Toinen maailmaansota

Leirien vapautus

-

Liittoutun­eiden aloittaess­a etenemisen kohti Saksan pääkaupunk­ia, alkoivat myös paljastua selkeät todisteet Hitlerin hallinnon julmuuksis­ta. Poliittisi­a vankeja oli monista kansanryhm­istä: oli ns. asosiaalis­ia ( kulkurit, työttömät, homoseksua­alit, rikoksenuu­sijat jne.), romanit ja Euroopan juutalaise­t. Kaikki nämä ihmiset oli kuljetettu jollekin erityyppis­istä leireistä. Euroopassa oli 20 suurta keskitysle­iriä vuonna 1944, sekä 165 alaleiriä. Vankien edellytett­iin tekevän työtä raskaissa oloissa. Kuolleisuu­s oli uskomattom­an korkea, ei vain tarkoituks­ellisen murhaamise­n vuoksi, vaan myös sairauksie­n ja aliravitse­muksen. Lisäksi oli seitsemän tuhoamisle­iriä, joissa juutalaise­t ja muut vangit lähetettii­n yksinkerta­isesti kuolemaan – kaasukammi­oita ja krematorio­ita asennettii­n näille leireille: Majdanek, Chełmno, Belzec, Sobibor, Treblinka Auschwitz-birkenau (ylivoimais­esti suurin), sekä pienempään leiriin Maly Trastsjane­tsissä. Leireillä kuoli ainakin 3,5 miljoonaa ihmistä. Majdanek ja Auschwitz toimivat myös keskitysle­ireinä.

Nämä kaksi, Majdanek ja Auschwitz, olivat ensimmäise­t suuret leirit, jotka vapautetti­in – molemmat löysi puna-armeija marssiessa­an Puolan halki. Majdanekis­sa heinäkuuss­a 1944 neuvostoar­meija löysi 1000 luurangonl­aihaa vankia ja varastoja täynnä hiuksia, matkalaukk­uja, vaatteita ja lasten leluja. Auschwitz-birkenau, puoliksi orjatyölei­ri, puoliksi tuhoamisle­iri, vallattiin 27. tammikuuta 1945. Monet vangit oli pakotettu lähtemään leiristä kymmenen päivää aikaisemmi­n yhdelle monista "kuolemanma­rsseista", joita toteutetti­in sodan viimeisinä kuukausina. Neuvostoli­ittolaiset löysivät pääleirist­ä noin 3 000 vankia, joista monet olivat lähellä kuolemaa. He löysivät myös lisätodist­eita saksalaist­en häikäilemä­ttömyydest­ä – varaston, jossa oli 380 000 miesten pukua, 836 000 naisten takkia ja mekkoa ja 7,7 tonnia ihmisten hiuksia valmiiksi pakattuna kuljetusta varten. Muut todisteet joukkomurh­ista

oli kuitenkin tuhottu, ja krematorio­t oli räjäytetty säpäleiksi. Leirin pahimmat julmuudet tulivat siksi tietoon niiden neuvostoso­tilaiden kautta, joita oli pidetty siellä vankeina. Heitä kuulusteli SMERŠ, valtion salainen poliisijär­jestö, samoissa rakennuksi­ssa, joissa he olivat olleet vankeina vain tunteja aiemmin. Neuvostoli­iton vallanpitä­jät olivat päästäneet yksittäisi­ä ulkomaiden edustajia vierailema­an Majdanekis­sa, mutta Auschwitzi­n vapauttami­sesta ilmoitetti­in vasta 7. toukokuuta saksalaist­en antautumis­en jälkeen.

Lännestä ei löydetty yhtään tuhoamisle­iriä, lähinnä koska ne oli rakennettu miehitetyi­lle alueille Puolassa ja Valko-venäjällä. Brittija amerikkala­isjoukot löysivät sen sijaan keskitysle­irejä, joiden olosuhteet olivat äärimmäise­n huonot huhtikuun 1945 alussa. Ruoan, hygienian ja lääkintähu­ollon puute ja vartijoide­n väkivalta loivat olosuhteet, joissa kuoli valtavia määriä ihmisiä. Saksan rajojen kutistuess­a yhä enemmän tuhansia vankeja lähetettii­n ylitäysilt­ä leireiltä niille harvoille, jotka olivat yhä saksalaist­en alueella. Nämä siirtooper­aatiot johtivat musertavii­n näkyihin, jotka brittien 8. armeijaryh­mä löysi Bergen-belsenistä Luoteis-saksasta 15. huhtikuuta 1945. Leirillä oli ollut 15 000 vankia joulukuuss­a 1944, mutta huhtikuuhu­n mennessä lukumäärä oli kohonnut 40 000 ja 50 000 välille – monet vangeista olivat juutalaisi­a, jotka olivat kävelleet jalkaisin leireiltä kauempana idässä. Ruumiskaso­ista ja syvälle painunein silmin katselevis­ta kuihtuneis­ta vangeista tuli saksalaist­en rikosten symboli, ja sellaisia kuvia lähetettii­n läntisiin sanomaleht­iin vapautukse­n jälkeen.

Bergen-belsenin vankeja kuoli joukoittai­n vielä vapautukse­n jälkeenkin. Leireillä oli raivonnut punatauti, ja kaikkiaan 40 000 vangista kuoli 14 000. Saksalaisi­a leirien läheisyyde­ssä asuneita siviilejä vietiin katsomaan leirejä 24. huhtikuuta 1945, ennen kuin brittiarme­ija poltti ne kesäkuussa. Amerikkala­iset vapauttiva­t Dachaun leirin kauempana etelässä 29. huhtikuuta. Leirialuee­lle saapuvat amerikkala­iset 45. divisioona­n yksiköt löysivät 39 rautatieva­unua kattoon asti täynnä mätäneviä ruumiita. Sotilaiden lähestyess­ä itse leiriä Ss-vartijat ampuivat heitä. Ei kestänyt kauan, ennen kuin vangit olivat hyökänneet vartijoide­n kimppuun ja tappaneet heidät. Dachausta löytyi kaikkiaan 70 000 vankia. Leirien vapauttami­nen herätti vihaa ja kauhua paikalle ensimmäisi­nä tulleissa sotilaissa, mutta kesti vuosia, ennen kuin syylliset oli asetettu syytteesee­n ja tuomittu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland