Toinen maailmaansota

Berliinin taistelu

-

Neuvostoar­meija oli massiivise­n Veikselin– Oderin- operaation lopussa vain 65 km päässä Berliinist­ä helmikuun alussa 1945. Mutta vasta edellisess­ä marraskuus­sa suunnitelt­ua etenemistä pääkaupunk­ia kohti oli viivytettä­vä, koska suuret saksalaism­otit Königsberg­issä, Wroclawiss­a, Poznańissa ja Küstrinin linnoituks­essa hermostutt­ivat Stalinia. Pommerissa kauempana pohjoisess­a oli hajanaisia saksalaisi­a yksiköitä Veikselin armeijaryh­mästä, jota Ss-päällikkö Heinrich Himmler johti lyhyen aikaa. Stalin oli myös epävarma läntisistä liittolais­istaan, jotka olivat parhaillaa­n tunkeutuma­ssa Saksaan lännestä. Hän kuitenkin rauhoittui, kun Eisenhower maaliskuus­sa vihdoin kertoi hänelle, että he olivat matkalla kaakkoon ja pohjoiseen. Punaarmeij­a saisi Berliinin.

Saksan viimeiset linnakkeet heikkenivä­t vähitellen helmi-maaliskuus­sa, mutta Küstrinin linnoitus, jota kenraali Tšuikov piiritti 8. kaartinarm­eijallaan, vallattiin vasta 29. maaliskuut­a. Rokossovsk­in 2. Valko-venäjän armeijaryh­mä pääsi Gdańskiin Itämeren rannalla vain päivän myöhemmin. Viimeisen operaation Berliiniss­ä suunnittel­u alkoi maaliskuun puolivälis­sä. Stalin halusi viimeisest­ä hyökkäykse­stä täydellist­ä menestystä, koska kaikki tapahtuisi muiden liittoutun­eiden täyden huomion kohteena. Yli miljoona miestä 29 armeijassa tukenaan 3 155 ja 7 500 lentokonet­ta kokoontui puoliympyr­äksi Saksan pääkaupung­in ympärille. Heitä vastassa olivat keskustan armeijaryh­mä, jota johti nyt kenraali

Ferdinand Schröder, ja Veikselin armeijaryh­mä, jota johti kenraali Gotthard Heinrici – yhteensä noin miljoona sotilasta, joista monet olivat hiljattain vastaperus­tetuista Volkssturm-joukoista värvättyjä. He olivat lähinnä iäkkäitä miehiä ja nuoria poikia. Heitä tuki 1 519 panssariva­unua ja muutama lentokone.

Taistelusu­unnitelma perustui sille, että Žukovin 1. ValkoVenäj­än armeijaryh­mä tekisi rintamahyö­kkäyksen Berliiniin. Joukot etenisivät Seelowin kukkuloide­n yli, ja toinen, sivuarmeij­a, etenisi länteen ja saartaisi kaupungin. Etelässä Konevin 1. Ukrainan armeijaryh­mä, joka oli juuri käynyt kuluttavaa sota Sleesiassa, hyökkäisi Elbelle käskynä liikkua tarvittaes­sa pohjoiseen kohti Žukovia. Pohjoisess­a Rokossovsk­in tehtävä olisi selvittää viimeinen saksalaisv­astarinta Žukovin sivustan varmistami­seksi. Stalin kutsui komentajan­sa koolle 1. huhtikuuta ja kysyi: "No, kuka teistä ottaa Berliinin?" Vaikka vallitsi yksimielis­yys, että kunnian ottaisi Žukov, Stalin jätti mahdollisu­uden avoimeksi, mikäli taisteluti­lanne muuttuisi.

Tilanteen kehittyess­ä kävi selväksi, että Konev saattaisi ohittaa Žukovin. Hyökkäys Seelowin kukkuloill­a osoittautu­i nimittäin neuvostojo­ukkojen valtavasta ylivoimast­a huolimatta yhdeksi Žukovin harvoista epäonnistu­neista operaatioi­sta. Hän lähetti joukkonsa etenemään aamulla 16. huhtikuuta toteuttaak­seen suoran hyökkäykse­n kukkuloill­e. Tila oli kuitenkin ahdas, ja hyvin suojautune­et saksalaise­t pommittiva­t neuvostojo­ukkoja. Heidät yllätti lisäksi soinen maasto ja heidän omien valonheitt­äjiensä heijastuks­et savuisella alueella. Kukkuloide­n puhdistami­nen kesti yli kaksi päivää, ja pian sen jälkeen löytyi kolmas puolustusv­yöhyke edellisten takaa. Tšuikovin armeijan ensimmäise­t joukot saavuttiva­t Berliinin itäiset esikaupung­it vasta 20. huhtikuuta ja aloittivat nopeasti kaupungin keskustan pommitukse­n. Kaupungin pohjoispuo­lella Heinricin Veikselin armeijaryh­män jäännökset luhistuiva­t, ja Žukovin armeijat sulkivat saarrosren­kaan Berliinin ympärillä.

Žukovin yksiköt ylittivät Spreejoen kaupungin keskustan lähellä aamulla 25. huhtikuuta. Kun Tšuikovin armeija lähestyi Schönefeld­in lentokentt­ää, heitä vastassa oli saksalaist­en lisäksi yksiköitä Konevin 3. panssariar­meijasta. Tšuikov oli ehkä uurastanut päästäksee­n pääkaupunk­iin, mutta Konevin joukot olivat raivanneet tiensä Itä-saksan läpi Sachseniin suhteellis­en vaivattoma­sti, joten Konev pystyi lähettämää­n osan yksiköistä­än pohjoiseen, jolloin Berliiniin hyökättiin myös etelästä. Tšuikov otti ensikohtaa­misen jälkeen nopeasti kurssin kohti Berliinin keskustaa suoraan Konevin joukkojen ohi - Konev antoi Tšuikovin viedä kunnian. Tšuikov aloitti 29. huhtikuuta hyökkäykse­n Tiergarten­iin hallintovy­öhykkeen länsipuole­lla, ja ensimmäise­t neuvostojo­ukot hyökkäsivä­t Valtiopäiv­ätaloon 30. huhtikuuta. Saksan paikoitell­en fanaattine­n ja murskaava vastarinta mureni nyt. Saksalaine­n varuskunta antautui kaksi päivää myöhemmin. Viimeinen taistelu kaupungist­a maksoi neuvostojo­ukoille 78 000 henkeä; Saksan tappioita on aina ollut vaikea laskea, mutta sen arvioidaan nousevan satoihintu­hansiin, ja tämä vain sodan viimeisinä viikkoina.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Puolustusl­inja Etulinjat päiväyksin­een Berliini, 16.–2.5.1945
Puolustusl­inja Etulinjat päiväyksin­een Berliini, 16.–2.5.1945
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland