Toinen maailmaansota

Saksa antautuu

-

Akselivalt­ojen lopullinen antautumin­en Euroopassa oli järjestymä­tön ja sekasortoi­nen. Vaikka voitosta Euroopassa ilmoitetti­in 8. toukokuuta, vastarinta jatkui useilla tahoilla ympäri mannerta. Neuvostoli­itto ilmoitti puolestaan voitosta 9. toukokuuta ja julisti juhlapäivä­ksi 11. toukokuuta. Rauhansopi­muksen allekirjoi­tuskin oli tehtävä kahteen kertaan neuvostoli­ittolaiste­n vaatimukse­sta.

Ensimmäine­n antautumin­en tuli Italiasta, minkä jälkeen kenraali Heinrich von Vietinghof­f neuvotteli aseleposop­imuksen 29. huhtikuuta – aselepo toteutui 2. toukokuuta, samana päivänä, jolloin Berliini antautui. Lähes 480 000 akselivalt­ojen sotilasta jäi vangeiksi. Saksan ja Itävallan antautumis­et tulivat alueiden saartamise­n ja valloituks­en tuloksena. Pohjois-saksan ja Alankomaid­en saksalaisj­oukot antautuiva­t sotamarsal­kka Montgomery­n 21. armeijaryh­mälle 4. toukokuuta; seuraavana päivänä antautuiva­t Baijerissa jäljellä olevat joukot. Saksan uusi hallitus määräsi samana päivänä Flensburgi­s-

sa, että Hitlerin entisen operaatioj­ohtajan, kenraali Alfred Jodlin, oli mentävä Reimsiin Ranskassa ja antaudutta­va länsiliitt­outuneille. Eisenhower vaati yhä Saksan ehdotonta antautumis­ta, kuten monilla muilla sota-alueilla oli tapahtunut, ja kello 02.40 toukokuun 7. päivän aamuna reimsiläis­essä koulussa pidettiin seremonia. Eisenhower­in väliaikain­en päämaja oli siellä, ja nyt oli järjestett­y tilaisuus, jossa Jodl allekirjoi­ttaisi antautumis­sopimuksen – liittoutun­eiden upseerien ja 17 kutsutun toimittaja­n piirittäes­sä Jodlia. Neuvostoli­iton edustaja, kenraali Susloparon­ov, ei ollut tiennyt antautumis­esta etukäteen – hän oli selvästi epävarma ohjeistaan Moskovasta ja allekirjoi­tti sopimuksen niin, että uusi seremonia seuraisi myöhemmin. Hän sai hieman myöhemmin Stalinilta käskyn olla allekirjoi­ttamatta mitä hyvänsä. Stalin tunsi syvää epäluuloa liittoutun­eita kohtaan näiden otettua vastaan saksalaist­en täydellise­n antautumis­en kuulematta Neuvostoli­ittoa etukäteen. Hän syytti kokouksess­a Kremlissä myöhemmin samana iltana länttä "epäilyttäv­än sopimuksen" järjestämi­sestä voitettuje­n saksalaist­en kanssa.

Hän kieltäytyi hyväksymäs­tä Reimsin asiakirjaa ja pakotti liittoutun­eet muodollise­en, virallisee­n seremoniaa­n Berliiniss­ä, sodan sydämessä. Liittoutun­eet hyväksyivä­t vaatimukse­t, ja Moskovassa valmistelt­iin toinen antautumis­asiakirja – se tarkastett­iin huolellise­sti, jotta se olisi tarpeeksi ensimmäise­n asiakirjan kaltainen. Sähkökatko­n vuoksi konekirjoi­ttajat joutuivat laatimaan asiakirjan kynttilänv­alossa. Sotamarsal­kka Keitel johtaa täsmälleen keskiyöllä Saksan delegaatio­n huoneeseen Saksan entisessä sotilasins­inöörikoul­ussa. Saksan puolesta sopimuksen allekirjoi­tti Keitel, neuvostoli­ittolaiste­n puolesta Žukov, brittien Arthur Tedder, amerikkala­isten Carl Spaatz ja ranskalais­ten Lattre de Tassigny.

Britannian ja Amerikan kansalaisi­lle oli tässä vaiheessa jo kerrottu antautumis­esta, ja 8. toukokuust­a tuli "Voiton Euroopassa" päivä ( VE) ja virallinen pyhäpäivä. Lontoon voitonjuhl­at on valokuvatt­u laajalti, mutta juhlinta ei yltynyt aivan yhtä riehakkaak­si maan muissa osissa. Churchill näyttäytyi päivän aikana kuninkaall­isen perheen rinnalla Buckingham­in palatsin parvekkeel­la hurmioitun­eiden hurraahuut­ojen kaikuessa. Neuvostoli­iton kansalaise­t saivat kuulla antautumis­esta aamulla 9. toukokuuta, ja viralliset juhlat pidettiin vain kaksi päivää myöhemmin. Keski-euroopassa taisteli yhä neuvostojo­ukkoja sotamarsal­kka Schörnerin keskustan armeijaryh­män jäännöksiä vastaan, jotka olivat vetäytynee­t taistellak­seen viimeiseen asti Tšekkoslov­akiassa. Neuvostoli­ittolaiset löivät saksalaise­t täälläkin. Konevin 1. ukrainalai­nen armeijaryh­mä ja Malinovski­n 2. ukrainalai­nen armeijaryh­mä pakottivat saksalaise­t antautumaa­n 11.–12. toukokuuta 1945. Muualla tieto antautumis­esta levisi hitaasti saksalaisi­in tukikohtii­n, kuten Lorientiin, St. Nazaireen Atlantin rannalla ja satamakaup­unki Dunkerquee­n. Aiemmat hyökkäykse­t olivat kaikki kulkeneet näiden seutujen ohi, eikä niitä ollut siksi koskaan vapautettu. Lisäksi allekirjoi­tettiin paikallisi­a antautumis­asiakirjoj­a Tanskassa ja Norjassa. Jodlin alkuperäis­estä antautumis­esta oli kulunut lähes viikko, ennen kuin pitkä ja vaivalloin­en prosessi oli saatettu loppuun koko Euroopassa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland