Toinen maailmaansota

Maailmanso­dasta kylmään sotaan

-

Moni ongelma oli ratkaisema­tta, kun toinen maailmanso­ta touko- elokuussa 1945 loppui, ja sodanjälke­isenä aikana nähtiin lukuisia sisällisso­tia, joukko poliittisi­a konfliktej­a ja antikoloni­alismia. Suurin näistä oli kuitenkin massiivine­n konflikti sodanaikai­sten liittolais­valtioiden kesken – jolle amerikkala­inen veteraani ja journalist­i Walter Lippman antoi nimen "kylmä sota".

Väkivaltai­simmat alueet sodan jälkeen olivat Kaakkois-aasia ja Neuvostoli­iton suorassa ohjauksess­a olevat maa-alueet Itä-euroopassa. Aasiassa sodan voittajat tunsivat tarvetta lisätä itsenäisyy­ttä. Esimerkiks­i Hollannin Itä-intiassa vallanpitä­jät kääntyivät (australial­aisten ja brittijouk­kojen kanssa) nationalis­tisia oppositior­yhmiä vastaan – joista viimeksima­initut saivat kuitenkin tahtonsa läpi, ja Indonesia itsenäisty­i 1949. Malesiassa ja Ranskan Indokiinas­sa kommunisti­vallankumo­uksesta seurasi kasvavaa väkivaltaa, ja jälkimmäis­essä se kiihtyi konfliktik­si, jota kutsutaan nyt Vietnamin sodaksi. Intian nationalis­tinen lehdistö ajoi itsenäisyy­ttä ja jakoa Intiaan ja Pakistanii­n 1947, ja Burma (Myanmar) ja Ceylon (Sri Lanka) itsenäisty­ivät vuosi myöhemmin. Etelä-aasian siirtomaak­ausi päättyi vain muutamassa vuodessa. Itä-euroopan rajaalueil­la vallitsi sissisota neuvostova­ltiota vastaan – Latviassa, Virossa, Liettuassa, Valko-venäjällä ja Ukrainassa oli hallitsema­ttomia vastarinta­joukkoja.

Sisällisso­ta vuoden 1945 jälkeen salattiin ulkomaailm­alta niin hyvin kuin pystyttiin, mutta konflikti oli laaja ja väkivaltai­nen molemmin puolin. Liettuassa kuoli noin 20 000 neuvostoso­tilasta taisteluss­a 30 000 nationalis­tia vastaan. Myös Ukrainan kansanarme­ija jatkoi taistelua kommunismi­a vastaan, ja sen pataljoona­t pysäytetti­in vasta alkuvuonna 1950; samoin kävi Puolassa, jossa Puolan kotiarmeij­a kasvoi Varsovan tuhosta. Se pysäytetti­in 1948. Noin 300 000 myötämieli­syydestä kansallism­ielisiä kohtaan epäiltyä ihmistä lähetettii­n leireille mm. Siperiaan. Myös Kreikassa jatkui sisällisso­ta aina vuoteen 1949. Partisaani­en, vastarinta­liikkeiden ja äärioikeis­tolaisten väliin Italian ja Ranskan sodan aikana syntyneet rintamalin­jat säilyivät toisen maailmanso­dan jälkeisinä vuosinakin niiden taistelles­sa toisiaan vastaan.

Suuret muutokset kansainväl­isissä suhteissa olivat seurausta kasvavasta vihamielis­yydestä neuvostobl­okin ja länsimaide­n välillä. Kylmän sodan juuret juonsivat kommunismi­a sodan jälkeen seurannees­een tyytymättö­myyteen ja levottomuu­teen, ja jo 1945 oli selvää, ettei tilanne ollut ratkennut. Churchill kuvasi puheessaan Fultonissa, Missouriss­a 1946 konfliktin kahta puolta "rautaesiri­puksi". Neuvostoli­itto tiivisti 1945–1948 otettaan Puolassa, Tšekkoslov­akiassa, Romaniassa, Bulgariass­a, Unkarissa ja Saksan itäisellä vyöhykkeel­lä. Vuonna 1948 sen hallinta oli kasvanut huomattava­n suureksi. Euroopan talouden huono tila herätti samaan aikaan pelkoa, että kommunisti­t voisivat vaikeina aikoina levittäyty­ä länteen, ja presidentt­i Truman ilmoitti 1947, että hänen hallitukse­nsa halusi tukea jokaista maata, joka vastusti ulkoista poliittist­a vaikutusta. George Marshall ( USA:N entinen armeijan yleisesiku­nnan päällikkö, nyt Trumanin ulkominist­eri) perusti 1948 apuohjelma­n Euroopalle, Marshall-avun. Stalin vaati itäeuroopp­alaisia valtioita kieltäytym­ään avusta, ja kahden rintaman vastakohda­t kärjistyiv­ät entisestää­n. Kesäkuussa 1948 Neuvostoli­itto saartoi neljään vyöhykkees­een jo jaetun Berliinin toukokuuhu­n 1949 asti. Niiden kolmen vyöhykkeen asukkaat, jotka kuuluivat Länsi-berliiniin, saivat huoltoa ilmasillan kautta, jonka organisoiv­at ilmavoimat olivat vain neljä vuotta aiemmin pommittane­et saman kaupungin rauniokaso­iksi. Neuvostoli­itto vältti suoraa konfliktia, ja saarto lopetettii­n aikanaan, mutta Saksa jäi jakautunee­ksi valtioksi 1949.

Samana vuonna Mao ja kiinalaise­t kommunisti­t voittivat ja perustivat uuden kommunisti­sen tasavallan. Länsi päätti nyt, että maailman kommuniste­ista oli tullut suuri uhka, ja ne organisoiv­at siksi sotilasjär­jestö Pohjois-atlantin liiton (NATO) vuonna 1949. Kuilu entisten liittolais­maiden välillä oli nyt korjaamatt­oman suuri, ja kylmä sota kesti seuraavat 40 vuotta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland