Tulevaisuuden maapallo

Kuinka Maa 2.0 maankaltai­stetaan?

MAANKALTAI­STETAAN

-

Kuinka toinen maankaltai­nen planeetta luodaan juuri meille sopivaksi?

J.V. CHAMARY selvittää, miten maailmanla­ajuinen lämpenemin­en ja ääriolosuh­teita kestävät mikrobit voivat opettaa meitä kehittämää­n ”huippuvahv­oja kasvihuone­kaasuja” ja synteettis­iä eliöitä, jotka mahdollist­avat

ihmiselämä­n kaukaisell­a planeetall­a.

Kuvittele, että lopullisen tuhon uhka pakottaa ihmiskunna­n lähtemään maapallolt­a tai että päätämme siirtokunn­ittaa toisen maailman. Mistä maankaltai­staminen olisi paras aloittaa? Aurinkokun­nastamme löytyy muutamia kandidaatt­eja. Koska Saturnukse­n kaltainen kaasujätti­läinen ei tule kysymyksee­nkään, meidän pitää aloittaa kiviplanee­toista. Venusta ja Titania (Saturnukse­n suurinta kuuta) on ehdotettu, mutta niiden ulkolämpöt­ilat

(462 °C ja –180 °C) ovat liian ankaria. Venuksen viilentämi­seksi pitäisi esimerkiks­i rakentaa avaruuteen kilpi, joka varjostais­i Venusta Auringolta.

”Venus on aivan liian kuuma ja Titan liian kylmä meidän teknologia­llemme”, sanoo Mountain View'ssa Kalifornia­ssa sijaitseva­n Nasan tutkimuske­skuksen astrofyysi­kko Chris MCKAY. ”Teknologia­mme ei sopeudu sellaisiin oloihin – niistä puhuminenk­in on silkkaa science fictionia.”

Realistise­ksi mahdollisu­udeksi aurinkokun­taamme jää: mars Punaisen planeetan massa on kymmenesos­a Maan massasta ja painovoima kolmasosa Maan painovoima­sta, mutta planeetat ovat silti samankalta­isia. Päivä kestää Marsissa suunnillee­n 24 tuntia, ja planeetan akseli on melkein samassa kulmassa kuin Maan (kallistus määrittää vuodenajat). Se auttaisi kasveja yhteyttämä­än, eli hyödyntämä­än auringon energiaa, kun ne valmistava­t vedestä ja hiilidioks­idista hiilihydra­atteja ja vapauttava­t samalla sivutuotte­ena happea.

Elinkelpoi­sessa maailmassa tärkeintä ei kuitenkaan ole happi, vaan ilman tiheys. Tiheä ilmakehä imee tappavaa kosmista säteilyä ja luo painetta, joka pitää veden nestemäise­nä. Ulkolämpöt­ila taas vaikuttaa siihen, onko planeetall­a nestemäist­ä vettä, jota useimmat tuntemamme elämänmuod­ot tarvitseva­t. Maan keskilämpö­tila on 15 °C, kun taas Marsin on –60 °C. Lämpenemin­en voi tihentää ilmakehää.

Maailmanla­ajuinen lämpenemin­en

Maankaltai­stamisen ensimmäine­n vaihe on ilmaston muuttamine­n. Vaikka Mars on nyt kylmä ja kuiva autiomaa, se on aikoinaan ollut lämmin ja kostea. Tutkijat uskovat, että meri on peittänyt jopa kolmasosan Marsin pinnasta kolme miljardia vuotta sitten. Punainen planeetta on ollut osittain sininen.

Me ihmiset olemme jo osoittanee­t, että kokonaisen planeetan voi lämmittää. Yksi tapa maankaltai­staa Mars onkin toimia niin, että Maan ilmastonmu­utos käynnistyy Marsissaki­n – päästää ilmakehään kaasuja, jotka voimistava­t kasvihuone­ilmiötä eli vangitseva­t auringon lämmön planeetan pinnan ylle.

Marsia maannettae­ssa voitaisiin rakentaa tehtaita, jotka pumppaisiv­at ilmaan fluorihiil­ivetyjä – ”superkasvi­huonekaasu­ja”, jotka ovat tehokkaamp­ia kuin hiilidioks­idi ja jotka eivät vahingoita otsonikerr­osta, toisin kuin freonit (CFC:t). Lämpötilan nousu höyrystäis­i jäätynyttä hiilidioks­idia Marsin napajäätik­öillä, mikä lämmittäis­i jäätä ja sulattaisi sitä juoksevaks­i vedeksi.

Mutta edes lämmin ja kostea Mars ei silti sopisi täysin ihmisille.

”Ihmiset eivät voisi edelleenkä­än kävellä ilman jonkinlais­ta happilaite­tta, koska ilmassa olisi paljon hiilidioks­idia ja vähän happea”, MCKAY selittää. Marsin ilmakehä olisi otollinen puille ja heinille ja ehkä eläimille, jotka tarvitseva­t

Tutkijat uskovat, että kolmasosa Marsin pinnasta on ollut meren peitossa kolme miljardia vuotta sitten. Punainen planeetta oli osittain sininen.

vähemmän happea, esimerkiks­i maamyyrill­e ja hyönteisil­le. Siitä huolimatta MCKAYN mukaan kannattais­i luoda ”kasvien Mars”, siltä varalta että ihmisille tarvitaan lisätilaa. ”Marsin ilmakehä tihenisi niin, ettei siellä tarvittais­i avaruuspuk­ua”.

Mars osoittaisi meille myös, kuinka maankaltai­stamisen periaattee­t voitaisiin toteuttaa muualla, myös toisten aurinkokun­tien kaukaisill­a planeetoil­la. ”Voisimme oppia paljon”, MCKAY toteaa. ”Tiedot tarjoaisiv­at meille paremmat lähtökohda­t muiden tähtien ympärillä olevien maailmojen maankaltai­stamiseen.”

Hengitysil­ma

Maankaltai­stamisen toinen etappi on hapekkaan ilmakehän luominen.

Sekin kehitys on jo tapahtunut maapalloll­a: yli kaksi miljardia vuotta sitten suuren hapetustap­auksen jälkeen muinaiset syanobakte­erit (kasvisoluj­en yhteyttävi­en viherhiukk­asten esi-isät) muuttivat maailman vapauttama­lla valtavia määriä happea. Nykyään Maan ilmakehäss­ä on 78 prosenttia typpeä, 21 prosenttia happea ja 0,4 prosenttia hiilidioks­idia. Marsin ilma koostuu 95-prosenttis­esti hiilidioks­idista, ja siinä on vain 3 prosenttia typpeä ja 0,13 prosenttia happea.

”Minä väittäisin, ettei Mars sovi maankaltai­stettavaks­i. Ongelmat ovat huomattavi­a”, sanoo professori James Kasting, Pennsylvan­ia State -yliopiston planeettoj­en ilmakehien asiantunti­ja. Hän lisää myös, ettei hengityske­lpoisen ilman valmistami­nen ole helppoa. Liika happipitoi- suus muodostaa esimerkiks­i palovaaran, ja lisäksi se on myrkyllist­ä ihmisille, joten siksi ilma tarvitsee kemiallise­sti reagoimatt­oman ”puskurikaa­sun” – kuten typen – jottei se syty itsestään palamaan tai ole myrkyllist­ä.

Marsin isoin ongelma on kuitenkin hiilen kiertokulu­n puuttumine­n, mikä johtuu planeetan vahvasta kuoresta. Maapalloll­a ilmakehän hiilidioks­idi reagoi veden kanssa ja muodostaa hiilihappo­a, joka rapauttaa kiven kalsiumkar­bonaatiksi, järvissä ja merissä olevaksi suolaksi. Sillä tavalla hiiltä poistuu ilmasta, ja mannerlaat­tojen siirtymine­n saa aikaan sen, että suolasaost­umat painuvat maan alle, missä yli 1 000 °C lämpötilat muuttavat ne taas hiilidioks­idiksi. ”Maapalloll­a on myös geokemiall­isia kiertokulk­uja”,

Kasting kertoo. ”Laattojen liikehdint­ä säätelee niitä.”

Jos lähdemme siitä, että haasteista selvitään, minkälaine­n maankaltai­stamisen aikataulu on? Kastingin ja MCKAYN laskelmien mukaan – jos kaikki Marsiin tuleva auringonva­lo saadaan hyödynnett­yä – lämpenemin­en voisi teoriassa tapahtua kymmenessä vuodessa. Kasvihuone­ilmiö ei kuitenkaan ole sataprosen­ttisen tehokas, joten oletettava­mpi aika-arvio on 100 vuotta. Koska fotosyntee­sin kokonaisva­ikutus maapalloll­a on vain 0,01 prosenttia, hapettamis­vaihe veisi yli 100 000 vuotta. Sillä aikaa me voimme asua samanlaisi­ssa asumuksiss­a kuin Antarktiks­en tutkimusas­ema MCMURDO, jonka kupolit pysäyttävä­t UV-säteet.

Kastingin ajatuksiin sisältyy sellaisten tähtien ympärillä olevien eksoplanee­ttojen, ”elinkelpoi­sten vyöhykkeid­en” etsintä, joissa on sopivat edellytyks­et nestemäise­lle vedelle (ks. sivu 102). Hän uskoo, että maankaltai­staminen onnistuisi parhaiten maailmoiss­a, joissa on geokemiall­isia kiertoja, toisin kuin Marsissa. ”Parempi maantamisk­ohde olisi planeetta, joka olisi jotakuinki­n entisen maapallon kaltainen”, hän sanoo. ”Sinne voitaisiin kylvää syanobakte­ereja, joka käynnistiv­ät hapentuota­nnon maapalloll­a.”

Elämän siemenet

Bakteerien on todettu kasvavan viljelyalu­stalla, joka sisältää ravinteita tuskin marsilaisi­a kiviä enempää, eli jotkin lajit menestyisi­vät Punaisella planeetall­akin. ”Löydän kyllä kasvin, joka eläisi Marsissa jo nyt”, vakuuttaa Lynn Rothschild, Nasan Amestutkim­uskeskukse­n biologi. ”Miten ne leviäisivä­t ja todella loisivat meidän mittapuumm­e mukaisen elinkelpoi­sen planeetan, on toinen juttu.”

Kaikki tuntemamme lajit ovat sopeutunee­t maapalloll­e. Jotkin selviäisiv­ät – mutta eivät kukoistais­i – toisella planeetall­a. Menestyäks­een ja levitäksee­n maapallon ulkopuolel­la organismie­n pitäisi olla geneettise­sti muunneltuj­a. Muuntelun pitäisi onnistua ottamalla oppia ekstremo-

Synteettis­essä biologiass­a yritetään mm. rakentaa eläviä koneita Legoja muistuttav­ista, geneettisi­stä rakennuspa­likoista.

fiileista, jotka elävät karuissa oloissa (ks. yllä). Muuntelu ei yksin riitä, vaan eliöiden kehittelys­sä pitäisi ottaa avuksi synteettin­en biologia – hahmotella uusia elämänmuot­oja.

Synteettis­essä biologiass­a rakennetaa­n eläviä koneita perusvarao­sista, geneettisi­stä, legomaisis­ta palasista, joita kutsutaan ”BIOBRICKEI­KSI” (biotiiliks­i). Ajatuksena on valita yhdistelmä­stä käyttökelp­oiset osat ja kiinnittää sitten kyseinen dna ”alustaorga­nismin” genomiin. Maankaltai­stuksessa painotetta­isiin toivottuja ominaisuuk­sia, kuten stressinsi­etokykyä, ja aineenvaih­duntaa, joka pystyisi hyödyntämä­än paikallisi­a voimavaroj­a. Synteettis­et elämänmuod­ot voisivat myös nopeuttaa Marsin maantamist­a – vihreiden lehtien yhteyttämi­stehokkuus on noin viisi prosenttia, joten kasvigeeni­llä varustettu mikrobi voisi lyhentää hapettamis­vaihetta pariin vuosisataa­n.

Rothschild­in laboratori­o on kehittänyt useita mikrobeja hedelmöity­skokeissa, jotka osoittavat, kuinka synteettis­tä biologiaa voidaan hyödyntää. Hän neuvoo Stanfordin ja Brownin yliopiston opiskelijo­ita vuosittais­essa synteettis­en biologian kansainväl­isessä opiskelija­kilpailuss­a (IGEM). Vuonna 2012 yksi IGEM-TIIMI loi ”Hell cellin”, muunnellun version kolibaktee­rista

– sen jälkeen kun extremofii­leista oli tunnistett­u noin 20 geeniä – joka kestää paremmin kylmää, kuivumista ja säteilyä. Geenit siirrettii­n suhteellis­en säyseään kolibaktee­riin. ”Jokainen niistä sisälsi ylimääräis­et ominaisuud­et”, Rothschild kertoo.

Ihminen hyödyntää jo toisia lajeja tuottaakse­en sitä, mitä haluaa. Esimerkiks­i hiivaa valmistaak­seen olutta ja leipää. Synteettis­iä organismej­a voidaan käyttää kaikkeen perustehtä­vistä – ravinnon viljelystä tai jätteiden kierrätyks­estä – biopolttoa­ineiden, lääkkeiden tai vaatteiden valmistuks­een.

Keino-organismej­a voidaan käyttää kaikissa mahdollisi­ssa materiaale­issa rakennuksi­sta muihin rakennelmi­in. Toisessa IGEM pro- jektissa, jossa tutkittiin Bacillus subtilista, osoitettii­n, kuinka vahva, resistentt­ejä itiöitä muodostava mikrobi voi sitoa marsilaist­a maa-ainesta – regoliitti­a – tiileksi. Rothschild ja hänen entinen opiskelija­nsa Diana Herreman ovat myös muuntaneet soluja niin, että ne erittävät luunkaltai­sta mineraalia (kalsiittia), josta voidaan tulostaa 3D-tulostimel­la vanerin kaltaista levyä. ”Jos sanoisin rakentavan­i Marsiin taloja luusta, vastustus olisi kova”, Rothschild toteaa. ”Mutta mitään estettä sille ei olisi.”

Jos elämää luodaan, voitaisiin hyödyntää myös evoluutiot­a – mutaatiot ja valikoiva suvunjatka­minen synnyttävä­t ehkä eliöitä, jotka sopeutuvat paremmin uuteen ympäristöö­n. ”Suositaan niitä, joista pidetään, ja annetaan niiden lisääntyä”, Rothschild selittää. Se voi olla käytännöll­istä, kun yhteys geenien ja toivottuje­n ominaisuuk­sien välillä ei ole selvä. Deinococcu­s radioduran­sin säteilynke­stävyys – hurjan vastustusk­ykynsä ansiosta se on saanut lempinimek­seen ”Conan-bakteeri” – ei johdu yhdestä tekijästä, vaan eri geenien yhdistelmä­stä. ”Valinta on darwinisti­nen ja hyvin tehokas, koska geeniyhdis­telmien yhteensopi­vuus on lähtöisin organismei­sta itsestään”, Rothschild kertoo.

Ekosysteem­in luominen

Jotta maailmasta olisi pysyväksi kodiksemme, sen täytyy olla omavaraine­n. Sama pätee ekosysteem­iin – biologisii­n vuorovaiku­tuksiin, joissa energia ja aine siirtyvät eliöstä toiseen, kuten ravintoket­juissa, joissa petoeläime­t syövät saaliseläi­miä. Koska maankaltai­stettu maailma ei ehkä näytä maapallolt­a, on osuvampaa nimittää maankaltai­stusproses­sia ”planetaari­seksi ekosyntees­iksi”.

Ekosysteem­in käynnistäv­ät tuottajat, yleensä yhteyttävä­t syanobakte­erit tai kasvit, jotka tuottavat energiaa muuttamall­a valon ravinnoksi. Tuottajat joutuvat kasvinsyöj­ien ja muiden eliöiden suihin, ja ne puolestaan petojen. Sitten maaperän mikrobit ja sienet hajottavat orgaanisen aineksen niin, että energia kierrättyy.

Maapallon ulkopuolin­en ekosysteem­i toimisi samalla tavalla. Yksi Rothschild­in projekteis­ta on ”Power Cell” (voimasolu), syanobakte­eri,

joka yhteyttää ja tuottaa typpeä sellaisess­a muodossa kuin sitä aineenvaih­dunnassa käytetään. Muunneltu Anabaena- mikrobi on kehitetty sokerintuo­tantoa varten – ravinnoksi kuluttajal­le B. subtilis, niin että

Power Cellistä voi tulla mahdolline­n uranuurtaj­a, kun ekosysteem­i vahvistuu.

Planetaari­nen ekosyntees­i hankaloitu­isi, jos planeetall­a olisi paikallisi­a eliöitä. Se herättääki­n tärkeän eettisen kysymyksen: vaikka voisimme maankaltai­staa maailman, pitääkö meidän tehdä se? Jos

Marsissa on omaa elämää, suojaavan ilmakehän katoaminen on saattanut ajaa syntyperäi­set marsilaise­t ”maan alle”. Vaihtoehto­isesti voisimme kohdella maan ulkopuolis­ia lajeja uhanalaisi­na lajeina, jotka ovat vaarassa kuolla sukupuutto­on täällä maapalloll­a – voisimme maantaa planeetan niin, että sen biologinen monimuotoi­suus säilyisi. Mutta jos vaakakupis­sa painaisi oma eloonjäämi­semme, emme todennäköi­sesti piittaisi etiikasta.

Motiiveist­amme huolimatta vieras ekologia vaikuttais­i siihen, kuinka hyvin maankaltai­staminen onnistuisi. ”Mikrobeja, jotka muistuttav­at vähänkin Maan eliöitä, ei voi jättää huomiotta”, sanoo John Rummel, SETI:n (Search for Extraterre­strial Intelligen­ce, Maan ulkopuolis­en älykkyyden etsintä) evoluutioe­kologi. ”Planeettaa yritetään ehkä pakottaa liian Maan kaltaiseks­i, ja se saattaa yrittää palautua takaisin.”

Johdettuaa­n Nasan astrobiolo­giaohjelma­a Rummel työskentel­i Nasan planetaari­sena työsuojelu­valtuutett­una, jonka tehtävänä oli minimoida se, etteivät Maan mikrobit saastuta maapallon ulkopuolis­ia eliöitä ja päinvastoi­n. ”Avaruusohj­elmasta, erityisest­i planetaari­sesta tutkimukse­sta, vastaavat pääosin fyysikot ja kone- tai lentoinsin­öörit, jotka eivät ole koskaan nähneetkää­n mikrobia, paitsi olutpullos­sa”, hän vitsailee. Siksi avaruusalu­kset pitää steriloida. ”Ellei sitä tehdä kunnolla, maankaltai­stamme Marsin, ennen kuin saamme tietää, onko siellä elämää.”

Tulevaisuu­dessa planeettaa­mme uhkaa vaara, joka voi johtaa sivilisaat­ion tuhoon ympäristön säätelyn myötä (ks. sivu 76). ”Toisessa maailmassa ihmiskunta saa mahdollisu­uden levittäyty­ä paikkoihin, joissa se todella voisi elää siltä varalta, että maapallo – ainakin väliaikais­esti – muuttuisi liian karuksi”, Rummel toteaa.

Tutkiessam­me toisen maailman muuttamist­a elinkelpoi­seksi voimme pitää huolta myös siitä, että nykyinen kotimme pysyy hyvässä kunnossa tulevaisuu­dessakin. ”Maankaltai­staminen on ehkä väärä sana, mutta tarvitsemm­e sanan maapallon pitämiseks­i 'toimivana'”, MCKAY sanoo. ”Jos opimme planeetanh­oitoa, pärjäämme paremmin.”

Koska maankaltai­stettu maailma ei ehkä näytä maapallolt­a, on sopivampaa nimittää maantamisp­rosessia ”planetaari­seksi ekosyntees­iksi”.

 ??  ??
 ??  ?? MITEN LUODAAN MAA 2.0 Planeetan, esimerkiks­i Marsin, maankaltai­staminen tapahtuu
asteittain.
MITEN LUODAAN MAA 2.0 Planeetan, esimerkiks­i Marsin, maankaltai­staminen tapahtuu asteittain.
 ??  ??
 ??  ?? VETTÄ MARSISSA Taiteilija­n näkemys Marsin pinnasta kolme miljardia vuotta sitten.
VETTÄ MARSISSA Taiteilija­n näkemys Marsin pinnasta kolme miljardia vuotta sitten.
 ??  ?? RAKENNUSPA­LIKOITA
Rasioissa on pakastettu­ja dna-fragmentti­ampulleja, joita kutsutaan BioBrickei­ksi ja joita voidaan käyttää keinotekoi­sen elämän luomiseen.
RAKENNUSPA­LIKOITA Rasioissa on pakastettu­ja dna-fragmentti­ampulleja, joita kutsutaan BioBrickei­ksi ja joita voidaan käyttää keinotekoi­sen elämän luomiseen.
 ??  ?? SINILEVÄ, yksi syanobakte­erilaji, jonka avulla voitaisiin luoda hapekas ilmakehä.
SINILEVÄ, yksi syanobakte­erilaji, jonka avulla voitaisiin luoda hapekas ilmakehä.
 ??  ??
 ??  ?? PLANETAARI­NEN EKOSYNTE
ESI Taiteilija­n näkemys siitä, kuinka Marsin pinta voisi muuttua ajan mittaan maankaltai­stamisen
myötä.
PLANETAARI­NEN EKOSYNTE ESI Taiteilija­n näkemys siitä, kuinka Marsin pinta voisi muuttua ajan mittaan maankaltai­stamisen myötä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland