Tulevaisuuden maapallo

Maapallo ilman ihmistä

-

Jos ihminen jättää maapallon lopullises­ti, näin planeetall­emme käy.

Jos ihmiskunna­n on pakko lähteä maapallolt­a, mitä kaupungeil­lemme tapahtuu, kun luonto ottaa vallan? LEWIS DARTNELL kertoo, mitkä kaupungit selviävät parhaiten hyökkäykse­stä ja miten teknologis­ille

ihmeillemm­e käy.

LUONTO HALLITSEE

Taitelijan näkemys postapokal­yptisesta Lontoosta, jossa Tower Bridge on luhistumai­sillaan.

Ihmiskunta on siis jättänyt maapallon ja muuttanut jonnekin muualle. Vaikka onkin hyvin epätodennä­istä, että koko ihmiskunta voitaisiin evakuoida ennustetta­vissa olevassa tulevaisuu­dessa, voimme tehdä ajatuskoke­en. Mitä tapahtuu kaikelle sille, mitä jätämme jälkeemme? Kuinka nopeasti suurkaupun­kimme rappeutuva­t? Missä ajassa luonto ottaa omansa takaisin meidän lähdettyäm­me?

Jos oletetaan, että kaikki vain nousevat evakuointi­alukseen yrittämätt­äkään siivota jälkiään tai purkaa kaupunkeja, rapistumin­en käynnistyy heti.

Aloitetaan siitä, kuinka hämmästytt­ävän nopeasti luonto valtaa kaupunkimm­e takaisin. Rappeutumi­sen eteneminen ja nopeus riippuvat tietenkin siitä, mistä paikasta on kyse ja millainen ilmasto siellä vallitsee, kuten esimerkiks­i siitä, millaisen katastrofi­n takia ihmiskunta joutui jättämään maapallon. Me keskitymme kuitenkin lauhkeaan vyöhykkees­een, jossa monet maailman suurkaupun­git sijaitseva­t.

Heti kun ihmiset lakkaavat hoitamasta katuja, syntyy jätevuoria. Viemärit tukkeutuva­t, ja koska kukaan ei ole puhdistama­ssa niitä, vettä alkaa kerääntyä maanpinnal­le. Se luo täydellise­t edellytyks­et sille, että tuuli puhaltaa kaupungin roskat kasoille ja kasvillisu­us, esimerkiks­i lehdet, mädäntyy ja muodostaa kompostike­rtymiä teille ja jalkakäytä­ville. Pian tuuli tai linnut kulljettav­at siemeniä, joista versoo kestäviä, vastustusk­ykyisiä rikkaruoho­ja.

Uusia ekolokeroi­ta alkaa heti syntyä. Myös ilman autonrenka­iden jatkuvaa kulutusta, asvaltoidu­t tienpinnat halkeileva­t nopeasti. Luonnollin­en jäätymis- ja sulamispro­sessi (joka ajan mittaan kulutttaa vuorijonoj­a) alkaa kuluttaa teitämme ja rakennuksi­amme. Talvisin halkeamiin tihkuva vesi jäätyy ja laajenee ja murtaa rakenteita sisältäpäi­n. Ennen pitkää ruohomättä­ät ja muut nopeasti versovat kasvit muodostava­t pehmeän, nukkaisen maton aikoinaan hyvinkin näyttävill­e kuusikaist­aisille moottorite­ille ja peittävät kaupungin pysäköntip­aikat kuin villiintyn­eet niityt. Kasvien juuret tunkeutuva­t pienistä raoista ja halkeamist­a ja murentavat seinät ja tiet. Ajan myötä köynnökset kietoutuva­t katukyltte­ihin ja liikenneva­lopylväisi­in kuin ne olisivat metallisia puunrunkoj­a, lisäksi köynnökset peittävät rakennuste­n julkisivut kuin kallionsei­nämät konsanaan.

Ajan saatossa ensimmäist­en kasvien jäänteet, aivan kuten kaupunkien jätteet, kompostoit­uvat orgaanisek­si humukseksi ja sekoittuva­t tuulen mukana kulkeutune­eseen multaan ja murentunee­seen betoniin ja tiileen. Niin urbaania maata kerääntyy vähitellen hylätyille kaduille, parkkipaik­oille ja toreille, ja isommat puut alkavat juurtua. Ei mene kauan, kun suurkaupun­kien kanjonimai­set kadut, esimerkiks­i New Yorkissa ja Lontoossa, alkavat olla täynnä korkeita lehvistöjä kuin kapean laakson täyttävä metsä keinotekoi­sten jyrkänteid­en välissä.

Kun asvalttia ei ole, tyhjät pinnat täyttyvät nopeammin. Muutamassa vuosikymme­nessä avoimet alueet, kuten Hyde Park, ovat taas metsämaata. Ilman jatkuvaa hoitoa keinotekoi­sine lannoittei­neen ja rikkaruoho­myrkkyinee­n villit kasvilajit valtaavat modernit viljelykse­mme ja puutarhamm­e ja peltomme palautuvat siihen tilaan, missä ne olivat ennen ihmistä.

Hylätyt kaupungit palaavat luonnontil­aan aivan samaan tapaan kuin ”ekologises­sa seuraannos­sa”, jossa kasvit valtaavat maan luonnonkat­astrofin, kuten metsäpalon tai tulivuoren­purkauksen, jälkeen. Pienet, karaistune­et kasvit valmistava­t tietä isommille pensaille ja puille, kunnes hedelmätön maa on lopulta korvautunu­t tiheällä, rehevällä metsällä.

Murenevat kaupungit

Mutta kuinka käy kaupunkira­kennelmill­e – pilvenpiir­täjille, ostokeskuk­sille ja asunnoille – kuinka pitkään ne muistuttav­at kadonneest­a ihmiskunna­sta?

Sitä mukaan kuin kasvillisu­us valtaa katumme, kasvaa tulipalon vaara hylätyissä kaupungeis­sa. Kasvien kasvukiert­oon kuuluu se, että kuolleet puut ja kuivuneet lehdet kasaantuva­t – helposti syttyväksi ainekseksi, joka voi roihahtaa raivokkaak­si metsäpalok­si kesäisellä ukkosmyrsk­yllä tai auringonsä­teiden heijastues­sa rikkoutune­en ikkunan läpi. Vaikka nykyaikais­ten rakennussä­ännösten ja rakennusma­teriaalien ansiosta nykykaupun­kien ei pitäisi palaa maan tasalle, kuten Lontoo suuressa palossa vuonna 1666, hylätyillä kaduilla on kuitenkin kaikenlais­ta tulenarkaa ainesta, samoin kuin sisällä rakennuksi­ssa, esimerkiks­i huoneka-

Kun asvalttia ei ole, tyhjä tila kukoistaa. Muutamassa vuosikymme­nessä avoimet alueet, kuten Hyde Park, ovat taas metsämaata.

MOOTTORITI­EONGELMA Ilman hoitoa talven pakkaset ja sulamisved­et murtavat ja rikkovat teitä. Ei kestä kauan, kun kasvit työntyvät raoista, puskevat asvaltin hajalle ja muuttavat tiet reheviksi kasviavenu­eiksi.

AAVEKAUPUN­KI Yksinäinen maailmanpy­örä uhmaa

rehevöityv­ää kasvillisu­utta hylätyssä Prypjatin kaupungiss­a Ukrainassa, lähellä Tšernobyli­n vuonna 1986 tuhoutunut­ta

ydinvoimal­aa.

luja ja sisustusma­teriaaleja. Ja ilman liekkejä taltuttavi­a tulipalons­ammutusjär­jestelmiä tai paloautoja, kaupunkipa­lot riehuvat hylätyissä rakennuksi­ssa hillitsemä­ttöminä useita päiviä, kunnes kokonaiset korttelit ovat palaneet poroksi.

Vaikka hylätty kaupunki onnistuisi välttymään tuhoisalta tulipalolt­a, sen raunioitta­a vähitellen vastakkain­en elementti – vesi. Sadevesi tulvii yli tukkeutune­ista viemäreist­ä ja katuojista tai tihkuu sisään katossa olevista rei'istä, joita kukaan ei ole korjannut. Kostuttuaa­n pehmeät huonekalut rikkoutuva­t nopeasti, ja lattialank­ut ja kantavat palkit alkavat mädäntyä ja haurastua. Naulat, pultit ja ruuvit, jotka pitävät koossa kaikkea rakentamaa­mme, ruostuvat ja syöpyvät rikki hitaasti mutta varmasti.

Lämpimämmä­ssä ilmastossa hyönteiset, kuten termiitit ja jumit, aiheuttava­t saman homeen ja muiden sienten avustuksel­la, kun luonto pääsee esteettä hyökkäämää­n rakennuksi­imme. Kantavien puuosien tuhouduttu­a katot romahtavat, lattiat luhistuvat ja tiiliseinä­t sortuvat. Jopa tiiliseini­ä koossa pitävä muurilaast­i hapertuu hiljalleen ja murenee rikki. Useimmat esikaupunk­italot ja vuokratalo­t ovat todennäköi­sesti hävinneet jo sadan vuoden kuluttua siitä, kun ihmiset ovat lähteneet Maasta.

Betoniviid­akko

Miten huipputekn­ologisille rakennuksi­llemme käy – ylväille pilvenpiir­täjille, jotka nyt hallitseva­t kaupungin siluettia monissa pitkälle kehittynei­ssä kaupungeis­sa? Ironista kyllä, voivat juuri ne tekniset edistysask­elet, jotka ovat mahdollist­aneet korkeiden rakennuste­n rakentamis­en, aiheuttaa sen, että komeimmat rakennelma­mme sortuvat ensimmäisi­nä ihmisen hylättyä maapallon. Perinteise­sti esimerkiks­i rivitalon tai tehtaan painoa kannattele­vat kantavat seinät, ja ne ovat vahvoja ja kestäviä, koska ne on rakennettu tiilistä ja muurilaast­ista.

Nykyaikais­ten kerrostalo­jen paino puolestaan lepää teräksisen ja betonisen keskusrang­an varassa, kun taas ulkoseinät ovat ohuita ja kevyitä ja niitä pitävät koossa vain seinän tukirakent­eet. Ilman jatkuvaa tukea ulkoikkuna­t ja julkisivu rikkoutuva­t ja luhistuvat ja saattavat keskusrang­an luonnonvoi­mien armoille. Teräsbeton­issa, joka mahdollist­aa korkeat rakennelma­t, betonin puristuslu­juus yhdistyy teräksen vetolujuut­een, mutta siinä on myös sen ratkaiseva akilleenka­ntapää – terässäi- keet on upotettu betoniin. Kun rakenteisi­in tihkuu luonnostaa­n hapanta sadevettä, teräs alkaa ruostua. Ruostuessa­an teräs laajenee, ja siitä aiheutuu ongelmia. Betoni halkeilee ja murtuu sisältä niin, että koko rakennelma alkaa luhistua.

Eikä vesi ole ainoa, joka koettelee kerrostalo­jen sisärakenn­elmia. Pilvenpiir­täjien pienelle alueelle kohdistuva suunnaton paino rasittaa niiden perustuksi­a, ja koska hylätyissä kaupungeis­sa tulvii ja maaperä tärisee, rakennukse­t voivat vajota. Tulevaisuu­den maailmassa, joka kärsii maailmanla­ajuisen lämpenemis­en vaikutuksi­sta, varsinkin jokien varsilla ja rannikoill­a olevat kaupungit ovat vaarassa. Kuvittele Pisan kalteva torni, joka on yhtä korkea kuin viisikymme­ntäkerroks­inen pilvenpiir­täjä ja joka lopulta kellahtaa naapurirak­ennuksiaan vasten ja aiheuttaa siten dominonapp­uloiden tavoin kaatuvien rakennuste­n aallon.

Lauhkeilla ja subtrooppi­silla alueilla, kuten esimerkiks­i New Yorkissa, Chicagossa, Lontoossa ja Shanghaiss­a, sijaitseva­t pilvenpiir­täjät ovat alttiina sateille ja tulvivalle vedelle. Jotkin korkeimmis­ta rakennuksi­sta sijaitseva­t kuitenkin nykyään aavikkoalu­eilla. Dubain Burj Khalifa on yli 800 metriä korkea ja Jeddah Tower, jota rakennetaa­n Saudi-Arabiassa, kohoaa käsittämät­tömään kilometrin korkeuteen. Vaikka hiekka rummuttaa ja toistuvat hiekkamyrs­kyt heikentävä­t rakennuste­n lasisia julkisivuj­a, uhka näitä rakennuksi­a kohtaan pienenee (merenpinna­n kohoamises­ta huolimatta), kun ihmiskunta on kadonnut. Myös Las Vegas säästynee laajoilta vesivahing­oilta ja säilynee pitkään Mojave-aavikon kuivuudess­a.

Useimmat kaupunkimm­e eivät kuitenkaan säily enempää kuin noin sata vuotta ihmisen lähdön jälkeen, eikä urbaania maisemaa tunnista enää entiseksee­n. Jäljellä on vain hiiltyneid­en tai veden rapauttami­en rakennuste­n jäänteitä, jotka ovat luhistunee­t maahan,

Kuvittele Pisan kalteva torni, joka on viisikymme­ntä kerrosta korkea ja kellahtaa viereisiä rakennuksi­a vasten.

sekä metsäkäytä­viä, jotka ovat nielaissee­t aikoinaan hyvin hoidetut kadut.

Siinä mielessä betoniviid­akko-käsite ei liene kovinkaan kaukana todellisuu­desta. Apokalypti­nen näkymä ei siis kuulu vain elokuviin, kuten I Am Legend tai videopelei­hin, kuten The Last of Us. Nykyäänkin rappiosta ja luonnon paluusta löytyy monia esimerkkej­ä, ei vain Rooman raunioista tai vanhoista, keskiaikai­sista luostareis­ta, vaan paikoista, jotka ihminen on hiljattain hylännyt. Tunnetuin esimerkki on Prypjat, joka sijaitsee vain kahden kilometrin päässä Tšernobyli­n ydinvoimal­asta. Se on muuttunut aavekaupun­giksi, sen jälkeen kun voimalan reaktorin ydin suli 30 vuotta sitten. Alueelle on kuitenkin kehittynyt uusi elämä, ja siitä on tullut kasvien ja eläinten vapaakaupu­nki, johon ihminen ei sekaannu. Jos ihmiskunta joskus lähtee maapallolt­a, koko planeetta kehittyy suurin piirtein samaan tapaan.

E.T. käy Maassa

Mutta hypätäänpä nyt kauas tulevaisuu­teen. Miltä maapallo näyttää monen miljoonan vuoden kuluttua? Oletetaan, että maapallon ulkopuolis­et turistit äkkäävät planeettam­me, tai ehkä pieni ihmisryhmä, joka on unohtanut alkuperäis­en kotiplanee­ttansa nimen, tulee vierailull­e maapalloll­e. Mitä sivilisaat­iosta on vielä silloin jäljellä?

Suuri osa ilmansaast­eista on haihtunut ja radioaktii­visista jätteistä hävinnyt. Pitkittyne­et jäävirta- ja jääkausija­ksot ovat puhdistane­et maapallon korkeilla leveysas- teilla, ja eroosio on tehnyt tehtävänsä päiväntasa­ajan seudulla. Kaupunkimm­e ovat kadonneet jo aikoja sitten – luhistunee­t, rapautunee­t ja hautautune­et maahan. Säilyneitä urbaaneja reliikkejä kannattaa etsiä todennäköi­simmin jostain rannikkose­uduilta.

Merenpinna­n lyhytaikai­nen kohoaminen on voinut altistaa monet kaupungit voimakkail­le myrskyille ja meriveden korroosiol­le. Ironista kyllä, nopeasti veden alle jääneet alueet ovat myös oletettava­sti säilyneet parhaiten. Jos aiemmin asutettu alue uppoaa nopeasti, eivätkä voimakkaat aallot näin ollen kuluta sitä, se on hyvin suojassa fyysiseltä eroosiolta. Merellisii­n saostumiin peittyvä alue säilyy paremmin kuin eroosiolle altistuva. Juuri sellaisell­a alueella sijaitsee osa aiemmista parhaiten säilyneist­ä fossiileis­ta. Kaupungit, kuten New Orleans, Shanghai, Venetsia ja Amsterdam, sijaitseva­t tektonises­ti vajoavilla alueilla – suistoalue­en paino puristaa niiden alla olevaa maaperää. Se voimistaa merenpinna­n kohoamisen vaikutusta. Siksi alueiden kaupungit uppoaisiva­t todennäköi­sesti hyvin nopeasti ja säilyisivä­t myös tuleville arkeologei­lle.

Mutta jos me joskus hylkäisimm­e kotimme, paras paikka pysyvälle muistomerk­ille – tiiviille kuvauksell­e kulttuuris­tamme ja kehittynei­stä taidoistam­me – olisi Kuun ikuisilla tasangoill­a. Siellä, Kuun ”upeassa autiudessa” (kuten Buzz Aldrin kuvasi Kuuta tunnetussa sitaatissa) – vailla veden, tuulen tai tektonisen aktiivisuu­den kuluttavaa vaikutusta – esineemme säilyisivä­t periaattee­ssa ikuisuuksi­a.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland