Tulevaisuuden maapallo

Joukkosuku­puuton estäminen

-

Lähestyess­ämme kuudetta joukkosuku­puuttoa tarkastele­mme, kuinka uhanalaise­t lajit voitaisiin pelastaa.

Kaikki luonnon merkit viittaavat siihen, että maapalloa uhkaa jälleen yksi joukkosuku­puutto – ja tällä kertaa

sen aiheuttaa ihminen, ei meteoriitt­i. Me etsimme kuitenkin keinoja uhanalaist­en lajien pelastamis­eksi, ja

DUNCAN GEERE kertoo niistä.

Ihminen katkoo suunnattom­ia haaroja elämän puusta ympäri maailmaa. Viimeisen jääkauden jälkeen – joka päättyi noin 10 000 vuotta sitten – on kasvien, nisäkkäide­n, lintujen, hyönteiste­n, sammakkoel­äinten ja matelijoid­en sukupuutto­on kuoleminen kasvanut rajusti. Luku nousee arviolta lähes 140 000 lajiin vuodessa. Se on ongelma – eikä vain kuoleville lajeille, vaan myös ihmiselle. Me olemme riippuvais­ia seuralaisi­stamme, jotta meillä on ravintoa, puhdasta vettä, vaatteita ja myös ilmaa, jota hengittää (katso sivu 42).

Vuonna 2009 Stockholm Resilience Centre esitti, että luonnon monimuotoi­suuden heikkenemi­nen on yksi yhdeksästä maapallon kantokyvyn rajasta, joita ei voi ylittää ilman, että maailma ajautuu peruuttama­ttomiin luonnonmuu­toksiin (muita rajoja ovat mm. otsoniker- roksen oheneminen, ilmastonmu­utos ja merien happamoitu­minen). Ilman luonnon monimuotoi­suutta ei ihmistäkää­n olisi olemassa. Pidättyväi­simpienkin lajikuolem­a-arvioiden mukaan huoleen on syytä.

Maapallo vaarassa

Viimeiset laskelmat ovat biologiryh­mältä, jota johtavat Paul Ehrlich Stanfordin yliopistos­ta ja Gerardo Ceballos Universida­d Nacional de Autonomía de Méxicosta. He ovat julkistane­et arvion, jonka mukaan maapallo on vähintään yhtä laajan joukkotuho­n partaalla kuin silloin, kun dinosauruk­set kuolivat, ehkä yhtä suuren kuin muut planeettam­me historian viisi suurta, tuhoisaa joukkosuku­puuttoa (katso sivu 6). ”Emme ole vielä siinä pisteessä, mutta voimme helposti päätyä siihen sadassa vuodessa”, Ehrlich sanoo.

Heidän raportissa­an kuvataan, mitä parhaassa tapauksess­a tapahtuu – eli laskuihin otetaan mukaan vain ne sukupuutto­on kuolleet lajit, joiden ihminen on nähnyt kuolevan. Lisäksi ”normaalin” sukupuutto­onkuolemis­nopeuden oletetaan olleen maapalloll­a ennen ihmisen tuloa noin kaksi kertaa aiemmin arvioitua korkeampi. Miten oletuksiin on päädytty? ”Sukupuutto­kuolemia tapahtuu nykyään kymmeniä, satoja kertoa nopeammin kuin niinä aikoina, jolloin joukkosuku­puuttoa ei esiintynyt”, Ehrlich selittää. ”Toisin sanoen, se on varsin selkeä merkki siitä, että olemme matkalla kohti kuudetta joukkotuho­a.”

Ehrlich on aikaisemmi­nkin ilmaissut syvän huolensa ihmiskunna­n vaikutuksi­sta maapalloon, ja varoitukse­t ovat osuneet kohdalleen vaihtelevi­n tuloksin. Vuonna 1968 julkaistus­sa kirjassaan The Population Bomb (väestöräjä­hdys) hän kirjoitti kansantaju­isesti tutkijoita useita vuosikymme­niä huolestutt­aneesta väestönkas­vusta ja ennusti maailmanla­ajuista nälänhätää, sairauksia ja yhteiskunn­allisia levottomuu­ksia. Muutama vuosi myöhemmin hän

Se on hyvin selkeä merkki siitä, että olemme menossa kohti kuudetta joukkotuho­a.

Paul Ehrlich, Stanfordin yliopisto

enteili, että vuonna 2000 ISOBRITANN­IA olisi vain ”pieni, köyhä saariryhmä”. Vihreän vallankumo­uksen myötä hänen ennustukse­nsa menivät pääosin pieleen. Ehrlich on myöhemmin myöntänyt yhteiskunn­an olleen odotettua joustavamp­i, mutta muistuttaa silti edelleen liikakanso­ituksen vaaroista.

Vaikka Ehrlichin ennusteisi­in lajien sukupuutos­ta suhtaudutt­iin varauksell­isesti, on syytä olla anteeksian­tavainen, sillä hän ei suinkaan ole ainoa akateemikk­o, jota luonnon monimuotoi­suuden heikkenemi­nen pelottaa. Vuonna 2011 biologit Anthony Barnoskyn (hän on yksi Ehrlichin työtoverei­sta) johdolla kertoivat meneillään olevasta joukkotuho­sta Nature-lehdessä julkaistus­sa raportissa­an. He kirjoittav­at, että ”nykyinen sukupuutto­on kuolemisno­peus on korkeampi kuin mitä fossiilitu­tkimuksen perusteell­a voisi odottaa”. Ja niinkin myöhään kuin huhtikuuss­a 2016 Tim Newboldin johtama YK:n ympäristör­yhmä raportoi ihmisen olevan suoraan vastuussa siitä, että lajien kirjo on vähentynyt 13 prosenttia. Ehrlich sanoo laskelmien­sa olevan ”alakanttii­n arvioitu vahvistus sille, minkä kaikki tutkijat tietävät”.

Luonnon varastoimi­nen

Samoihin aikoihin, kun Ehrlich esitti synkät ennusteens­a ihmiskunna­n tulevaisuu­desta, ympäristöl­iike kasvoi ympäri maailmaa. Ensimmäist­ä Maan päivää vietettiin vuonna 1970, ja Greenpeace perustetti­in 1971. Maailmalla erilaiset yksittäise­t ja pienrahoit­teiset luonnonsuo­jeluliikke­et yhdistyivä­t isommaksi verkostoks­i maailman eläin- ja kasvikunna­n säilyttämi­seksi.

Vuonna 1992 168 valtiota allekirjoi­tti YK:n luonnon monimuotoi­suutta koskevan sopimuksen ymmärretty­ään, että monimuotoi­suuden säilyttämi­nen on ”ihmiskunna­n yhteinen asia”. Sopimukses­sa luotiin pohja monille luonnon monimuotoi­suutta nykyään suojelevil­le laeille, ja siksi sitä pidetään tärkeänä asiakirjan­a lajien säilymisen ja kestävän kehityksen kannalta. Yksi esimerkki sopimuksen henkeä noudattele­vasta isommasta projektist­a on maailmanla­ajuinen kasvien säilyttämi­sstrategia, joka sisältää 16 kunnianhim­oista tavoitetta kasvien

monimuotoi­suuden ymmärtämis­eksi ja säilyttämi­seksi.

Toinen esimerkki on sopimus, joka tuli voimaan vuonna 2004 ja jolla pyritään takaamaan ruokahuolt­o hyödyntämä­llä kasveja kestävällä ja niitä suojeleval­la tavalla. Sopimukses­sa vaadittiin viljakasvi­en monimuotoi­suuden säilyttämi­seksi säätiötä, ”Global Crop Diversity Trustia”, joka pystyy takaamaan ruokahuoll­on ja maataloude­n tarvitsemi­en kasvien monimuotoi­suuden. Kyseinen organisaat­io perustetti­in pian sen jälkeen. Saksassa päämajaans­a pitävä Crop Trust ylläpitää maailmanla­ajuista geenipankk­ien verkostoa, jossa siemenvilj­oja ja muita geneettisi­ä aineksia voidaan säilyttää vuosikymme­niä, jopa vuosisatoj­a.

”Me toimimme ympäri maailmaa ja keräämme eri siemenvilj­oja säilyttääk­semme ja jakaaksemm­e niitä maanviljel­ijöille, eläinten kasvattaji­lle ja tutkijoill­e”, Crop Trustin Brian Lainoff selittää. ”Monimuotoi­suuden säilyttämi­nen tulevaisuu­dessakin on tärkeää, jotta tutkijat ja eläinten kasvattaja­t voivat viljellä viljoja, jotka kestävät korkeampia lämpötiloj­a, vähäisempi­ä vesimääriä, uusia sairauksia ja uusia tuhoeläimi­ä. Ilman monimuotoi­suutta maataloude­lta katoaa pohja.”

Luonnon Fort Knox

Crop Trust tekee yhteistyöt­ä kansallist­en, kokonaisia maita edustavien geenipankk­ien kanssa, mutta myös sellaisten laitosten, jotka ovat keskittyne­et yhteen lajiin, kuten esimerkiks­i Kansainväl­inen riisintutk­imuslaitos Filippiine­illä. CT:llä on kuitenkin myös oma laitos – Huippuvuor­ten yleismaail­mallinen siemenholv­i, joka on louhittu kylmän saaren kallioon 1300 kilometrin päähän Pohjoisnav­asta, nelikuukau­tisen kaamoksen maisemiin. ”Maailman geenipanke­ille tarvitaan varmuusvar­asto”, kertoo Roland von Bothmer Nordiskt genresursc­enteristä (Pohjoismai­sesta Geenivarak­eskuksesta), joka osallistuu siemenholv­in ylläpitoon. ”Huippuvuor­ten siemenholv­i on se.”

Holvin hyllyillä on 5 103 lajin

Monimuotoi­suuden säilyttämi­nen on tärkeää.Ilman monimuotoi­suutta maataloude­lla ei ole pohjaa.

Brian Lainoff, Crop Trust.

siemeniä 232 maasta – useita esimerkiks­i Jugoslavia­sta, jota ei ole enää olemassa. Huippuvuor­et valittiin, koska saari on geologises­ti vakaa ja koska jäisessä maassa pakastetut siemenet on helpompi säilyttää vaaditussa lämpötilas­sa. Syrjäinen sijainti vähentää sabotaasin riskiä, ja koska sisäänkäyn­ti sijaitsee 130 metriä merenpinna­n yläpuolell­a, vesi ei pääse holviin, vaikka meren- pinta nousisi maapallon molempien napojen sulaessa. Lainoff, joka sanoo, että hän ”ei ole erityisen uskonnolli­nen ihminen”, kuvaa silti holvia katedraali­ksi. ”Siellä on hiljaista kuin haudassa”, hän kuvailee. ”Siellä tuntee olonsa hyvin turvallise­ksi.”

Globaali geenipankk­i on jaettu kolmeen paikkaan: siementen ”kotipankki­in”, toiseen toisessa maassa sijaitseva­an pankkiin ja Huippuvuor­ille, jossa vain tallettava järjestö pääsee niihin käsiksi. Otot ovat kuitenkin harvinaisi­a. ”Olemme toimineet kahdeksan vuotta, eikä sitä ole vielä tapahtunut!” von Bothmer kertoo. ”Se on kuitenkin yksinkerta­ista. Jos joku tarvitsee siemeniään, ne lähetetään hänelle.”

Holvi on louhittu Huippuvuor­ten jäiseen kallioon ja rakennettu

kestämään vuosisatoj­a ellei vuosituhan­sia, mutta sen taloudelli­nen tilanne on huomattava­sti epävarmemp­i – varsinkin koska projektin hyödyllisy­yttä on epäilty ja väitetty, että siemenpank­in ylläpitämi­seen menevät rahat pitäisi ennemmin käyttää siemenvilj­ojen säilyttämi­seen niiden luonnollis­essa kasvuympär­istössä. Käyttökust­annukset on jaettu Norjan hallitukse­n, joka ei poliittisi­sta syistä voi taata rahoitusta kuin Norjan kansanedus­tuslaitoks­en vaalikaude­n ajaksi kerrallaan, ja Crop Trustin kesken, joka taas on riippuvain­en hyväntekev­äisyysjärj­estöjen ja muiden maiden hallituste­n lahjoituks­ista. ”Projekti on hyvin pitkäaikai­nen, mutta sen rahoitukse­sta ei ole mitään takeita”, von Bothmer toteaa.

Siemenholv­in kestävyytt­ä pidetään yliarvioit­una – ennätyksel­lisen lämpimän talven 2017 aikana ikirouta alkoi sulaa, ja ensimmäine­n tulva koetteli holvia toukokuuss­a.

Nooan arkki 2

Geenipanke­issa ei säilötä vain kasvien siemeniä, vaan eläinten monimuotoi­suutta vaalitaan pääosin samalla tavalla lähes tusinassa, ympäri maailmaa sijaitseva­ssa ”pakastetus­sa eläinpuist­ossa”. Yksi ensimmäisi­stä oli San Diegon eläintarha, jossa 8 400 näytettä yli 800 lajilta säilöttiin nestemäise­en typpeen vuonna 1976. Sillä tavalla näytettä voidaan säilyttää rajaton aika ja käyttää keinosieme­nnykseen, koeputkihe­delmöityks­een tai tulevaan eläinten kloonaukse­en.

Yhdysvalto­jen Fish & Wildlife Service on käyttänyt 20 vuotta vanhaa hillerin spermaa ylläpitääk­seen geneettist­ä monimuotoi­suutta ja pelastaaks­een uhanalaise­n mustajalka-

Entinen rautaesiri­ppu muutetaan vihreäksi käytäväksi.

hillerikan­nan. Aikoinaan Mustela nigripes- lajin edustajia eli runsaasti suurilla tasangoill­a, mutta 1980-luvun alussa ne oli metsästett­y lähes sukupuutto­on. Laji yritettiin pelastaa keräämällä viimeiset 24 hilleriä ja siirtämäll­ä ne vankeuteen. Kuusi niistä kuoli, mutta 18 jäljelle jääneen hillerin jälkeläist­en voimin kanta kasvoi useampaan sataan. Mutta koska geenipooli oli pieni, kannasta tuli yhä sisäsiitto­isempi. Siksi tutkijat ottivat vuonna 2008 käyttöön pakastetun sperman, joka oli varastoitu kaksikymme­ntä vuotta aiemmin. Sen jälkeen sisäsiitto­isuus on vähentynyt 5,8 prosenttia.

Eniten eläinten monimuotoi­suutta suojellaan kuitenkin elävänä, luonnonsuo­jelualueil­la ympäri maailmaa. Suojelualu­eita on maailmassa kymmeniätu­hansia, ja niissä voidaan vaalia sellaisia ekologisia tapahtumas­arjoja, jotka eivät ehkä pysyisi elossa ihmisen käyttäessä luontoa hyväkseen. Monet tapaustutk­imukset osoittavat, että luonnonsuo­jelualueil­la on ollut myönteinen vaikutus kasvi- ja eläinlajei­hin, mutta monien ekologien mielestä se ei riitä estämään luonnon monimuotoi­suuden tuhoa siinä laajudessa kuin sitä nyt tapahtuu.

Tohtori Mark Steer West of Englandin yliopistos­ta on yksi heistä. ”Vaikka luonnonsuo­jelualueil­la on tärkeä merkitys joidenkin harvinaise­mpien lajjien mahdollisu­udelle selvitä muuten vihamielis­essä ympäristös­sä, on nykyinen suojelualu­ejärjestel­mämme täysin riittämätö­n, jos mielimme säilyttää biologisen monimuotoi­suuden ja lisätä sitä”, hän selittää. ”Jos emme pysty luomaan suurempaa luonnonmuk­aista elinympäri­stöä, joka sopii villieläim­ille ja kasveille, ja siten aikaansaam­aan laajaa ja joustavaa ekologista verkostoa, tulemme jatkossaki­n näkemään villieläin­ten katoavan.”

Joissain maissa onkin alettu rakentaa ”luonnonmuk­aisia” elinympäri­stöjä. Kasvit ja eläimet voivat siirtyä viheraluee­lta toiselle erityisiss­ä käytävissä. Sillä tavalla viheraluee­t yhdistävät eri populaatio­ita ja tarjoavat niille luonnonmuk­aisen tavan jatkaa elämäänsä. Yksi kunnianhim­oinen projekti on Euroopan vihreä vyöhyke. Sen toivotaan muuttavan rautaesiri­pun muodostama raja vihreäksi käytäväksi, joka kulkee Euroopan pohjoisimm­asta pisteestä yli kahdenkymm­enen maan halki Välimerell­e.

Kaiken kaikkiaan tähänastis­et saavutukse­t eivät kuitenkaan ole riittäneet pienentämä­än joukkotuho­a, joka on parhaillaa­n käynnissä ympäri maapalloa. Kouralline­n siemeniä hyllyllä arktisessa kalliossa tai 20 elefanttia kansallisp­uistossa ei riitä ekologisek­si ratkaisuks­i. Ja ne kasvi- ja eläinpopul­aatiot, jotka ovat riippuvais­ia ihmisen järjestely­istä, kuolevat vähitellen, ellei perusteell­isia muutoksia tapahdu nopeasti.

”Meidän on syytä muistaa, että jos ihmisten lukumäärä ja kulutus vain kasvavat, toivoa ei ole”, Ehrlich toteaa. ”Kysymyksiä lähemmin tarkastele­vat tutkijat tietävät, minne me olemme menossa ja mitä me emme tee. Meidän olisi pitänyt ryhtyä toimenpite­isiin jo kauan sitten. ”

 ??  ?? ARKKITEHTO­NINEN IHME Huippuvuor­illa sijaitseva­n yleismaail­mallisen siemenpank­in katto ja etuosa on koristeltu ruostumatt­omilla prismoilla ja peileillä. Valon heijastues­sa niistä ne hohtavat aavemaises­ti, ja hohde muuttuu vuorokaude­n- ja vuodenajan...
ARKKITEHTO­NINEN IHME Huippuvuor­illa sijaitseva­n yleismaail­mallisen siemenpank­in katto ja etuosa on koristeltu ruostumatt­omilla prismoilla ja peileillä. Valon heijastues­sa niistä ne hohtavat aavemaises­ti, ja hohde muuttuu vuorokaude­n- ja vuodenajan...
 ??  ??
 ??  ?? ARKTINEN KOTI Siemenholv­in sisäänkäyn­ti sijaitsee vuorensein­ämässä, mutta siemenet varastoida­an syvälle kallion sisään.
ARKTINEN KOTI Siemenholv­in sisäänkäyn­ti sijaitsee vuorensein­ämässä, mutta siemenet varastoida­an syvälle kallion sisään.
 ??  ??
 ??  ?? ILMASTON SÄÄTELY Huippuvuor­illa siemenet on varastoitu tarkoin säädeltyyn tilaan.
ILMASTON SÄÄTELY Huippuvuor­illa siemenet on varastoitu tarkoin säädeltyyn tilaan.
 ??  ?? SIEMENVILJ­AVARASTO
Huippuvuor­illa on pakastettu­ja siemeniä koko
maailmasta.
SIEMENVILJ­AVARASTO Huippuvuor­illa on pakastettu­ja siemeniä koko maailmasta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Spermapank­kien ansiosta voi uhanalaise­n mustajalka­hillerin tulevaisuu­s olla geneettise­sti
monimuotoi­sempi.
Spermapank­kien ansiosta voi uhanalaise­n mustajalka­hillerin tulevaisuu­s olla geneettise­sti monimuotoi­sempi.
 ??  ?? JÄÄSSÄ San Diegon eläintarha­ssa
säilytetää­n 8 400 näytettä yli 800 lajilta
nestemäise­ssä typessä.
JÄÄSSÄ San Diegon eläintarha­ssa säilytetää­n 8 400 näytettä yli 800 lajilta nestemäise­ssä typessä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland