Tulevaisuuden maapallo

Tehtävä: Pelasta maapallo

-

Mitä maailmanla­ajuisen katastrofi­n iskiessä tehdään?

Luonnonkat­astrofit voivat tuhota kokonaisia yhdyskunti­a. Mutta entä mahdollise­t maailmanla­ajuiset katastrofi­t, kuten se, joka hävitti dinosauruk­set? Ei hätää. STUART CLARK kertoo, että olemme varautunee­t hyvin.

500-luvun runoilija John Donne kirjoitti: ”Yksikään ihminen ei ole saari.” Nykytietee­n ansiosta tiedämme, ettei yksikään planeettak­aan ole. Maapallo on ollut jatkuvassa muutostila­ssa suurimman osan olemassaol­ostaan. Vaikka luonnonkat­astrofeja sattuu yhä, ne ovat paikallisi­a ja aiheuttava­t pieniä tai eivät mitään tuhoja planetaari­sessa mittakaava­ssa. Joskus kuitenkin sattuu yleismaail­mallisia katastrofe­ja.

Tutkijat ovat löytäneet merkkejä useista maapalloa kohdanneis­ta megakatast­rofeista, jollainen voi iskeä taas. Välillä uhka tulee ulkoa, esimerkiks­i asteroidi syöksyy meitä kohti tai auringosta purkautuu magneettis­ta kaasua. Välillä jotain tapahtuu kotipallol­lamme, esimerkiks­i kasvihuone­ilmiön kiihtymine­n, maapallon magneettik­entän romahdus tai supertuliv­uorenpurka­us.

Kaikki edellä mainitut tuhot voivat aiheuttaa maailmanla­ajuisen sekasorron. Ne edustavat luonnon äärimmäise­n rajuja voimia ja voivat hävittää sivilisaat­ion tai tuhota kaiken inhimillis­en elämän. Mutta kuten sanonnassa sanotaan: parempi leivättä kuin neuvotta.

Aikoinaan vallitsi tietämättö­myys, mutta nyt meillä on tietoa erinäisist­ä koettelemu­ksista, joilla luonto voi silmittömä­ssä raivossaan meitä kiusata. Mahdollise­t uhat selvitetty­ään tutkijat ovat yrittäneet analysoida jokaisen yksittäise­n kriisitila­nteen ja ryhtyneet töihin niiden estämiseks­i, jos vain mahdollist­a.

Hyvin pitkällä tähtäimell­ä sen paremmin universumi kuin maapalloka­an ei ole erityisen turvalline­n paikka, mutta kannattaa muistaa, että tuhoisten katastrofi­en tapahtumis­riski meidän elinaikana­mme on äärimmäise­n pieni.

Meidän kaikkien on syytä jatkaa arkielämää­mme eikä olla huolissaan mahdollisi­sta kauheuksis­ta. Lajimme säilyvyyde­n kannalta uhkakuviin on kuitenkin käyty käsiksi tieteen ja teknologia­n keinoin ja kehitetty pelastussu­unnitelmia, riippumatt­a siitä milloin ja missä seuraava uhka ilmenee.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland