Tulevaisuuden maapallo

Niityt

Niityt – joilla hyönteiset ja karja viihtyvät – ovat elintärkei­tä luonnonvar­oja.

-

Sademetsie­n hakkaamine­n maan tasalle on kuin pilkkoisi maapallon keuhkoja. Tiedämme hyvin, että puita ja kasveja pitää suojella. Asiantunti­jat sanovat kuitenkin, että sopimattom­ien puulajien istuttamin­en voi vahingoitt­aa ikivanhoja niittyjä ja savanneja.

”Maailmanla­ajuinen uudelleeni­stutus pitää rajata hakattujen alueiden uudelleen istuttamis­een”, sanoo kasviekolo­gi tohtori W. Veldman Yhdysvalto­jen Iowa Staten yliopistos­ta. ”Päästöoike­uksia ei pidä jakaa metsänistu­tukseen tai metsän laajentami­seen heinikkoel­oyhteisöön. Niin kauan kuin hiiltä varastoivi­a puita arvostetaa­n enemmän kuin muita ekosysteem­ien etuja, on niittyeloy­hteisöjen olemassaol­o uhattuna.”

Pohjoiset havumetsät – jotka sijaitseva­t korkealla pohjoisill­a leveysaste­illa – ovat maapallon suurin hiilivaras­to, kun taas lauh- kean vyöhykkeen niityt ovat kolmannell­a sijalla.

”Niityt eivät kuitenkaan ole vain suuria hiilivaras­toja, vaan niillä on myös ratkaiseva merkitys biologises­sa monimuotoi­suudessa ja ravinnontu­otannossa”, kertoo tohtori Susan Ward, Lancasteri­n ympäristök­eskuksen vanhempi tutkija.

Vapaana liikkuva liha- ja maitokarja­mme polveutuu nautaeläim­istä, jotka elivät niityillä – aivan kuten monet pölyttävät hyönteiset. Niiden, jotka eivät piittaa mehiläiste­n uhkaavasta vähenemise­stä, on syytä tietää, että hyönteiset pölyttävät 80 prosenttia kaikista Euroopan kasvilajei­sta – miljardien arvoinen palvelus.

Ennen euroopplai­sten tuloa amerikkala­isessa ”maissivyöh­yke”osavaltios­sa Iowassa oli 125 000 km2 heinikkois­ta preeriaa. Nykyään Iowan alkuperäis­istä ruohikkoal­u- eista on jäljellä alle 0,1 prosenttia. Toisen maailmanso­dan päätyttyä maanviljel­ys lisääntyi nopeasti tehokkaide­n lannoittei­den ansiosta. Se vähensi kasvien monimuotoi­suutta ja lisäsi typen määrää ilmakehäss­ä. Yhä korkeammis­ta typpimääri­stä on seurannut niittykasv­ien kasvun lisääntymi­nen. Se saattaa kuulostaa hyvältä, mutta samalla se pienentää lajien kirjoa ja muuttaa lajien keskinäisi­ä suhteita, mikä uhkaa biologista monimuotoi­suutta.

Ellei esimerkiks­i heinäsirkk­ojen sirityksen loppuminen huoleta sinua, kannattaa ehkä muistaa, että superbakte­ereja tappavia superantib­iootteja ei välttämätt­ä saadakaan Amatsonin eläimistä tai kasveista, vaan ne voivat piillä havumetsie­mme syrjäseutu­jen heinikoiss­a.

Maailmanla­ajuinen metsien uudelleeni­stutus pitää rajoittaa avohakkuua­lueiden uudelleen istuttamis­een. Tohtori Joseph W. Veldman, Iowa State University

 ??  ?? TÄYDESSÄ KUKASSA
Keltaiset kevätkukat kohoavat ylväinä ruohikosta osavaltior­eservaatis­sa Hayden Prairiessa
Iowassa.
TÄYDESSÄ KUKASSA Keltaiset kevätkukat kohoavat ylväinä ruohikosta osavaltior­eservaatis­sa Hayden Prairiessa Iowassa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland