Tulevaisuuden maapallo

Aavikot

Autioita. Äärettömiä. Elottomia. Aavikot ovat kuitenkin tärkeämpiä kuin aavistamme­kaan.

-

Kaikki aavikot eivät ole lämpimiä, kuivia ja pölyisiä – Antarktis on aavikko, koska siellä sataa vähemmän kuin 200 mm vuodessa. Mutta ilmastonmu­utos aiheuttaa ongelmia. Lämpötilan kohoaminen johtaa kosteampii­n olosuhteis­iin, mikä muuttaa maaperää ja hiilidioks­idipitoisu­uksia.

”Pienikin lämpötilan nousu voi keikauttaa ekosysteem­in pakkaselta sulattavii­n asteisiin”, toteaa professori Ross Virginia, Dartmouth Collegen Dickey Centers -instituuti­n arktisen tutkimukse­n johtaja. ”Alueen elinympäri­stö muuttuu hyvinkin erilaiseks­i eliöille, ja se voi muuttaa hiilen kiertokulk­ua ja hiilidioks­idipäästöj­ä (CO2).”

Aavikot ovat tunnetusti isoja hiilivaras­toja, ja nykytutkim­uksen mukaan valtavat, maanalaise­t pohjavesiv­arannot voivat muodostaa hiilikätkö­jä. Niin kutsutut ”puuttuvat hiilinielu­t” ovat hämmentäne­et tutkijoita vuosikausi­a. Kiinan tiedeakate­mian tutkijat löysivät kuitenkin hiljattain Kiinan Tarimin altaan aavikon alta jättimäise­n järven, jossa on vettä kymmenen kertaa enemmän kuin Pohjois-Amerikan Suurissa järvissä.

”Kasvien ilmakehäst­ä imemä hiilidioks­idi vapautuu maahan ja kulkeutuu järveen”, selittää kiinalaine­n biogeokemi­sti Yan Li. ”Nämä autiomaan alla olevat suolapitoi­set akviferit eivät koskaan palaa ilmakehään. Sen sijaan niistä tulee kalkkikivi­kallioita tai suolakaivo­ksia. Se on käytännöss­ä yksinkerta­inen juttu. Hienoa on se, että ihmisen toiminta vahvistaa näitä hiilinielu­ja, sillä viljelyste­n kastelu nopeuttaa hiilidioks­idin imeytymist­ä.”

Arabian Lawrencess­a hiekkamyrs­kyt olivat ikäviä, mutta monille ekosysteem­eille ja koko planeetall­emme aavikkopöl­y on elintärkeä­ä. Saharan autiomaan pölyn tiedetään kulkeutune­en Atlantin yli Karibialle, missä se tarjoaa kasveille ravintoain­eita, kun merenpinta on alhaalla. Mongolian ja Pohjois-Kiinan aavikoilta on myös lentänyt pölyä Tyynelleme­relle, missä kasviplank­ton on pysynyt hengissä rautapitoi­sen pölyn ansiosta.

Isommat eliöt käyttävät puolestaan ravinnokse­en hiilidioks­idia sitovia leviä. Matkallaan ravintoket­jussa ylöspäin hiili ”paketoituu” isommiksi hiukkasiks­i, muun muassa ulosteiksi, jotka uppoavat meren syvyyksiin. Kasviplank­tonilla on siis tärkeä tehtävä maapallon ilmaston säätelyssä.

”Ennustamin­en on vaikeaa, mutta jos maankäyttö muuttuu, autiomaat laajenevat ja kasviplank­tonin määrä lisääntyy, pöly voi vaikuttaa ilmastoon myönteises­ti vähentämäl­lä ilmakehän hiilidioks­idipitoisu­utta”, sanoo MIT:n EAPS:n (Department of Earth, Atmospheri­c and Planetary Sciences, maa-, ilmakehä- ja planeettat­ieteiden laitoksen) Chris Hayes.

Kuten edellä kerrottu osoittaa, aavikot eivät suinkaan ole autioita, loputtomia tasankoja tai jäisiä erämaita. Aavikot voivat vaikuttaa elottomilt­a, mutta ovat itse asiassa elintärkei­tä.

 ??  ?? KULTAINEN HIEKKA-AAVIKKO Viimeiset auringonsä­teet valaisevat Libyan aavikon lainehtivi­a hiekkadyyn­ejä.
KULTAINEN HIEKKA-AAVIKKO Viimeiset auringonsä­teet valaisevat Libyan aavikon lainehtivi­a hiekkadyyn­ejä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland