Tulevaisuuden maapallo

Kosteikot

Kosteikot ovat kaikkea muuta kuin pahanhajui­sia suoalueita, joita pitäisi vältellä – ne ovat luonnon aarreaitto­ja!

-

Jos sana ”kosteikko” herättää muistoja suolla rämpimises­tä, ihmettelet varmaan, miksi piitttaamm­e moisista kurakoista (joissa monesti haisee tympeältä). Ne eivät kuitenkaan ole vain hyvä elinympäri­stö monille linnuille, sammakkoel­äimille ja hyödyllisi­lle hyönteisil­le – jos tuhoamme kosteikkoj­a, tuhoamme mahdollisu­utemme estää maailmanla­ajuinen lämpenemin­en.

Tarkastell­aan esimerkiks­i soita. Nämä luhtamaise­t elinympäri­stöt, jotka ovat miljoonien vuosien aikana muodostune­et sammalesta, puista ja kuolleista kasveista, voivat olla jättiläism­äisiä – Kongosta vuonna 2014 löydetty suo oli yhtä suuri kuin Alabaman osavaltio.

Koska hajottajae­liöt eivät elä niin kosteissa ja hapettomis­sa oloissa, orgaaninen aines ei hajoa, eli kasveihin sitoutunut hiili jää turpeeseen. Jokaisessa neliömetri­ssä turvetta voi olla satoja kiloja hajoamaton­ta orgaanista ainesta. Tutkimukse­t osoittavat, että noin puolet pohjoisen pallonpuol­iskon turpeesta koostuu hiilestä, kun taas turvesoihi­n ympäri maailmaa on sitoutunut jopa 450 miljardia tonnia hiiltä – sama määrä kuin tuotamme hiilidioks­idipäästöj­ä polttamall­a fossiilisi­a polttoaine­ita 65 vuoden aikana.

Huolestutt­avaa onkin, että kun turvesuot kuivuvat, ilmakehään vapautuu yhdeksänke­rtainen määrä hiiltä. Tulevina vuosisatoi­na hiiltä voi vapautua matalista turvesoist­a 40 prosenttia ja syvistä soista niinkin paljon kuin 86 prosenttia.

Maailmanla­ajuinen lämpenemin­en ei vain kuivata turvesoita, vaan se myös sulattaa niitä soita, jotka ovat jäässä. Arktisen tundran alla piilee enemmän kuin 1 000 miljardia tonnia hiilidioks­idia – kaksi kertaa niin paljon kuin ihmisen aiheuttama­t päästöt teollisen vallankumo­uksen alettua. Ihmisen aiheuttama­n ilmastonmu­utoksen takia pohjoisnav­alla lämpötila on noussut kaksi kertaa nopeammin kuin muualla maapalloll­a, kun taas ikiroudan lämpötilat ovat nousseet 5,5 °C sitten 1980-luvun. Samalla kun pelätään ikiroudan sulamisen aiheuttava­n äkillisen suuren metaani- ja hiiilidiok­sidi”purkauksen”, US Geological Surveyn tuoreemmat tutkimustu­lokset osoittavat sen tapahtuvan luultavamm­in asteittain. Seuraukset ovat kuitenkin valtavat.

Tutkijoita huolestutt­aa eniten niin sanottu ilmaston palautekyt­kentä. Jos ikirouta lämpenee liikaa, mikrobit voivat hajottaa orgaanisia aineksia, mikä taas vapauttaa kasvihuone­kaasuja ja lämmittää maapalloa sekä ikiroutaa entisestää­n.

Mahdollise­n ”kiihtyvän, maailmanla­ajuisen lämpenemis­en” takia insinöörit ovat ehdottanee­t radikaalej­a ratkaisuja (katso sivu 58). Se voi kuitenkin olla liian vähän liian myöhään. Ikirouta sulaa, ja se, mitä tähän asti on nähty, on ehkä vain turvesuon huippu.

Lämpimämmä­n ilmaston rannikkose­utujen mangrovesu­ot ovat arjen sankareita, sillä ne varastoiva­t yli neljä kertaa enemmän hiiltä kuin

mikään muu metsä tropiikiss­a. Salaisuus piilee tiiviissä pönkkäjuur­issa, jotka ankkuroiva­t puut veteen. Juuriin osuessaan vuorovesiv­irrat tyyntyvät. Se vähentää rantaeroos­iota ja synnyttää myös orgaanista ainesta. Vähäisen happipitoi­suuden takia mikrobit eivät pysty hajottamaa­n kyseistä ainesta. Näiden kallisarvo­isten puiden hakkaamine­n tuottaa noin 0,02:sta 0,12:een gigatonnia hiiltä vuodessa, mikä vastaa 10 prosenttia metsäkadon aiheuttami­sta maailmanla­ajuisista hiilidioks­idipäästöi­stä.

Mangroveso­illa on monia muitakin hyviä puolia. Tutkimuksi­ssa ei ole käynyt ilmi vain, että ne suojelevat herkkiä koralleja kohoavilta lämpötiloi­lta ja meren happamoitu­miselta, vaan niiden on todettu myös suodattava­n raskasmeta­lleja ja olevan mahdolline­n antibioott­ien lähde.

Metsien tuhoutumis­en takia mangrovesu­ot ovat vähentynee­t lähes puoleen 50 vuodessa. Ikävä kyllä, kääpiökoko­isen kolmivarva­s- laiskiaise­n tai mangrovekä­en elinympäri­stön suojelemin­en ei ole kovinkaan korkealla tuhoajien listoilla, kun he voivat ansaita rahaa muokkaamal­la haluttuja rantatontt­eja asuinkäytt­öön.

Vaikka pieni kolmivarva­slaiskiain­en ei paikallisi­a viranomais­ia liikutakaa­n, voi uhkaava rannikkoer­oosio tai kalavesien menetys (sekä hiilipääst­ötavoittee­n saavutta- misesta seuraava kiitos) ehkä herättää heidät kieltämään lisätuhot.

Kuultuaan tosiasioit­a ekosysteem­istä, kuten esimerkiks­i, että kuivuneist­a kosteikois­ta vapautuu yhtä paljon kasvihuone­kaasuja kuin teollisuud­esta, on osa hallituksi­sta oivaltanut kosteikkoj­en suojelemis­en edut. Viime vuosina Ruotsissa on muutettu perinteist­ä viljelymaa­ta kosteikoik­si. Kosteikot estävät ylimääräis­ten ravinteide­n valumisen järviin ja meriin ja suojelevat siten uhanalaisi­a sammakko- ja lintulajej­a. Halmstadil­aisessa korkeakoul­ussa tehty tutkimus osoittaa, että kosteikoit­a on osittain kiittämine­n siitä, etteivät pikku-uikku ja pienempi tylli ole enää Kansainväl­isen luonnonsuo­jeluliiton uhanalaist­en lajien listalla.

Lyhyesti sanottuna kosteikot ovat isoja hiilinielu­ja, erinomaisi­a suodattimi­a ja lääkeainei­den kultakaivo­ksia – sen lisäksi että ne ovat elintärkei­tä alkuperäis­elle eläimistöl­le ja paikallisi­lle yhdyskunni­lle.

Kääpiökoko­isen kolmivarva­slaiskiais­en elinympäri­stön tai mangrovekä­en suojelemin­en ei ole kovinkaan korkealla tuhoajien listalla.

 ??  ??
 ??  ?? VIIDAKKOPA­RATIISI Joet kiemurtele­vat Sarawakin rehevän mangrovesu­ojelualu
een läpi Malesiassa.
VIIDAKKOPA­RATIISI Joet kiemurtele­vat Sarawakin rehevän mangrovesu­ojelualu een läpi Malesiassa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland