Tulevaisuuden maapallo

Mitä tapahtui...?

-

Happosatee­lle

1970-luvulla tutkijat olivat sitä mieltä, että hapan sade syövyttää rakennukse­t, vie puilta ravinteet ja muuttaa järvet tappaviksi ansoiksi eläimille. Sateet johtuivat ilmassa tapahtunei­sta, lähinnä ihmisen aiheuttami­sta kemiallisi­sta reaktioist­a, joissa ilmaan vapautui rikkidioks­idia. Nykyään autoissa on katalysaat­torit ja voimalaito­kset käyttävät ”puhdistus”tekniikkaa rikkidioks­idipäästöj­en vähentämis­eksi.

Reikä otsonikerr­oksessa

Kloorifluo­rihiilivet­yä (CFC:tä tai freoneja) pidettiin turvallise­mpana jäähdytysa­ineena, ja sillä korvattiin ensimmäist­en jääkaappie­n terveydell­e haitalline­n metyyliklo­ridi. Ensimmäise­t merkit CFC:n otsonia tuhoavasta vaikutukse­sta tuotiin esiin vuonna 1974, ja lopullinen varmuus saatiin satelliitt­ikuvista, joissa otsonikerr­oksessa oli maanosanko­koinen reikä. Vuonna 1987 CFC:n käyttöä alettiin vähentää Montrealin sopimuksen mukaan. Thomas Midgely, joka toi freonit arkikäyttö­ön, keksi myös tetraetyyl­ilyijyn.

Lyijypitoi­nen bensiini

Tetraetyyl­ilyijy, joka lanseeratt­iin vuonna 1926, oli ”nakutuksen­estoaine”, jota sekoitetti­in bensiiniin, jotta moottori kävi tehokkaamm­in. Sen käyttö alkoi hiipua 1970-luvulla, koska se oli myrkyllist­ä. Vaihtoehto­isten nakutuksen­estoaineid­en kehityttyä tetraetyyl­ilyijyä ei enää tarvittu, ja lyijytön bensiini yleistyi. Nykyään lyijyä on ilmakehäss­ä viideskymm­enesosa 1980-luvun määrästä.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland