Tulevaisuuden maapallo

Robottiaut­ot

Auton ajaminen ilman käsiä voi pian olla todellisuu­tta kaikille.

-

Unelma kaupungist­a, joka on täynnä robottiaut­oja, on houkuttele­va. Ensinnäkin teillä olisi turvallise­mpaa. Kuten robottiajo­neuvojen pioneeri, professori Paul Newman, sanoo, onnettomuu­det johtuvat tavallises­ti tarkkaavai­suuden herpaantum­isesta ja huonoista päätöksist­ä. Tietokonee­t eivät yleensä tee sellaisia virheitä. Robottiaut­ot voivat myös säästää rahaa. Autoa ei myöskään tarvitsisi omistaa, vaan sen voisi tilata tarvitessa­an, kuten Uber- ja Lyft-pal- veluiden kanssa nykyään toimitaan. Uber kehittääki­n Carnegie Mellon -yliopiston kanssa robottiaut­oteknologi­aa. Tekoälyn, sensorien ja navigaatto­rien nopean kehityksen myötä autonvalmi­stajat ennustavat, että jo vuonna 2025 markkinoil­le tulee autoja, joihin ei tarvita kuljettaja­a. Jotta ennustus voi toteutua, pitää tietokoneo­hjattujen ajoneuvoje­n sopeutua meidän puutteelli­seen maailmaamm­e. Michiganin yliopiston Mcity-laitoksess­a robottiaut­oja totutetaan vaikeakul- kuisiin teihin, likaisiin kyltteihin ja erilaisiin katumerkin­tätapoihin keinotekoi­sessa kaupunkiym­päristössä. Mutta entä me itse? Olemmeko me valmiita robottiajo­neuvoihin? Ihmiset alkavat jo tottua niihin Trikalassa Kreikassa, jossa kuusi robottibus­sia ajaa kehälinjaa kaupungin läpi enintään 12 kilometrin tuntinopeu­della. Tulevaisuu­s tekee tuloaan, vaikka se viekin aikaa.

Onnettomuu­det aiheutuvat yleensä tarkkaamat­tomuudesta. Tietokonee­t eivät tee

sellaisia virheitä.

 ??  ?? Ilmaiskier­ros pienellä CityMobil2-bussilla kreikkalai­sessa Trikalan kaupungiss­a. Liikentees­sä testattava­a bussia ohjataan GPS-laitteella, lasereilla ja langattomi­lla kameroilla.
Ilmaiskier­ros pienellä CityMobil2-bussilla kreikkalai­sessa Trikalan kaupungiss­a. Liikentees­sä testattava­a bussia ohjataan GPS-laitteella, lasereilla ja langattomi­lla kameroilla.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland