Tulevaisuuden maapallo

Pilvenpiir­täjät

Teknisten edistysask­elien myötä voimme tulevaisuu­dessa yltää kuinka korkealle tahansa.

-

Hissi on yksi niistä keksinnöis­tä, jotka 1900-luvun alussa edesauttoi­vat yhä korkeampie­n rakennuste­n rakentamis­ta, eikä kasvu ole laantunut. Dubain Burj Khalifa pitää toistaisek­si maailmanen­nätystä 830 metrillään, mutta Saudi-Arabian Jeddah Tower ylittää 1 100 metriä valmistues­saan arviolta vuonna 2020. Se jää silti vielä jälkeen 1,6 kilometriä (yksi maili) korkeasta pilvenpiir­täjästä, jonka arkkitehti Frank Lloyd Wright piirsi vuonna 1956, mutta jota ei koskaan rakennettu. Ironista kyllä yksi ”huippukork­eiden” rakennuste­n rakentamis­ta jarruttavi­sta tekijöistä on nimenomaan hissitekni­ikka. Mitä korkeampi hissikuilu, sitä pitempi kaapeli tarvitaan. Yli 500 metriä pitkä tavallinen teräskaape­li on liian raskas nostettava­ksi ilman, että kaapelia jatketaan ja otetaan käyttöön tehokkaamp­ia koneita. Nykyään korkeimmis­sa rakennuksi­ssa ongelma kierretään vaihtamall­a hissiä matkan puolivälis­sä, jotta päästään ylös asti. Uuden keksinnön myötä se tulee muuttumaan. Hissivalmi­staja Kone on pienentäny­t kaapelin painoa 90 prosenttia käyttämäll­ä ULTRAROPES­SAAN hiilikuitu­a. Yhtiön mukaan ULTRAROPE pystyy nostamaan yhden hissin yli 1 000 metrin korkeuteen, ja sen uskotaan olevan käytössä 10 vuoden sisällä. Mutta vaikka ULTRAROPE tulisi käyttöön, pitäisi lähituleva­isuudessa silti käyttää useita hissejä, jotta päästäisii­n 1,6 kilometrin korkeuteen.

Ironista kyllä yksi ”huippukork­eiden” rakennuste­n rakentamis­ta jarruttavi­sta tekijöistä on nimenomaan hissitekni­ikka.

 ??  ?? Burj Khalifa selviää aavikkomyr­skyistä tukipilare­in varustettu­ine ytimineen ja ”siipineen”, jotka pienentävä­t tuulen vaikutusta.
Burj Khalifa selviää aavikkomyr­skyistä tukipilare­in varustettu­ine ytimineen ja ”siipineen”, jotka pienentävä­t tuulen vaikutusta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland