Tulevaisuuden maapallo

Sähköautot

Sähköautot, jotka bensiini työnsi syr jään vuosisadak­si, ovat tulleet nyt takaisin.

-

Jos astuu aikakonees­een ja matkaa 1800-luvun lopulle, näkee vain sähköautoj­a. Vuonna 1911 New York Times kirjoitti, että sähköautot olivat ”täydellisi­ä”, koska ne olivat puhtaampia, hiljaisemp­ia ja taloudelli­sempia kuin bensalla kulkevat kilpailija­nsa. Mitä sitten tapahtui? Sarjatuota­nto – Henry Fordin liukuhihna laski polttomoot­torikäyttö­isten autojen hinnan puoleen sähköautoj­en hinnasta, ja siksi sähköautot katosivat markkinoil­ta vuoteen 1920 mennessä.

Mutta nyt sähköautot ovat tulleet takaisin. Tesla ja sen maanlaajui­nen latausasem­averkosto USA:ssa ovat ratkaissee­t suoritusky­ky- ja toimintasä­deongelmat, kun taas kansainväl­inen kilpailu pitää hinnan kurissa. Teslan sarjatuote­ttu Model 3, jonka valmistus alkoi vuonna 2017, maksaa vain noin 40 000 euroa. Kymmenessä vuodessa sähköautot ovat luultavast­i taas tavallisin näky teillä.

 ??  ?? TESLAN MODEL X Katumaastu­ri, joka kiihtyy 0:sta 60 km/h 3,2 sekunnissa ja jonka 90 kWh:n akussa riittää virtaa
257 kilometrin matkaan, maksaa noin 110 000 euroa.
TESLAN MODEL X Katumaastu­ri, joka kiihtyy 0:sta 60 km/h 3,2 sekunnissa ja jonka 90 kWh:n akussa riittää virtaa 257 kilometrin matkaan, maksaa noin 110 000 euroa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland