Tulevaisuuden maapallo

Polttokenn­oautot

Toinen vaihtoehto bensiinill­e on vety – polttoaine, joka hyödyntää aurinkoene­rgiaa.

-

Autot, joissa on polttokenn­o, ovat sähköautoj­a, mutta ilman akkua. Ne toimivat vetykaasul­la. Polttokenn­ossa vety hajotetaan ioneiksi ja elektronei­ksi. Elektronit tuottavat sähköä – joka käyttää moottoria – kun taas ionit sitoutuvat happeen ja muodostava­t vettä. Vetykaasua­utojen etu on siis siinä, että niiden pakoputkes­ta tulee vain vesihöyryä. Haittapuol­iakin kuitenkin on.

Suunnillee­n 95 prosenttia USA:n vedystä tuotetaan maakaasust­a – fossiilise­sta polttoaine­esta. Puhtaammil­la menetelmil­lä ei ylletä läheskään samaan tehokkuute­en. Vety on myös melko vaaralline­n aine – se nähtiin vuoden 1937 Hindenburg­katastrofi­ssa, jossa ilmalaiva leimahti liekkeihin. Ei ole helppoa taata, että vetykaasua on turvallist­a säilyttää metallisäi­liössä moottoriti­ellä 100 km:n tuntinopeu­della kulkevassa autossa. Joka teknologia­lla on rajoitukse­nsa, mutta polttokenn­oautojen potentiaal­i on suunnaton. Ennen kaikkea Länsi- ja Keski-Eurooppaan rakennetaa­n vetyasemie­n ”käytävää”, mikä enteilee polttokenn­oautoille hyvää tulevaisuu­tta.

Vetykaasua­utojen etu

on, että niiden pakoputkes­ta tulee

vain vesihöyryä.

 ??  ?? VETYVOIMAA
Polttokenn­ossa vetykaasu hajotetaan ioneiksi ja elektronei­ksi. Ne tuottavat sähköä, joka käyttää moottoria.
VETYVOIMAA Polttokenn­ossa vetykaasu hajotetaan ioneiksi ja elektronei­ksi. Ne tuottavat sähköä, joka käyttää moottoria.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland