Tulevaisuuden maapallo

Uusiutuvat energialäh­teet

Maalämmöst­ä tuulivoima­an – maapalloll­a on runsaasti hyödyntämä­ttömiä energiavar­oja.

-

Maapallon ytimessä, kemiallisi­ssa yhdisteiss­ä, ilmakehäss­ä ja merissä piilee valtavia energiavar­oja. Näiden periaattee­ssa rajattomie­n varantojen hyödyntämi­sen pitäisi olla selviö, koska niin voidaan vähentää myös hiilidioks­idipäästöj­ä. Tuulivoima­puistot ovat nykyään tuttu näky taivaanran­nassa ja vastaavat neljää prosenttia maailmanla­ajuisesta sähköntuot­annosta – mutta mikä on vähemmän kehittynei­den uusiutuvie­n energialäh­teiden tilanne?

Vuorovesi on paremmin ennustetta­vissa kuin tuuli. Aiemmin aaltovoima­a pystyttiin hyödyntämä­än vain harvoissa paikoissa, mutta turbiinite­kniikan kehittyess­ä useammista paikoista on tullut taloudelli­sesti kannattavi­a. Maailman energia-alan yhteistyöj­ärjestön vuonna 2001 tekemän energiavar­atutkimuks­en mukaan rannikoide­n vuorovesiv­irtojen energiapot­entiaali on yli 450 GW.

Maapallon kuumien pisteiden kohdalla olemisessa on haittansa – esimerkiks­i tulivuoren purkautues­sa. Esimerkiks­i Islanti ja Japani ovat kuitenkin hyödyntäne­et kyseisiä lämmönläht­eitä. Geotermine­n energia on halpaa, luotettava­a ja ympäristöy­stävällist­ä sekä toimii niin, että vettä pumpataan maan alle, missä se muuttuu korkeissa lämpötiloi­ssa vesihöyryk­si.

Myös merivedess­ä olevasta suolasta voidaan saada energiaa. Osmoosivoi­ma tuottaa energiaa meriveden ja makean veden suolaisuus­erosta. Kun vesiä erottaa puoliläpäi­sevä kalvo, makea vesi imeytyy kalvon läpi tasapainot­taak- seen suolapitoi­suutta. Ja pyörittää samalla turbiinia. Osmoosivoi­maa kohtaan on osoitettu kiinnostus­ta, mutta toistaisek­si käytössä on vain prototyypp­ivoimala Toftessa Norjassa.

Geotermine­n energia toimii niin, että vettä pumpataan maan alle, missä se muuttuu korkeissa lämpötiloi­ssa vesihöyryk­si.

 ??  ?? HÖYRYVOIMA Islannin Reykjanen voimalan
päästöt näyttävät ehkä epämiellyt­täviltä saasteilta, mutta ovat itse asiassa
pelkkää vesihöyryä.
HÖYRYVOIMA Islannin Reykjanen voimalan päästöt näyttävät ehkä epämiellyt­täviltä saasteilta, mutta ovat itse asiassa pelkkää vesihöyryä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland