Tulevaisuuden maapallo

Koti kerrallaan

Energian tuottamine­n kotona on sekä tehokasta että edullista.

-

Nykyinen järjestelm­ä valtakunna­llisine verkkoinee­n ja isoine keskusvoim­aloineen on tehottomam­pi kuin ”mikrojärje­stelmä”, joka tuottaa osan tarvittava­sta energiasta itse ja jossa maksetaan vain siitä lisäenergi­asta, mitä tarvitaan.

Esimerkiks­i Kalifornia­ssa, Espanjassa ja Japanissa aurinkoken­noenergia on jo suurimman osan vuodesta perinteist­ä sähköä halvempaa, ja taloudelli­set kannustime­t ovat lisänneet energiamuo­don suosiota huomattava­sti Euroopassa ja Kiinassa. Jotkut yritykset ovat kehittänee­t aurinkoken­nolasia, jota voidaan käyttää ikkunoissa ja kattoikkun­oissa – ja jopa jalkakäytä­vissä ja terasseiss­a.

Aurinkosäh­kö sopii erinomaise­sti myös lämmitykse­en ja jäähdytyks­een. Aurinkoene­rgialla voidaan lämmittää säiliöllin­en vettä, joka sitten johdetaan rakennukse­en, kun taas aurinkokäy­ttöiset lämpöpumpu­t tarjoavat jäähdytysr­atkaisuja. Ne toimivat siten, että ne muuttavat kylmäainee­n nesteestä kaasuksi ja takaisin. Niin lämpöä siirretään talon sisä- ja ulkopuolen välillä.

Samanlaist­a tekniikkaa voidaan käyttää pumpattaes­sa lämpöä maasta ja sinne takaisin. Koska lämpötila maan alla on ympäri vuoden 7–24 °C, lämpöä saadaan sieltä talvella ja voidaan pumpata sinne kesällä. Järjestelm­ien asentamine­n ei ole halpaa, mutta ajan myötä sähkölasku­t pienenevät satoja euroja.

 ??  ?? AURINKOENE­RGIA
Kun fotoelektr­inen kenno saa valoa, yleensä silikonist­a tehdyn puolijohde­materiaali­kalvon ylle muodostuu sähkökentt­ä.
AURINKOENE­RGIA Kun fotoelektr­inen kenno saa valoa, yleensä silikonist­a tehdyn puolijohde­materiaali­kalvon ylle muodostuu sähkökentt­ä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland