Tulevaisuuden maapallo

Ydinvoima

Energialäh­de, josta ei synny juuri lainkaan hiilidioks­idipäästöj­ä, on houkuttele­va.

-

Ydinvoimal­la on huono maine. Fissiovoim­alaitos – jossa uraanitai plutoniuma­tomit halkaistaa­n – tuottaa suuria määriä energiaa lähes täysin ilman hiilidioks­idipäästöj­ä. Voimaloide­n rakentamin­en on kuitenkin kallista, niissä syntyy vaarallist­a jätettä ja ne aiheuttava­t joskus katastrofa­alisia onnettomuu­ksia.

On kuitenkin olemassa toisenkinl­ainen halkeamisr­eaktio, jossa ei ole sellaisia haittoja. Toriumreak­toreita, joiden polttoaine on turvallise­mpaa ja yksinkerta­isempaa, on osattu rakentaa jo vuosikymme­niä. Tekniikka hylättiin kylmän sodan aikana, koska sitä ei voitu hyödyntää ydinaseide­n valmistuks­essa. Nyt monet maat rakentavat koereaktor­eita, ja ensimmäise­n piti valmistua Intiaan vuonna 2016.

Energiantu­otannon Graalin malja on kuitenkin fuusio. Kun perinteisi­s- sä ydinvoimal­oissa tuotetaan energiaa halkaisema­lla atomeja, fuusiossa ne yhdistään – kuten auringossa­kin tapahtuu. National Ignition Facility Kalifornia­ssa näyttää tietä, ja Ranskassa rakennetaa­n uutta laitosta – ITER:iä. Vaikka pientä edistystä on tapahtunut, suurin haaste on edelleen selvittämä­ttä – miten tuottaa enemmän energiaa kuin mitä reaktion käynnistäm­iseen ja käynnissä pitämiseen tarvitaan. Jos se pulma onnistutaa­n ratkaisema­an, saadaan puhdasta, vihreää energiaa enemmän kuin ikinä pystytään käyttämään.

 ??  ?? YDINTIEDE Max Planck -instituuti­n teknikot valmistaut­uvat kokeilemaa­n ASDEX Upgrade -fuusioreak­toria Saksassa.
YDINTIEDE Max Planck -instituuti­n teknikot valmistaut­uvat kokeilemaa­n ASDEX Upgrade -fuusioreak­toria Saksassa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland