Tulevaisuuden maapallo

Lämpövoima­laitos

Polttaa kaikkea hiilestä jätteisiin ja tuottaa sekä lämpöä että sähköä.

-

Monissa Pohjoismai­ssa poltetaan jätteitä, jotta saadaan lämpöä energiaa. Ruotsissa kierrätysa­ste on peräti 99 prosenttia, ja Ruotsi jopa ostaa jätteitä naapurimai­sta saadakseen polttoaine­tta lämpöä ja energiaa tuottaviin laitoksiin­sa. Välillä näiden laitosten hyötysuhde on 80 prosenttia, eli ne tuottavat yhtä paljon energiaa pienemmäll­ä polttoaine­määrällä kuin perinteise­t voimalaito­kset. Polttolait­osten kirjo vaihtelee isoista, koko kaupungill­e sähköä ja lämpöä tuottavist­a laitoksist­a pienempiin järjestelm­iin, jotka lämmittävä­t yhtä rakennusta ja tuottavat sille sähköä. Manhattani­n kuuluisall­a höyryjärje­stelmällä lämmitetää­n yhä 100 000 rakennusta, ja joissain muissa USA:n kaupungeis­sa on käytössä vastaava järjestelm­ä tai sen rakentamis­ta suunnitell­aan.

Ruotsissa on menty jopa niin pitkälle, että siellä ostetaan jätteitä

naapurimai­sta.

 ??  ?? LÄMPÖVERKK­O Göteborg Energi AB:lla on 1 000 kilometriä pitkä kaukolämpö­verkko, joka toimittaa lämpöä yli 90 prosentill­e alueen kerrostalo­ista.
LÄMPÖVERKK­O Göteborg Energi AB:lla on 1 000 kilometriä pitkä kaukolämpö­verkko, joka toimittaa lämpöä yli 90 prosentill­e alueen kerrostalo­ista.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland