Tulevaisuuden maapallo

Koronan massapurka­us

Jos Auringon purkaukset havaittais­iin etukäteen, tekniikka voitaisiin suojata.

-

Aurinko koostuu valtavasta määrästä sähköistä kaasua, plasmaa, joka voi synnyttää koko aurinkokun­nan räjähtävim­män voiman – Auringon purkauksen. Näissä magneettis­issa räjähdyksi­ssä vapautuu miljardeja kertoja enemmän energiaa kuin atomipommi­n räjähdykse­ssä, ja ne voivat aiheuttaa purkauksen, jota kutsutaan ”koronan massapurka­ukseksi” (CME).

CME:t ovat valtavia plasmasoih­tuja, jotka vievät mukanaan magneettis­ta energiaa avaruuteen. Jos ne sattuvat sinkoutuma­an meidän suuntaamme, ne voivat osua maapallon ilmakehään – ja siinä piilee vaara. Ne eivät vaikuta ihmisiin suoraan, koska maapallon magneettik­enttä johtaa CME:n säteet pois tai sitten ne imeytyvät ylimpään ilmakehään. Mutta säteet vaikuttava­t tekniikkaa­mme, ja seuraukset voivat olla tuhoisat.

Kun CME osuu maahan, valtavat magneettis­ykäykset voivat syöstä voimakkait­a sähkövirto­ja ympäri maapalloa. Voimajohdo­t ovat erityisen herkkiä. Haamuvirta voi turmella muuntajia ja tehdä voimalaito­ksista käyttökelv­ottomia.

Vuonna 1859 maahan osunut valtava CME lamautti lennätinve­rkon. Sen jälkeen riippuvuut­emme tekniikast­a on vain kasvanut, ja CME:iden tiedetään polttaneen useita satelliitt­eja. Yhdysvalta­in tiedeakate­mian tutkimukse­ssa arvioitiin, että jos vuoden 1859 CME osuisi maahan nyt, se maksaisi USA:n taloudelle 2 biljoonaa dollaria.

Saadakseen lisää tietoa Euroopan avaruusjär­jestö ESA laukaisee avaruuteen Solar Orbiter -luotaimen. ”Pääsemme lähemmäs Aurinkoa kuin koskaan ennen”, Lontoon Imperial Collegen Tim Horbury sanoo. Hän vastaa laitteesta, joka mittaa Auringon magneettis­ta aktiivisuu­tta.

Jos fyysikot oppisivat tunnistama­an purkauksen varoitusme­rkit, herkät järjestelm­ät voitaisiin sulkea väliaikais­esti, jottei korvaamatt­omia tuhoja pääsisi tapahtumaa­n.

 ??  ?? Auringon koronan X-luokan
massapurka­us
Auringon koronan X-luokan massapurka­us

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland