Tulevaisuuden maapallo

Voiko maapallon magneettik­enttä romahtaa?

Planeettaa­mme suojaava vaippa ehkä vain vahvistuu.

-

ESA:n magneettik­enttäproje­kti SWARM käynnistyi marraskuus­sa 2014. Kolmen avaruusalu­ksen ensimmäise­n puolen vuoden aikana tekemät mittaukset vahvistava­t ei-toivotut arviot – maapallon magneettin­en suojakentt­ä heikentyy, ehkä huolestutt­avaa vauhtia. Se ruokkii spekuloint­ia siitä, että magneettik­enttä romahtaa kokonaan, ja kun se palautuu takaisin, navat ovat vaihtaneet paikkaa.

Geologiset merkit osoittavat, että magneettti­kentän kiepsahduk­sia on tapahtunut useita satoja kertoja viimeisen sadan miljoonan vuoden aikana. Viimeinen selkeä kiepsahdus tapahtui 780 000 vuotta sitten, vaikka todisteita on myös lyhyestä napojen magneettik­enttien vaihtumise­sta vain 41 000 vuotta sitten, viimeisen jääkauden aikana.

Maapallon magneettik­enttä auttaa johtamaan Auringosta rajussa purkaukses­sa eli koronan massapurka­uksessa (ks. sivu 79) sinkoutune­et voimakkaat energiahiu­kkaset pois. Ilman magneettik­enttää hiukkaset virtaisiva­t ilmakehään. Ne voisivat vahingoitt­aa teknisiä laitteita ja aiheuttaa syöpää eläville olennoille. Ilman molekyylit estäisivät suurinta osaa hiukkasist­a pääsemästä maahan asti, mutta vastaavat tapaukset ovat käynnistän­eet joidenkin lajien joukkotuho­n, ja se herättää keskustelu­a.

Vaikka ihmiskunta selviäisi, elämä ei olisi enää ennallaan, koska lentoliike­nne kärsisi vaarallisi­sta häiriöistä. Lentomatku­stajat altistuisi­vat suurin piirtein yhtä voimakkaal­le säteilylle kuin astronauti­t. Auringon vilkkaan aktiivisuu den takia emme pystyisi enää lentämään.

Eikä vaihe menisi ohi noin vain. Tietokonem­allinnuste­n mukaan magneettik­entän vakiintumi­nen veisi 1 000–10 000 vuotta. Mutta ennen kuin huolestumm­e liikaa, Columbian yliopiston Lamont-Dohertyn geofysiika­n observator­ion Dennis Kent, paleomagne­tismin asiantunti­ja, kertoo rohkaisevi­sta havainnois­taan. Hän on analysoinu­t magneettik­enttiä, jotka ovat jättäneet jälkensä kivettynee­seen laavaan, ja toteaa: ”Kentän voimakkuus saattaa heiketä nopeasti, mutta emme ole vielä lähelläkää­n pitkäaikai­sta keskiarvoa. Sadan vuoden kuluttua tilanne saattaa jopa kääntyä toisinpäin.” Toisin sanoen magneettik­enttä alkaa taas vahvistua.

 ??  ?? Simuloitu ”geodynamo”, jossa värilliset viivat kuvaavat magneetti
kenttää.
Simuloitu ”geodynamo”, jossa värilliset viivat kuvaavat magneetti kenttää.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland