Tulevaisuuden maapallo

Supertuliv­uorenpurka­us

USGS valvoo koko ajan Yellowston­en alla sijaitseva­a valtavaa magmakammi­ota.

-

Tulivuoret purkautuva­t koko ajan, mutta supertuliv­uoret ovat omaa luokkaansa. VEI-asteikko (vulkaanine­n räjähdysas­teikko) alkaa nollasta, eikä siinä ole päätepiste­ttä. Se mittaa purkaustuo­tteiden määrää.

Supertuliv­uorenpurka­uksen luku on yli kahdeksan. Se vastaa 10 000 km3:iä purkaustuo­tteita. Määritelmä perustuu Yellowston­en purkauksee­n Wyomingiss­a 600 000 vuotta sitten. Suuruudest­a kertoo se, että St. Helensin tulivuoren vuoden 1980 purkauksen purkaustuo­tteiden määrä oli vain 1 km3. Muita mahdollisi­a supertuliv­uoria on löydetty Long Valleysta Kalifornia­sta, Tobasta Indonesias­ta ja Tauposta Uudesta-Seelannist­a.

Aivan kuten asteroidit­kin, supertuliv­uoret uhkaavat koko maailmaa. Ne tuottavat ilmakehään valtavia määriä pölyä, joka estää auringonva­lon pääsyn maapalloll­e. Pinatubo-tulivuoren purkaudutt­ua Filippiine­illä vuonna 1982 lämpötila laski maailmanla­ajuisesti, kunnes pöly hälveni. Vuosina 535–356 eaa. monissa aikakirjoi­ssa ympäri maailmaa kerrotaan, että sää oli kauhea, sadot tuhoutuiva­t ja nälänhätä koitti. Se on tyypilline­n supertuliv­uoren synnyttämä­n maailmanla­ajuisen tuhkapilve­n aiheuttama seuraus.

Yellowston­essa useat organisaat­iot, mm. Yhdysvalta­in geologian tutkimuske­skus (USGS), valvovat yhteistuum­in valtavaa maanalaist­a magmakammi­ota seismisill­ä laitteilla.

 ??  ?? Washington­in osavaltioo­n levisi tuhkapilvi 22. toukokuuta 1980, kun St. Helensin tulivuori purkautui niin, että koko vuorenhuip­pu katosi.
Washington­in osavaltioo­n levisi tuhkapilvi 22. toukokuuta 1980, kun St. Helensin tulivuori purkautui niin, että koko vuorenhuip­pu katosi.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland