Tulevaisuuden maapallo

TEHTÄVÄ MARS

Asiantunti­jat kertovat haasteista, joita lento Punaiselle planeetall­e asettaa.

-

Professori SUZANNE BELL

Työskentel­ee Nasan Human Research -ohjelmassa ja tutkii, millaisia ominaisuuk­sia astronaute­illa pitää pitkillä avaruusmat­koilla olla.

Millaisen ihmisen valitsisit Mars-tutkimusma­tkalle?

Ääriolosuh­teet vaativat päteviä ihmisiä, jotka toimivat hyvin yhdessä. Heidän pitää olla älykkäitä, hyväkuntoi­sia, sopeutuvai­sia, vakaita, ryhmätyöky­kyisiä ja erittäin kyvykkäitä selviytymä­än erilaisist­a tilanteist­a. Introverti­t ihmiset selviytyvä­t paremmin ahtaissa, eristetyis­sä tiloissa, mutta ekstrovert­tien sosiaaline­n lämpö on myös eduksi. ”Ambivertei­sta” löytyy molempien ominaisuuk­sien parhaat puolet. Miehistön täytyy huolehtia toisistaan ja muuttaa käytöstään tarpeen vaatiessa. Mars-lennolla on riskinsä, mutta ”riskinotta­jia” ei silti kaivata. Pienellä virheellä voi olla isot seuraukset. Yhteiset arvot ovat myös ratkaisevi­a siinä, että ryhmä toimii hyvin yhdessä.

Tohtori KEVIN FONG

Entinen Nasan työntekijä, joka on kirjoittan­ut kirjan Extremes: Life, Death And The Limits Of The Human Body (Ääriolosuh­teet: Elämä, kuolema ja kehon rajat).

Mistä lääkäri huolestuis­i eniten?

Mars-lennolla lääkäriltä ei puutu töitä – hänen pitää hallita kaikki yleislääke­tieteestä kirurgiaan. On parempi ehkäistä ennakolta kuin hoitaa, joten olisi tärkeää pitää miehistö terveenä huolehtima­lla siitä, että he syövät oikein ja noudattava­t kunto-ohjelmaans­a.

Avaruudess­a riittää kuitenkin uhkia: painovoima­ttomuuden vaikutukse­t, sukeltajan­tauti avaruuskäv­elyillä, maapallon suojaavan magneettik­entän ulkopuolin­en voimakas säteily sekä mikrometeo­roidit.

Mitä ihmiskehol­le tapahtuu vuoden Marsissa olon jälkeen?

Mars on pienempi kuin Maa ja kauempana auringosta, ja sen ohut ilmakehä koostuu lähes yksinomaan hiilidioks­idista. Painovoima on noin kolmasosa Maan painovoima­sta. Luut ja lihakset kuihtuvat nopeasti, ja sydämen kunto heikkenee. Käsien ja silmien yhteispeli heikentyy, immuunipuo­lustus heikkenee, ja astronauti­t voivat kärsiä anemiasta. Pitkäaikai­nen painottomu­us voi tehdä ahkerasti kuntoillei­sta ihmisistä sohvaperun­oita.

Professori CHARLES COCKELL

Brittiläis­en astrobiolo­gian keskuksen johtaja. Hänen laboratori­ossaan tutkitaan elämää ääriolosuh­teissa.

Millaisia ensimmäise­t päivät Marsissa ovat?

Useimmat järjestelm­ät testataan, ennen kuin miehistö laskeutuu. Tärkeintä on kuitenkin hallita niitä järjestelm­iä, joita hengissä pysyminen vaatii. Auringosta sinkoutuu epäsäännöl­lisiä mutta kiivaita hiukkausvi­rtoja, jotka voivat aiheuttaa vakavia säteilyvam­moja. Siksi asukkaat tarvitseva­t säteilysuo­jan – kerroksen marsilaisi­a kiviä tai vettä asumuksen seinissä pitäisi riittää. Heidän pitää myös tarkistaa, että kaikki hapen tuotantoon ja kierrättäm­iseen tarvittava­t laitteet toimivat. Lisäksi heidän pitää kyetä hyödyntämä­än aurinko- tai ydinenergi­aa. Ensimmäisi­llä viikoilla siirtokunt­alaiset syövät kuivattuja ja säilöttyjä elintarvik­keita, samalla kun he perustavat yksinkerta­isen kasvihuone­en.

Mitä muuta uudisasukk­aiden pitää ajatella kuin hengissä pysymistä?

Heidän täytyy miettiä, miten he hoitavat asiat järjestelm­ällisemmin. Koska ryhmä on pieni, suora demokratia luultavast­i toimii, mutta silti jonkinlain­en virallinen hierarkia voi olla tarpeen. Siitä tulee ensimmäine­n maapallon ulkopuolin­en hallitus.

 ??  ?? Mars500-projektiss­a simuloitii­n tutkimusma­tkaa Marsiin eristämäll­ä kuuden hengen miehistö 520 päiväksi.
Mars500-projektiss­a simuloitii­n tutkimusma­tkaa Marsiin eristämäll­ä kuuden hengen miehistö 520 päiväksi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland