Tulevaisuuden maapallo

Elämää ääriolosuh­teissa

Niin kutsutut ”ekstremofi­ilit”, jotka elävät maapallon ankarimmis­sa oloissa, paljastava­t, kuinka synteettis­en biologian keinoin voidaan luoda eliöitä, jotka selviävät muissakin maailmoiss­a.

-

Jotkin mikrobit rakastavat olosuhteit­a, joita pidetään kovina ja ankarina, kuten Etelä-Amerikan Atacaman aavikko tai Antarktis. Näiden ekstremofi­ilien joukossa on eliöitä, jotka viihtyvät hyvin lämpimässä tai suolaisess­a tai happamassa ympäristös­sä – termofiili­t, halofiilit ja asidofiili­t.

Maapallon ekstremofi­ilit kertovat meille elämän rajoista. Vuonna 1990 biologi Lynn Rothschild totesi, että niitä tutkimalla nähtäisiin, miten elämä olisi mahdollist­a muilla planeetoil­la. Esimerkiks­i Mars on kylmä ja kuiva, koska siellä on hyvin vähän nestemäist­ä vettä, ja se altistuu rajulle avaruussät­eilylle ja maaperän oksidantei­lle.

Rothschild vertasi Marsia aavikkoon ja totesi, että mikrobeja voisi esiintyä ”kei- taassa” kallioilla tai napajäätik­öillä. Mineraalis­et kivilajit, jotka tulivat pintaan veden haihduttua, voisivat sisältää elämää, koska ne suodattava­t UV-säteet mutta päästävät läpi yhteyttämi­seen tarvittavi­a aallonpitu­uksia. Marsilaist­en aineenvaih­dunta on ehkä vähäistä, mutta ne ovat silti elossa.

Synteettis­iä eliöitä voitaisiin kehittää ekstremofi­ilien pohjalta. Vuonna 2015 Nasan tiedustelu­satelliitt­i Mars Reconnaiss­ance Orbiter onnistui ottamaan kuvia, jotka viittaavat siihen, että lämpiminä vuodenaiko­ina Marsin pinnalla juoksee vettä.

Nesteessä on perkloraat­tia – metallisuo­laa – joka on useimmille eliöille myrkyllist­ä. Halofiilej­a korkea suolapitoi­suus ei kuitenkaan haittaa, joten niiden geenit voisivat muodostaa osan maapallon mikrobien toimintoja jäljittele­västä synteettis­estä solusta.

 ??  ?? Karhukaine­n sietää lämpötiloj­a –272 C:sta 148 C:een, ionisoivaa
° ° säteilyä ja kuusi kertaa korkeampaa painetta kuin maapallon syvimmässä meressä on.
Karhukaine­n sietää lämpötiloj­a –272 C:sta 148 C:een, ionisoivaa ° ° säteilyä ja kuusi kertaa korkeampaa painetta kuin maapallon syvimmässä meressä on.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland