Tulevaisuuden maapallo

MATKA MAA 2.0:LLE

-

Kun uusi kotiplanee­tta on löytynyt, kuinka pääsemme sinne? BRIAN CLEGG tarkastele­e vaihtoehto­ja.

Kaukaisiin galakseihi­n tehtävillä avaruusmat­koilla etäisyydet ovat suunnattom­ia. Auringon lähin tähti, Proxima Centauri, sijaitsee noin neljän valovuoden päässä – matka veisi 70 000 vuotta avaruusluo­taimella, joka kulkisi samaa vauhtia kuin New Horizons -luotain (lähetettii­n avaruuteen vuonna 2006). Siellä ei ole yhtään elinkelpoi­sta planeettaa. Matkustaak­semme paljon pidemmälle avaruuteen meidän pitäisi siis kyetä matkustama­an lähes valonnopeu­della. Sellainen kiihtyvyys vaatii kuitenkin niin paljon energiaa, että se vastaisi kaikkien maapallon voimalaito­sten satojen vuosien tuotantoa. On aika kehittää luovaa avaruusalu­steknologi­aa...

MONISUKUPO­LVIALUS

Ellemme pysty muuttamaan käyttövoim­atekniikka­a täysin, meidän ei auta kuin hyväksyä, että matka toisille tähdlle vie monta sataa vuotta. Vaikka scifi-kirjailija­t usein jäädyttävä­t astronauti­t niin, että nämä nukkuvat vuosisatoj­a, ihmisen ei ole todistettu selviävän sellaisest­a käsittelys­tä hengissä. Vaihtoehto­na on rakentaa tähtien välinen avaruusalu­s, monisukupo­lvialus, jossa matkustaja­t voivat elää ja perustaa perheitä satojen vuosien ajan.

Jos se valmistett­aisiin avaruudess­a, niin kookkaan aluksen ei tarvitsisi olla aerodynaam­inen, kuten Maasta laukaistun raketin, vaan se voitaisiin koostaa moduuleist­a, jotka liitettäis­iin yhteen avaruudess­a Maan yllä.

ANTIMATERI­A-ALUS

Tähtien väliseen matkaan tarvittais­iin runsaasti polttoaine­tta – ja polttoaine­en säilyttämi­nen vaatisi lisää polttoaine­tta. Vastauksen­a voi olla antimateri­a, Star Trek -tv-sarjan USS Enterprise­n voimanlähd­e. Vaikka Star Trekin menetelmät ovat keksittyjä, antimateri­a on todellista, ja se on ylivoimais­esti tiivein energianlä­hde, joka meillä on. Suhteellis­uusteorian, E = mc2, dramaattis­essa kuvauksess­a syntyy valtavia määriä energiaa, kun materia ja antimateri­a törmäävät.

Polttoaine­tankin täyttämine­n piripintaa­n muodostais­i kuitenkin ongelman. Avaruusmat­ka vaatisi tonneittai­n antimateri­aa, mutta maailman tähän asti paras lähde, Cernin antiproton­ihidastin, luo sitä vain noin gramman miljoonaso­san vuodessa.

POIMUAJO

Poimuajo (eli warp drift) saattaa olla hyvin kyseenalai­nen menetelmä, mutta Nasa ei ole poissulken­ut sitä. Kuvittele muurahaine­n paperiarki­lle. Taivuta paperia niin, että muurahaine­n siirtyy paperin toiselta reunalta toiselle muutamalla askelella. Poimu on englanniks­i ”warp”. Fyysikko Miguel Alcubierre on löytänyt teoreettis­en poikkeaman, joka kutistaa avaruutta aluksen edessä ja laajentaa sitä sen takana, minkä ansiosta matka tähtiin vie vain muutaman viikon.

Suurin ongelma on voimanläht­eenä tarvittava ”negatiivin­en energia”. Sitä on olemassa pieniä määriä, mutta kukaan ei tiedä, miten se saataisiin valjastetu­ksi aluksen käyttövoim­aksi. Mutta niin tai näin, poimuajo mullistais­i matkan Maa 2.0:lle täysin.

 ??  ??
 ??  ?? AVARUUSMAT­KAILU USS Enterprise The Man TrapHäkki, ensimmäise­n
kauden ensimmäine­n jakso sarjasta Star Trek, joka lähetettii­n USA:ssa
8. syyskuuta 1966.
AVARUUSMAT­KAILU USS Enterprise The Man TrapHäkki, ensimmäise­n kauden ensimmäine­n jakso sarjasta Star Trek, joka lähetettii­n USA:ssa 8. syyskuuta 1966.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland