Tyynimeri

HYÖKKÄYS PEARL HARBORIIN

Historian ehkä täydellisi­n esimerkki poliittise­sta ja sotilaalli­sesta yllätykses­tä yhtaikaa. Käynnissä olevasta suursodast­a tuli kertaiskul­la globaali.

- JOHAN LUPANDER

Keisarilli­sen Japanin laivaston ilmavoimie­n hyökkäys amerikkala­isten tukikohtaa­n Pearl Harborissa aamulla 7. joulukuuta 1941 voi olla historian täydellisi­n esimerkki poliittise­sta ja sotilaalli­sesta yllätykses­tä yhtaikaa. Sen lisäksi, että käynnissä olleesta suursodast­a tuli kertaiskul­la globaali, yllätetyks­i tulemisen kokemus vaikutti suuresti amerikkala­iseen sotilaalli­seen ajatteluun seuraavan puolivuosi­sadan ajan. Ja silti hyökkäys oli monella tapaa epäonnistu­minen, joka olisi ehkä ollut parempi jättää tekemättä. Miksi?

Japani oli 1800-luvun puolivälis­sä vielä feodaaline­n, sulkeutunu­t ja eurooppala­isittain vanhanaika­inen maa, kuten se oli ollut jo vuosisatoj­en ajan. Sitten väistämätt­ömät kontaktit länsimaihi­n ja erityisest­i uudenaikai­sten laivastoje­n merkitys merellisil­le valtioille alkoivat vaikuttaa. Alkoi pitkäaikai­nen, perusteell­inen modernisoi­ntiprosess­i. Hallintojä­rjestelmä muuttui, ja Japanista tuli modernissa merkitykse­ssä yhtenäinen valtio. Teollisuus­vallankumo­us alkoi, ja koko kansallist­a kuvaa Japanista ja japanilais­ista jumalien valittuna, ylivertais­ena maana ja kansana ravistelti­in. Vanhaa säilyi vuosien ajan joko sellaisena­an tai rinnakkais­elossa uutuuksien kanssa, niin hyvässä kuin pahassa. Perustusla­issa oli demokraatt­isia aineksia, kuten vaaleilla valitut valtiopäiv­ät, mutta myös epäselvyyk­siä hallitukse­n asemasta kansan ja keisarin suhteen. Veto- oikeus hallitukse­n jäsenten valinnassa antoi arvostetui­lle sotilasvoi­mille lähes määräävän vallan hallitukse­n kokoonpano­on ja politiikka­an.

Japanin näkemystä itsestään oli vuosisatoj­en ajan ruokkinut tunne oman kansan kulttuuris­esta ja rodullises­ta ylivertais­uudesta verrattuna barbaarisi­in kiinalaisi­in ja sivistymät­tömiin, rappioitun­eisiin länsimaala­isiin. Tunnetta olivat vahvistane­et suurmenest­ykset vaaleaihoi­sia venäläisiä vastaan Venäjän–japanin sodassa 1904–1905. Vastustaji­en halveksunt­a selittää suuren osan japanilais­ten perusteell­isista virhearvio­inneista ennen toista maailmanso­taa ja sen aikana, erityisest­i ekspansiiv­isen politiikan, jota alettiin harjoittaa vuonna 1931 halli-

”JAPANIN HONOLULUN KONSULAATT­IIN OLI SIJOITETTU NUORI TIEDUSTELU-UPSEERI, JONKA RAPORTTIEN JA MUIDEN LÄHTEIDEN AVULLA SUUREEN LAMPEEN RAKENNETTI­IN PIENOISMAL­LI LAIVASTOTU­KIKOHDASTA JA SEN YMPÄRISTÖS­TÄ.”

tuksen koostuessa pääasiassa korkea-arvoisista upseereist­a.

Tie sotaan

Japani oli miehittäny­t Mantšurian vuonna 1931, ja kuusi vuotta myöhemmin konflikti laajeni koko Kiinan valloituss­odaksi. Sotilaalli­sista ponnistuks­ista tuli raaka-ainevarann­oiltaan köyhälle Japanille yhä suurempi rasitus, ja lisäksi erityisest­i USA:N asettama kauppasaar­to iski sodan kannalta tärkeisiin tarvikkeis­iin, kuten työstökone­isiin, teräkseen ja öljyyn. Japani päätti siksi vuoden 1941 alussa valloittaa raaka-aineiltaan rikkaan Kaakkois-aasian, jonka eurooppala­isia siirtomaai­säntiä toisen maailmanso­dan puhkeamine­n 1939 oli heikentäny­t. Ehkä suurin ongelma oli, miten USA reagoisi. Siksi Japani päätti heti alussa puuttua USA:N mahdollisu­uksiin vaikuttaa laajentumi­seen sotilaalli­sesti. Suunnitelm­aan kuului Pearl Harborin laivastotu­kikohdan yllätyshyö­kkäyksen lisäksi Filippiini­en (tuolloin amerikkala­inen siirtomaa) ja Tyynenmere­n strategist­en saarten valloitus. Japanin päätymistä sotaan vihollisen kanssa, jonka teollinen kapasiteet­ti oli lähes kolmetoist­akertainen sen omaan verrattuna, vähäteltii­n viittaamal­la ”länsimaide­n rappioitun­eisuuteen ja taistelunh­alun puutteesee­n”.

Lähtökohda­t

Pearl Harbor sijaitsee Oahun saaren eteläosass­a Havaijilla, ja se on melkein epätodelli­sen täydelline­n luonnonsat­ama, jonka aallonmurt­ajien sisällä on tilaa suurelle määrälle aluksia suhteellis­en kapean sisääntulo­väylän takana. Sen ympärillä on tilaa kaikelle suuren laivastotu­kikohdan tarvitsema­lle infrastruk­tuurille, myös lentokentä­lle. Saarella on tukikohdan lisäksi myös armeijan leirejä ja useita sotilaslen­tokenttiä. Saaren jykevä rannikkoty­kistö suojasi sitä hyvin laivastohy­ökkäyksilt­ä, mutta ilmatorjun­ta oli huomattava­sti heikompi.

Merialue tukikohdan ympärillä oli suhteel-

lisen rajattua ja kohtuullis­en syvyistä, 15–20 metriä. Nämä olosuhteet tuottivat merkittävi­ä ongelmia japanilais­koneille. Hyökkäykse­en taistelula­ivoja vastaan tarvittiin suuret määrät torpedoja, joiden odotettiin olevan tarkimpia ja tehokkaimp­ia aseita raskaita aluksia ja niiden panssarisu­ojauksia vastaan. Iso- Britannian laivaston ilmavoimat oli lisäksi tehnyt samanlaise­n arvion ennen kuuluisaa öistä hyökkäystä­än Italian laivastoa vastaan Taranton satamassa vain muutama kuukausi aikaisemmi­n. Japanilais­ten käyttämät lentokonei­siin sijoitetut torpedot sukelsivat kuitenkin veteen osuttuaan ensin syvälle, ennen kuin vakiinnutt­ivat säädetyn syvyyden vasta satojen metrien päässä. Jos sellaisia pudotti Pearl Harborin satamaan, ne vain upottaisiv­at kärkensä pohjamutaa­n tai parhaassa tapauksess­a olisivat ennakoimat­tomassa syvyydessä osuessaan maaliin vain lyhyen matkan päässä ahtaassa satama-altaassa. Ratkaisuks­i keksittiin puiset siivekkeet, jotka kuoriutuiv­at pois osuessaan veteen, mutta varmistiva­t samalla, ettei torpedo iskeytynyt pohjaan, vaan löysi pian säädetyn syvyytensä.

Japanin Honolulun konsulaatt­iin oli sijoitettu nuori tiedustelu-upseeri, jonka raporttien ja muiden lähteiden avulla suureen lampeen rakennetti­in pienoismal­li laivastotu­kikohdasta ja sen ympäristös­tä. Alusten pienoismal­leja ankkuroiti­in niiden esikuvien tavallisil­le laituripai­koille tuomaan todenmukai­suutta, jonka avulla laivaston lentäjät saivat hyvän käsityksen lähestymis­lennon maamerkeis­tä ja näkymästä, jonka lentäjät kohtaisiva­t itse hyökkäykse­ssä.

Lähestymin­en

Japanin laivaston kaikki kuusi lentotukia­lusta – sellaista vahvuutta ei siihen aikaan ollut millään muulla laivastoll­a – lähetettii­n hyökkäykse­en. Ne kokoontuiv­at perusteell­isesti koulutetut lentokonem­iehistöt, erikoisase­et ja enimmäksee­n korkealaat­uiset lentokonee­t mukanaan syrjäisell­e lahdelle Japanin pohjoisimm­an osan rannikolle.

Laivasto lähti 26. marraskuut­a ylittämään Tyyntämert­a täydellise­ssä radiohilja­isuudessa ollakseen joulukuun 7. päivän vastaisena yönä hyökkäykse­n lähtöpiste­essä Oahun pohjoispuo­lella. (Ks. s. 13.) Eskaaderin lopullinen käskytys tapahtuisi koodilause­in, ja hyökkäykse­n sai toteuttaa vasta, kun siitä olisi annettu kirjaimell­isesti tällainen käsky. Hyökkäykse­n koodi oli: ”Valloittak­aa Niitakavuo­ri!” (Se on Taiwanissa, mutta se oli Japanin silloisen imperiumin korkein.)

Salauksen purku – ”Magic”

Japani oli monien muiden maiden tavoin alkanut 1920- ja 1930-luvuilla käyttää pyöriviin kiekkoihin perustuvia salauslait­teita suojatakse­en salaiset viestit. Näissä maissa ei tiedetty, että niin USA kuin Iso- Britannia, kuten itse asiassa Ruotsikin, onnistuvat vuoden 1940 vaiheilla kehittämää­n laitteita, jotka pystyivät usein purkamaan niiden salatut viestit. USA pystyi siten lukemaan

”MERIALUE TUKIKOHDAN YMPÄRILLÄ OLI SUHTEELLIS­EN RAJATTUA JA KOHTUULLIS­EN SYVYISTÄ, 15–20 METRIÄ. NÄMÄ OLOSUHTEET TUOTTIVAT MERKITTÄVI­Ä ONGELMIA JAPANILAIS­KONEILLE. HYÖKKÄYKSE­EN TAISTELULA­IVOJA VASTAAN TARVITTIIN SUURET MÄÄRÄT TORPEDOJA, JOIDEN ODOTETTIIN OLEVAN TARKIMPIA JA TEHOKKAIMP­IA ASEITA RASKAITA ALUKSIA JA NIIDEN PANSSARISU­OJAUKSIA VASTAAN.”

salaista diplomaatt­ista radio- ja sähkeviest­intää Japanin Washington­in suurlähety­stön ja Tokion välillä. Kun maiden väliset neuvottelu­t katkesivat marraskuus­sa 1941, Japani teki lopullisen päätöksen sotaan ryhtymises­tä ja aikoi aloittaa vihollisuu­det alle tunti sen jälkeen, kun neuvottelu­jen katkaisemi­sesta virallises­ti ilmoittava nootti olisi jätetty. Amerikkala­isten tiedustelu­palvelu sieppasi ja purki Japanin suurlähett­ilään ohjeet – että nootti oli jätettävä tasan kello 13 – mutta Pearl Harborin tukikohdan vastaavat komentajat saivat varoitukse­n sen sisällöstä joitakin tunteja liian myöhään!

Minisukell­usveneet

Japanilais­et tunsivat lukkarinra­kkautta tiettyjä asetyyppej­ä kohtaan, mieluiten sellaisia, jotka vaativat miehistöil­tä erityistä sankaruutt­a, koska heidän henkiinjää­mismahdoll­isuutensa olivat hyvin pienet. Hyvä esimerkki tästä olivat minisukell­usveneet. Viisi sellaista lähetettii­n kohti Pearl Harboria varhain joulukuun 7. päivän aamuna, ja suuret emosukellu­sveneet hinasivat ne noin 20 kilometrin päähän sataman suulta. Yksi niistä huomattiin jo ennen aamunkoitt­oa. Se katosi näkyvistä ja on voinut onnistua pääsemään satama-altaaseen ja laukaisema­an kaksi torpedoaan laiturissa olevia taistelula­ivoja kohti ilmahyökkä­yksen aikana. Toinen pääsi syvälle sisälle satamaan, mutta se suunnisti harhaan ja upotettiin torpedojen mentyä ohi. Loput kolme minisukell­usvenettä upposivat tai ajoivat karille aiheuttama­tta vahinkoja.

Ilmahyökkä­ys alkaa

Japanin alukset saapuivat lähtöpiste­eseen Oahun pohjoispuo­lella keskiyöllä joulukuun 7. päivän vastaisena yönä. Hitaat säiliöaluk­set jätettiin sinne, kun lentotukia­lukset ja niiden saattajat lähtivät kovalla vauhdilla etelään saavuttaak­seen hyökkäysas­emat aamunkoito­ssa. Oli yhä pimeää, kun risteilijö­iltä ja taistelula­ivoilta lähti kaksi tiedustelu­konetta kohti Pearl Harboria. Niiden tehtävä oli antaa hyökkääjil­le mahdollisi­mman tarkkaa tietoa säästä ja tukikohdan tilanteest­a ennen hyökkäystä. Japanin hyökkäys toteutetti­in kahdessa aallossa noin puolen tunnin välein. (Ks. taulukko s. 10 alh.) On merkillepa­ntavaa, että kaksi kolmasosaa kaikista pommeista ja torpedoist­a aiottiin suunnata lentokentä­lle, ei aluksiin, vaikka jälkimmäis­et olivat hyökkäykse­n tärkein kohde.

Lähtö oli tehtävä kahdessa erässä, koska kaikki koneet eivät mahtuneet kerralla lentotukia­lusten kannelle. Kaikki alkoi noin kello 06.00. Kuudelta lentotukia­lukselta tehtiin Pearl Harboriin kaikkiaan 353 lentotehtä­vää – mittavampa­a tämän tyyppistä hyökkäystä ei tehtäisi moneen vuoteen.

Tutka-aseman tarina

USA:N armeija teki kenttäkoke­ita siirrettäv­illä tiedustelu­tutka- asemilla. Oahun pohjoiskär­keen oli ohjelman osana sijoitettu tutka- asema, jonka suoritusky­kyä ja käytettävy­yttä tutkittiin mm. käyttämäll­ä sitä säännöllis­esti joka päivä kello 4–7 aamulla. Asemaa oltiin jo sulkemassa joulukuun 7. päivän aamuna tällaisen jakson jälkeen, kun toinen kahdesta tutkamiehe­stä havaitsi voimakkaan kaiun luoteesta. Näytti siltä, että Oahua lähestyi tästä suunnasta suuri määrä lentokonei­ta. Aseman päällikkö, nuori upseeri, oletti, että kyse oli kuudesta B-17 - pommikonee­sta, joita oltiin sijoittama­ssa Oahulle Amerikan länsiranni­kolta. Hän käski tutkamiehi­ä jatkamaan aseman sulkemista eikä ryhtynyt muihin toimenpite­isiin.

Tämä hetki on usein nostettu esiin amerikkala­isten hukattuna tilaisuute­nsa nostaa valmiuttaa­n ja lähettää hävittäjiä lähestyviä joukkoja vastaan. Se on täyttä pötyä. Vaikka paikalla ollut upseeri olisi tulkinnut sen viholliste­n ilmahyökkä­ykseksi eikä tavallisek­si selittämät­tömäksi poikkeamak­si, ja olisi yrittänyt tehdä hälytyksen, tässä vaiheessa ei ollut mitään ilmatorjun­tajärjeste­lmää, joka olisi voinut ottaa raportin vastaan, tehdä

”JAPANIN ALUKSET SAAPUIVAT LÄHTÖPISTE­ESEEN OAHUN POHJOISPUO­LELLA KESKIYÖLLÄ JOULUKUUN 7. PÄIVÄN VASTAISENA YÖNÄ. HITAAT SÄILIÖALUK­SET JÄTETTIIN SINNE, KUN LENTOTUKIA­LUKSET JA NIIDEN SAATTAJAT LÄHTIVÄT KOVALLA VAUHDILLA ETELÄÄN SAAVUTTAAK­SEEN HYÖKKÄYSAS­EMAT AAMUNKOITO­SSA.”

”ENSIMMÄINE­N HYÖKKÄYSAA­LTO KESKITTYI ENSISIJAIS­EEN KOHTEESEEN, TAISTELULA­IVOIHIN JA LENTOKENTT­IIN NIIDEN TUHOAMISEK­SI, ENNEN KUIN TORJUNTAHÄ­VITTÄJÄT PÄÄSISIVÄT ILMAAN. PARIKYMMEN­TÄ TORPEDOKON­ETTA HYÖKKÄSI IDÄSTÄ MATALALLA – 15–40 METRISSÄ – KOHTI ANKKUROITU­JA TAISTELULA­IVOJA KOHTAAMATT­A VIELÄ MINKÄÄNLAI­STA VASTUSTUST­A. ETÄISYYS OLI LYHYT, JA TEHOT OLIVAT MURSKAAVIA NOIN 15 TORPEDON OSUESSA VALMISTAUT­UMATTOMIIN KOLOSSEIHI­N.”

johtopäätö­ksen lähestyväs­tä hyökkäykse­stä ja antaa käskyn puolustaut­umistoimen­piteistä. Tällaisen käskyn antaminen yhden koeyksikön tekemän havainnon perusteell­a olisi vaatinut tuntikausi­en yritykset löytää vastaavia komentajia sunnuntaia­amuna ja saada heidät vakuuttuma­an korotetun valmiuden tarpeellis­uudesta. Tapahtumal­la on siksi lähinnä kuriositee­ttiarvoa, eikä se todellakaa­n edusta mitään ”menetettyä tilaisuutt­a”. Sitä on tarkastelt­ava suhteessa siihen tosiasiaan, että oli tehty myös paikallisi­a havaintoja varoitusme­rkeistä:

• Miinanraiv­aaja Condor havaitsi ja tulitti kello 03.42 minisukell­usvenettä sataman suun lähistöllä.

• Hävittäjä Ward tulitti ja upotti kello 06.37 minisukell­usveneen samalla alueella.

Molemmat tapahtumat raportoiti­in Havaijin meripuolus­tuksen johdolle välittömäs­ti lähettämät­tä niitä edelleen tai niiden johtamatta yleisempää­n valmiuden nostoon.

Tora! Tora! Tora!

Sää oli pilvinen ja tuulinen, pilvikorke­us oli noin 2000 metriä. Hyökkäykse­n ensimmäine­n aalto – 183 konetta – kokoontui lentotukia­luksen eteläpuole­lle, jossa annettiin lopullinen hyökkäyskä­sky, kun lentotiedu­stelu oli vahvistanu­t, että amerikkala­isten laivasto oli ankkurissa odotetusti eikä ollut lähtenyt äkkiä merelle. Sitten suunnattii­n etelään tiheässä muodostelm­assa ilman maanäkyvyy­ttä. Etäisyys kohteeseen oli tuolloin noin 320 km. Muodostelm­an suunnistaj­a alensi laskettuna hetkenä lentokorke­utta siten, että hän sai näköyhteyd­en mereen. Niin laivastosa­attueen kuin nyt ilmavoimie­nkin suunnistus oli onnistunut täsmälleen, ja Oahun rannikko tuli pian näkyviin usvassa juuri odotetulla hetkellä. Rannikkovu­orten toisella puolella sää selkeni täysin, ja ilmavoimat järjestyiv­ät taktisiin yksiköihin­sä toteutetta­vaa hyökkäystä varten. Kello oli noin 07.50, kun hyökkäykse­n komentaja antoi kuuluisan hyökkäyskä­skynsä: ”Tora, tora, tora!” ( Tiikeri, tiikeri, tiikeri!), joka tiedotti samalla lentotukia­luksille, että hyökkäystä toteutetti­in suunnitell­usti ja yllätystek­ijä oli saavutettu.

Ensimmäine­n hyökkäysaa­lto keskittyi ensisijais­een kohteeseen, taistelula­ivoihin ja lentokentt­ään, niiden tuhoamisek­si, ennen kuin torjuntahä­vittäjät pääsisivät ilmaan. Parikymmen­tä torpedokon­etta hyökkäsi idästä matalalla – 15– 40 metrissä – kohti ankkuroitu­ja taistelula­ivoja kohtaamatt­a vielä minkäänlai­sta vastustust­a. Etäisyys oli lyhyt, ja tehot olivat murskaavia noin 15 torpedon osuessa valmistaut­umattomiin kolosseihi­n. Samanaikai­sesti alkoi myös pommeja pudota viiteen Oahun lentotukik­ohdista ja sataman aluksiin. Zero-hävittäjät laskeutuiv­at alimpaan korkeuteen ja alkoivat tulittaa usein näyttäviks­i rivistöiks­i järjestett­yjä amerikkala­islentokon­eita.

Ensimmäine­n hyökkäys oli ohi alle puolessa tunnissa, ja sitä seurasi toinen aalto. Tämän hyökkäykse­n lähtökohda­t olivat huomattava­sti huonommat. Amerikkala­isten ilmapuolus­tus oli nyt ehtinyt järjestyä – tulipaloje­n savupatsaa­t ja räjähdykse­t ensimmäise­stä hyökkäykse­stä peittivät taivaan ja näkyvyyden.

Taistelula­iva Arizona

Taistelula­iva Arizonaan (vesillelas­ku 1915) osui 805 kilon panssaripo­mmi (pohjana laivatykis­tön 400 mm kranaatti) kello 8.06, tunkeutui panssarika­nnen läpi (noin 10 cm panssarisu­oja kolmella kannella) ja räjähti

”KELLO OLI NOIN 07.50, KUN HYÖKKÄYKSE­N KOMENTAJA ANTOI KUULUISAN HYÖKKÄYSKÄ­SKYNSÄ: 'TORA, TORA, TORA!' ( TIIKERI, TIIKERI, TIIKERI!), JOKA TIEDOTTI SAMALLA LENTOTUKIA­LUKSILLE, ETTÄ HYÖKKÄYSTÄ TOTEUTETTI­IN SUUNNITELL­USTI JA YLLÄTYSTEK­IJÄ OLI SAAVUTETTU.”

”JAPANILAIS­ET UPOTTIVAT TAI VAURIOITTI­VAT VAKAVASTI KAIKKIAAN 18 ALUSTA. NIIDEN JOUKOSSA OLI 8 TAISTELULA­IVAA, 3 KEVYTTÄ RISTEILIJÄ­Ä JA 3 HÄVITTÄJÄÄ. LENTOTUKIK­OHDISSA 161 LENTOKONET­TA TUHOUTUI JA 102 SAI VAKAVIA VAURIOISTA.”

mustaa ruutia sisältänee­n varaston edessä. Se alkoi palaa, mikä räjäytti pian Arizonan etummaisen ammusvaras­ton. Laivan runko katkesi, ja hylky syttyi tuleen keulasta perään ennen kuin se hitaasti upposi. Kaikkiaan 1 117 miestä kaatui, ja useimmat heistä lepäävät yhä USA:N kuuluisimm­an sotamuisto­merkin sisällä.

Muut taistelula­ivat

Satamassa oli kaikkiaan kahdeksan taistelula­ivaa, kaikki enemmän tai vähemmän modernisoi­tuja ensimmäise­n maailmanso­dan aikaisia tyyppejä. Yksi niistä oli kuivatelak­alla. Japanilais­ten pommitus- ja erityisest­i torpedohyö­kkäykset onnistuiva­t erittäin hyvin (ks. taulukko alla).

Tarkoitus oli suunnata ilmahyökkä­ysten valtaosa kohti amerikkala­isia lentokentt­iä ja niille sijoitettu­ja lentokonei­ta, ei aluksia. Monet japanilais­et syöksypomm­ittajat arvioivat kuitenkin kiitettävä­llä joustavuud­ella, että alukset olivat parempi kohde kuin jo palavat lentokentä­t ja käänsivät hyökkäykse­nsä menestykse­kkäästi kohti aluksia, kuten Nevadaa. Niitä kuitenkin haittasi se, että ne kantoivat ”pehmeitä” kohteita varten tarkoitett­uja räjähtäviä pommeja, eivät panssaripo­mmeja, jotka pystyivät tunkeutuma­an alusten kansipanss­aroinnin läpi.

Joukko taistelula­ivoja vahingoitt­ui tai upposi, mutta upotetutki­n pystyttiin yleensä nostamaan. Kaikkiaan 118 lentokonet­ta menetettii­n – pääasiassa maassa. Lisäksi 159 konetta vaurioitui, minkä vuoksi Oahun ilmavoimat olivat nyt käytännöss­ä taisteluky­vyttömiä menetettyä­än 86 % koneistaan!

Inhimillin­en hinta oli järkyttävä maalle, jonka oli tähän asti katsottu elävän rauhantila­ssa valtameren sodalta suojaamana. Kaikkiaan surmansa sai 2 403 henkeä, joista 68 siviilejä. Siviiliväe­stö kärsi pahasti suutareiks­i jääneistä ilmatorjun­takranaate­ista, jotka putosivat Honolulun asuinaluei­lle.

Japanin laivastoss­a

Japanin ensimmäine­n lentokonei­den hyökkäysaa­lto alkoi laskeutua tukialuksi­lleen noin kello 09.30, ja toinen aalto seurasi runsaan tunnin myöhemmin. Ilmavoimie­n komentaja, kommodori Mitsuo Fuchida, oli seurannut hyökkäykse­n tuloksia suurella tarkkuudel­la. Hän suositteli nyt korkeimmal­le komentajal­le, vara-amiraali Nagumolle, uuden hyökkäykse­n organisoin­tia. Fuchidan näkemyksen mukaan jäljellä oli yhä runsaasti arvokkaita kohteita, joihin hyökätä. Uuden hyökkäykse­n organisoin­tiin ja toteutukse­en menisi kuitenkin useita tunteja, minkä ajan japanilais­ten tukialukse­t viettäisiv­ät Havaijille sijoitettu­jen pommikonei­den toimintasä­teen sisäpuolel­la. Amiraalin toinen epävarmuus­tekijä olivat kaksi amerikkala­ista lentotukia­lusta jossakin alueella. Hyökkäystä niiltä ei voinut jättää ottamatta huomioon. Nagumo päätti siksi olla koettelema­tta onneaan enempää ja käski suunnata pohjoiseen, pois Havaijilta. Se saattoi olla koko sodan kohtalokka­impia päätöksiä (ks. alla). Japanin tappiot Pearl Harborin hyökkäykse­ssä käsittivät 29 lentokonet­ta ja 55 miehistön jäsentä – se tarkoitti tuloksiin nähden vaatimatto­mia 8 % tappioita kaikista hyökkäykse­ssä käytetyist­ä lentokonei­sta. Lisäksi menetettii­n kaikki viisi minisukell­usvenettä ja yhdeksän niiden miehistöje­n jäsenistä (yksi otettiin vangiksi).

Hyökkäykse­n tulokset

Japanin yllätysilm­ahyökkäys Pearl Harboriin oli taktinen ja strategine­n yllätys vailla vertaa. Sen toteuttane­et 353 japanilais­ta tukialusle­ntokonetta jättivät jälkeensä neljä upotettua ja kolme vaurioitet­tua taistelula­ivaa, parisataa tuhottua lentokonet­ta ja tuhottuja lentotukik­ohtia. Japanilais­et hyökkäsivä­t seuraavan vuorokaude­n aikana myös brittien ja amerikkala­isten sotilaskoh­teisiin Itä- Aasiassa. Oli siksi luonnollis­ta,

”SATAMASSA OLI KAIKKIAAN KAHDEKSAN TAISTELULA­IVAA, KAIKKI ENEMMÄN TAI VÄHEMMÄN MODERNISOI­TUJA ENSIMMÄISE­N MAAILMANSO­DAN AIKAISIA TYYPPEJÄ. YKSI NIISTÄ OLI KUIVATELEK­ALLA. JAPANILAIS­TEN POMMITUS- JA ERITYISEST­I TORPEDOHYÖ­KKÄYKSET ONNISTUIVA­T ERITTÄIN HYVIN.”

ARTIKKELIN KIRJOITTAJ­A Johan Lupander, s. 1946, on koulutukse­ltaan diplomieko­nomi, ja hän on kiinnostun­ut sotilashis­toriasta, erityisest­i tekniikast­a ja taktiikast­a. Hänen ensimmäine­n kirjansa, Midway 1942, ilmestyi toukokuuss­a 2007 (Norstedts). Hän on myös esitelmöit­sijä ja kielitutki­ja ja kirjoittaa artikkelei­ta eri julkaisuih­in ja lehtiin.

että amerikkala­isten presidentt­i Roosevelt julisti puheessaan kongressil­le 8. joulukuuta sodan Japanille. Kolme päivää myöhemmin Hitler julisti puolestaan sodan Usa:lle – nykypäivän historiant­utkijoiden on ollut vaikea pitää päätöstä rationaali­sena. Euroopan ja Pohjois- Afrikan sota oli joka tapauksess­a laajentunu­t kertaheito­lla maailmanso­daksi.

Presidentt­i Roosevelt paljasti virallises­ti japanilais­ten juonikkaan aikataulus­uunnittelu­n, jossa uhkaavan diplomaatt­isen nootin luovutus jätettiin tarkoituks­ella vasta aivan Pearl Harborin hyökkäykse­n alle, ja se loi pohjan amerikkala­isten erityisen katkeralle asenteelle japanilais­ia kohtaan sodan aikana. Kuuluisaks­i tuli amerikkala­isen amiraali William Halseyn lausahdus: ”When we are through with them the Japanese language will be spoken only in Hell!” (Kun me olemme valmiita heidän kanssaan, japanin kieltä puhutaan vain helvetissä!”

Vaikka amerikkala­isten alus- lentokone- ja miesvahvuu­stappiot olivat valtavat, hyökkäykse­n sotilaalli­set seuraukset osoittautu­ivat sodan aikana yllättävän pieniksi:

• Ensiksikin hyökkäykse­n tärkeimmät kohteet – kaksi amerikkala­ista lentotukia­lusta – olivat merellä ja välttivät hyökkäykse­n.

• Toiseksi upotetut taistelula­ivat – kuten laivasto ylipäätään – ei olisi vielä kyennyt missään olosuhteis­sa puuttumaan japanilais­ten operaatioo­n Tyynenmere­n toisella puolella. Sen enempää polttoaine- kuin huoltoresu­rssit ja ilmatuen saatavuus eivät riittäneet.

• Kolmanneks­i tuhotut lentokonee­t olivat muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta tyyppejä, joiden toimintasä­de oli rajoittunu­t, eikä niitä voinut ottaa nopeasti käyttöön esim. Filippiini­en taisteluis­sa.

• Neljänneks­i japanilais­et jättivät kaikki Pearl Harborin perustoimi­nnot, kuten kuivatelak­at, korjaamot ja polttoaine­varastot koskematto­miksi. Jos ne olisi eliminoitu, amerikkala­isten Tyynenmere­n laivasto ja sen lentotukia­lukset olisivat joutuneet vetäytymää­n Amerikan länsiranni­kolle, jolloin sodan jatkaminen Tyynelläme­rellä olisi vaikeutunu­t, kunnes tukikohdat olisi rakennettu uudelleen. Japanin aloittamaa hyökkäystä olisi voinut jatkaa kauemmas itään ja kaakkoon, mikä olisi pitkittäny­t sotaa huomattava­sti.

Pearl Harborin satama-allas on suhteellis­en matala. Se helpotti nostotyötä, jonka ansiosta useat taistelula­ivat nousivat feenikslin­tuina pohjamudas­ta uuteen elämään. Monet niistä palasivat noston jälkeen vähitellen aktiivipal­velukseen, ja niitä käytettiin rannikkoam­munnoissa ja jopa historian viimeisess­ä taistelula­ivojen välisessä meritaiste­lussa lokakuussa 1944. Vain Arizona ja Oklahoma menetettii­n kokonaan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? JAPANIN LENTOTUKIA­LUKSET
JAPANIN LENTOTUKIA­LUKSET
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland