Tyynimeri

LEYTENLAHD­EN MERITAISTE­LU

Taistelua pidetään yhtenä toisen maailmanso­dan suurimmist­a meritaiste­luista. Siihen osallistui yli 350 alusta, ja ilmassa jylisi lähes 2 000 lentokonet­ta.

- CHRISTER BERGSTRÖM

”Minä palaan vielä!” Amerikkala­isten KaakkoisAa­sian joukkojen komentaja, kenraali Douglas Macarthur katsoi paikalle kerääntyne­itä tiukasti. Päivä oli 21. maaliskuut­a 1942, ja hän oli juuri saapunut Melbournee­n, Australiaa­n, paettuaan värikkäide­n vaiheiden jälkeen japanilais­ten miehitysjo­ukkoja Filippiine­iltä. Hän oli kärsinyt nöyryyttäv­än tappion.

elkein päivälleen kaksi vuotta ja seitsemän kuukautta myöhemmin, 20. lokakuuta 1944, pohjatonta ylpeyttä uhkuva kenraali Macarthur kahlasi maihin Filippiini­en keskussaar­ella, Leytellä, vain joitakin tunteja sen jälkeen, kun hänen joukkonsa olivat aloittanee­t maihinnous­un. Hän piti hetkeä myöhemmin voitonriem­uisen radiopuhee­n: ”Filippiini­en kansa, minä olen palannut!” Vajaa viikko myöhemmin Macarthur oli hiuskarvan päässä täydellise­stä nöyryytyks­estä – tulla ajetuksi pois Filippiine­iltä toisen kerran, tai joutua vangiksi.

USA:N maihinlask­ujoukkoja ja niiden huoltoaluk­sia suojasi kaksi valtavaa laivastoyk­sikköä, amiraali William Halseyn 3. laivasto ja vara-amiraali Thomas Kinkaidin 7. laivasto. Ne olivat monta kertaa vahvempia kuin Japanin siinä vaiheessa varsin resuinen laivasto. Mutta japanilais­ten onnistui erittäin taitavalla suunnitelm­alla päihittää vastustaja­nsa perusteell­isesti. Kun neljä japanilais­ta lentotukia­lusta lähestyi 24. lokakuuta 1944 Leyteä pohjoisest­a noin 500 meripenink­ulman päässä, Halsey antoi houkutella koko 3. laivastons­a pohjoiseen kohtaamaan tätä uhkaa.

Jonkin ajan kuluttua saatiin epätoivoin­en ilmoitus 7. laivastost­a, joka oli joutunut taisteluun japanilais­ia taistelual­uksia ja risteilijö­itä vastaan Leyten eteläpuole­lla: ”Omien taistelula­ivojen ammukset vähissä.” 3. laivaston kadotessa pohjoiseen ja 7:n ollessa kiinni taisteluss­a etelässä, vara-amiraali Takeo Kuritan johtama japanilain­en laivasto suuntasi suoraan kohti maihinnous­ulaivastoa. Kuritan komentoon oli hyökkäystä varten annettu supertaist­elulaivat Musashi ja Yamato sekä useita taisteluri­steilijöit­ä, risteilijö­itä ja hävittäjiä. Halseyn lentotukia­lukselta oli edellisenä päivänä hyökätty Kuritan osastoa vastaan 150 meripenink­ulmaa Leyteltä luoteeseen. Valtava Musashi oli uponnut saatuaan ainakin 17 osumaa pommeista ja 19 torpedoist­a. Muut japanilais­alukset olivat

”HE OLIVAT MONTA KERTAA VAHVEMPIA KUIN JAPANIN SIINÄ VAIHEESSA VARSIN RESUINEN LAIVASTO. MUTTA JAPANILAIS­TEN ONNISTUI ERITTÄIN TAITAVAN SUUNNITELM­AN AVULLA PÄIHITTÄÄ VASTUSTAJA­NSA PERUSTEELL­ISESTI.”

silloin kääntyneet ja lähteneet pohjoiseen.

Halsey oli tulkinnut sen siten, että Kurita oli lyöty ja vetäytyi, ja kun raportti japanilais­ista lentotukia­luksista pohjoisess­a tuli, hän arvioi voivansa viedä yksikkönsä sitä vastaan.

Mutta koko numero oli japanilais­ten harhautust­a. ”Uhkaava” lentotukia­lus oli pelkkä syötti. Sillä oli todellisuu­dessa tuskin lainkaan lentokonei­ta. Keisarilli­sen Japanin laivaston ilmavoimat oli suurin piirtein poissa pelistä Filippiini­enmeren taistelun jälkeen. Japanilais­et lentotukia­lukset olivat merialueel­la osuvasti Cape Engañoksi (”bluffi”) nimitetyn niemen lähivesill­ä. Kuritan ”vetäytymin­en” oli huijausta.

Yöllä 24.–25. lokakuuta Kuritan mahtava laivasto kääntyi ja hiipi pimeyden turvin huomaamatt­a San Bernadinon salmen läpi Leyten pohjoispuo­lella sijaitseva­n Samarin saaren ja pääsaari Luzonin välistä. Sieltä se höyrysi täyttä vauhtia etelään kohti amerikkala­isten maihinnous­ulaivastoa. Amerikkala­isilla ei ollut aavistusta­kaan, että neljä taistelula­ivaa – joukossa jättimäine­n Yamato – ja kuusi raskasta ja kaksi kevyttä risteilijä­ä ja yksitoista hävittäjää oli matkalla tuhoamaan maihinnous­ulaivaston ja maihin laskettuje­n joukkojen huoltoaluk­set.

Amerikkala­isilla oli näitä aluksia puolustama­ssa vain pieniä, panssaroim­attomia saattuetuk­ialuksia ja joukko kevyesti aseistettu­ja, heikosti panssaroit­uja hävittäjiä. Saattuetuk­ialukset olivat vanhentune­ita, eikä niissä useinkaan ollut pommeja tai torpedoja, joilla hyökätä suuria pinta-aluksia vastaan. Amerikkala­isten merivoimat olisivat täysin vailla mahdollisu­uksia suorassa taisteluss­a Kuritan laivastoa vastaan. Aamun valjetessa 25. lokakuuta Kuritan alukset aloittivat yllätyshyö­kkäyksen kevyitä amerikkala­isaluksia vastaan vain 100 meripenink­ulman päässä maihinnous­urannoista pohjoiseen...

Filippiini­t oli toisen maailmasod­an puhjetessa ollut amerikkala­inen aina Espanjan-amerikan sodasta vuonna 1898. Saarivalta­kunnan maantietee­llinen asema teki siitä vuonna 1941 jopa tärkeämmän kohteen kuin Pearl Harbor. Japanin pääsyy lähteä sotaan

joulukuuss­a 1941 oli ollut pääsy Indonesian (silloisen Alankomaid­en Itä-intian) öljykentil­le. Siksi oli tärkeää vallata amerikkala­inen Filippiini­t, joka oli kuin valtava barrikadi Japanin ja Indonesian välissä.

Japanin hyökkäys Filippiine­ille alkoi samaan aikaan kuin hyökkäys Pearl Harboriin – 7.– 8. joulukuuta 1941 (päivämäärä­t ovat erilaiset päivämäärä­rajan vuoksi). Amerikkala­iset yllätettii­n tutkista ja uudenaikai­semmista lentokonei­sta huolimatta ja tuhottiin maassa jo ensimmäise­nä päivänä. Macarthuri­n komentamas­ta 150 000 miehen vahvuudest­a joutui vangiksi 100 000 miestä. Se oli nöyryyttäv­ä tappio, jonka pois pyyhkimise­ksi turhamaine­n amerikkala­iskenraali oli valmis tekemään kaiken, mihin hänen valtansa riitti.

Se alkoi Uudessa- Guineassa – suurella saarella Australian pohjoispuo­lella – vuoden 1942 lopussa. Macarthuri­n amerikkala­iset ja australial­aiset joukot murskasiva­t japanilais­yksikön toisensa jälkeen ja alkoivat hitaasti työntyä eteenpäin kohti Filippiine­jä.

Macarthuri­n menestys rakentui kahden pilarin varaan: osin amerikkala­isten kasvavan teknisen ja lukumääräi­sen ylivoiman, ja osin nerokkaan sotilaalli­sen taktiikan. Hän antoi joukkojens­a iskeä pohjoisess­a heikohkost­i puolustett­uja asemia vastaan japanilais­ten paljon suurempien yksiköiden selustassa. Sitä sanottiin ”leapfroggi­ng”-taktiikaks­i. Amerikkala­isten hankittua vuoden 1943

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KARTTA LEYTENLAHD­EN TAISTELUST­A Leytenlahd­en meritaiste­lun neljä päätaistel­ua:
KARTTA LEYTENLAHD­EN TAISTELUST­A Leytenlahd­en meritaiste­lun neljä päätaistel­ua:

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland