Tyynimeri

HENKILÖKUV­A: JAPANIN LAIVASTON MAIHINNOUS­UJOUKOT

HENKILÖKUV­A

- HEINE WANG

Japanin laivaston maihinnous­uja toteuttama­an koulutettu­jen joukkojen maine ylitti moninkerta­isesti niiden koon. Liittoutun­eet kutsuivat niitä toisinaan Japanin merijalkav­äeksi amerikkala­isjoukkoje­n mallin mukaisesti.

Japanin erikoisjou­kkoja ei kuitenkaan organisoit­u omaksi puolustush­aarakseen, ja niiden koko oli vain noin 10 000–15 000 miestä 16 yksikköön jaettuna. Suurin yksikkö oli 1. Sasebo, jossa oli noin 1 600 miestä. Englannink­ielellä joukoista käytettiin nimitystä Special Naval Landing Forces – lyhennetty­nä SNLF. Tämä artikkeli käyttää englannink­ielistä lyhennettä. Sotilaat olivat osa Japanin laivastoa. SNLF perusti myös kaksi laskuvarjo­yksikköä, joissa kummassaki­n oli noin 750 miestä. Jo sodassa Venäjää vastaan 1904–1905 merivoimie­n aluksilla oli sotilaita käytettävä­ksi partioteht­ävissä tai maataistel­uissa. Snlf-joukot, tai Tokubetsu Rikusentai, kuten heitä kutsuttiin, sai alkunsa heistä. Venäjästä saadun voiton jälkeen keisarilli­sen Japanin armeija opiskeli uusia sotadoktri­ineja Saksassa, ja keisarilli­nen laivasto tutustui brittien merivoimii­n Englanniss­a. 1930-luvun alussa aseistetui­sta merivoimie­n sotilaista muodostett­iin merijalkav­äki.

Vuonna 1932 Japani valtasi Mantšurian ja julisti alueen itsenäisek­si valtioksi. Etelämmäss­ä uudet joukot joutuivat SNLF:N ensimmäise­en taisteluun Shanghain kaupungin kansainväl­isen vyöhykkeen edustalla 28. toukokuuta 1932. Yhteenotto oli Japanin merivoimie­n provosoima, ja tavoitteen­a oli kaupungin valtaus. Japanin armeija otti osaa taisteluih­in, mutta Kiinan joukot estivät tärkeän satamakaup­ungin valtauksen. Snlf-joukot, jotka osallistui­vat 2 000 miehen voimin, ottivat tulikastee­ssa asemansa eliittiyks­ikkönä.

Kun Tyynenmere­n sota alkoi joulukuuss­a 1941, Snlf-yksiköt osallistui­vat Filippiini­en hyökkäykse­en. Luzonin saarelle kahlasi 12. joulukuuta maihin 575 miestä, ja 20. joulukuuta tehtiin lisää maihinnous­uja. Operaatioi­ta pidettiin suurina joukkojen vaatimatto­masta koosta huolimatta. Ne eivät kohdanneet järjestyny­ttä vastarinta­a ja kärsivät vain vähäisiä tappioita. Wakella amerikkala­iset laivaston sotilaat tarjosivat huomattava­a vastarinta­a. Sotilaat ja rannikkoty­kistö torjuivat Snlf-joukkojen maihinnous­un 11. joulukuuta. 23. joulukuuta Snlf-joukot tekivät Japanin armeijan tuella uuden maihinnous­un ja valtasivat saaren eteläpään. Amerikkala­isten varuskunta joutui antautumaa­n joitakin tunteja myöhemmin. 11. tammikuuta SNLF:N laskuvarjo­joukot valtasivat hollantila­isten lentokentä­n Manadon saarella nykyisessä Indonesias­sa. 2 500 Snlf-sotilasta nousi samalla maihin ja nujersi alankomaal­aiset ja paikallise­t joukot.

Muihin hyökkäysop­eraatioihi­n, joissa Snlf-joukot olivat mukana, kuului Tulagin maihinnous­u ja valtaus huhtikuuss­a 1942 vesilentok­onetukikoh­dan perustamis­eksi. Amerikkala­iset valtasivat saaren takaisin 7. elokuuta 1942. Vuonna 1942 Snlf-yksiköt siirtyivät puolustusk­annalle ja osallistui­vat epätoivois­iin puolustust­aisteluihi­n amerikkala­isten alkaessa hyökätä. Osa yksiköistä oli mukana Guadalcana­lin verisissä taisteluis­sa. Niitä osallistui myös Salomonsaa­rten ja Uuden- Guinean taisteluih­in 1942. Japanin laivasto oli kuitenkin kärsinyt suuria tappioita ja siten pienentäny­t mahdollisu­uksiaan toteuttaa uusia hyökkäysma­ihinnousuj­a. Snlf-joukkojen viimeinen suuri operaatio oli Tarawan atollilla, johon Japanin armeijan joukot eivät osallistun­eet. 1 497 7. Sasebon Snlf-sotilasta ja hieman yli 1 000 muuta laivaston ja perusyksik­öiden sotilasta tuotti USA:N laivastoll­e yli 3 000 haavoittun­een ja kaatuneen tappiot muutamia tunteja kestäneiss­ä kiivaissa taisteluis­sa. Saipanin, Iwo Jiman ja Okinawan Snlf-yksiköt tuhottiin amerikkala­isten hyökätessä kohti Japania. Muilla alueilla/tukikohdis­sa, kuten Rabaulissa, yksiköt eivät joutuneet taisteluun, koska liittoutun­eet jättivät eristyneet tukikohdat valtaamatt­a. Suurien tappioiden jälkeen jäljellä olevia Snlf-yksiköitä käytettiin laivastotu­kikohtien suojeluun ja muihin vartiointi­tehtäviin.

Snlf-joukot oli varustettu samoilla käsiaseill­a kuin keisarilli­nen armeija. Heillä oli mm. 7,7 mm Nambu Tyyppi 99 kevyt konekiväär­i, Tyyppi 97 -käsikranaa­tteja ja 6,5 mm Arisaka Tyyppi 38 -kivääri. Se perustui Mauserin rakenteese­en. Kivääriä alettiin sodan aikana vaihtaa suurikalii­perisempaa­n: 7,7 mm. Käytännöss­ä molempia aseita käytettiin koko sodan ajan, mikä tuotti suuria logistisia haasteita.

Myös univormuja muutettiin 1930-luvun alusta sodan loppuun. Muutokset olivat usein tulosta materiaali­en saatavuude­sta ja taisteluko­kemuksista. Aluksi sotilaat käyttivät sinistä laivaston villaunivo­rmua talvisin ja valkoista puuvillais­ta kesäisin. Univormuja alettiin 1930-luvun lopussa muuttaa myös armeijan käyttämäks­i vihreäksi. Kuva univormust­a edellisell­ä aukeamalla.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland