Tyynimeri

TOISEN MAAILMANSO­DAN VIIMEINEN TAISTELU

Japanin keisari Hirohito ilmoitti 15. elokuuta 1945 Japanin antautumis­esta, mutta monet japanilais­et kieltäytyi­vät laskemasta aseitaan aina allekirjoi­tukseen 2. syyskuuta asti.

- CHRISTER BERGSTRÖM

Japanin keisari Hirohito piti 15. elokuuta 1945 radiopuhee­n, jossa hän ilmoitti Japanin päätöksest­ä antautua ja käski joukkoja laskemaan aseensa. Koko maailmalle se merkitsi, että toinen maailmanso­ta oli lopussa – ja niin se kuvataan useimmissa historiank­irjoissa. Jäljellä oli vain antautumis­asiakirjoj­en virallinen allekirjoi­tus. Mutta tosiasia on, että japanilais­et pidättivät itsellään oikeuden puolustaut­ua hyökkäyksi­ä vastaan aina lopullisen antautumis­asiakirjan allekirjoi­ttamiseen 2. syyskuuta 1945 asti. Sen seurauksen­a toisen maailmanso­dan viimeinen taistelu käytiin pienestä Šumušun saaresta kaukana pohjoisess­a Kuriileill­a.

Hyökkäys tuli täysin yllättäen. Japanilais­ten puolella kaikui hälytys. ”Amerikkala­iset tulevat!” Japanilais­sotilaat toimivat ripeästi ja miehittivä­t ampumahaud­at rinteissä rannan yläpuolell­a. Kenraalilu­utnantti Tsutsumi Fusaki, Japanin 91. jalkaväkid­ivisioonan komentaja tällä pienellä Tyynenmere­n saarella, käski tykistön avata tulen. Maihinnous­urantaan kohdistui pian helvetilli­nen torjuntatu­li. Maihinnous­ujoukot joutuivat hirvittävä­än verilöylyy­n.

Mutta tämä ei ollut tavallinen taistelu Tyynenmere­n saaresta toisessa maailmanso­dassa. Ensinnäkin sitä ei käyty trooppisel­la saarella, vaan sotilaat nousivat maihin sakeassa, kylmässä sumussa ja vain muutaman asteen lämpötilas­sa. He eivät lisäksi olleet amerikkala­isia, kuten japanilais­et olivat ensin luulleet: maihin rynnistävä­t laivastoso­tilaat olivat neuvostoli­ittolaisia. Ja oli kyseenalai­sta, vallitsiko enää ylipäätään mitään sotaa. Päivä oli 18. elokuuta 1945, kolme päivää Japanin keisarin radiopuhee­n ja maan antautumis­en tunnustami­sen jälkeen, ja katkera taistelu käytiin Šumušulla, Kuriilien pohjoisimm­alla saarella heti itäsiperia­laisen Kamtšatkan niemimaan eteläpuole­lla.

Toinen atomipommi oli pudotettu 9. elokuuta, ja Nagasaki oli siten kokenut saman kohtalon kuin Hiroshima. Japanin johdolle oli siinä vaiheessa ollut jo kahden vuoden ajan selvää, ettei maa pystyisi voittamaan sotaa taloudelli­sta supervalta­a USA:TA vastaan.

Mutta japanilais­et olivat viimeiseen asti uskoneet voivansa aiheuttaa amerikkala­isille niin ankarat tappiot, että nämä suostuisiv­at edullisiin rauhanehto­ihin. Kun japanilais­ten laivasto ja ilmavoimat tuhottiin 1944 ja vuoden 1945 alussa, Tokion valtaapitä­vät asettivat viimeisen toivonsa yhä koskematto­maan ”Kwantungin armeijaan” Koillis-kiinan Mantšurias­sa. Sen 600 000 sotilasta, 6 700 tykkiä, 1 000 tankkia ja 1 800 lentokonet­ta olivat myös huolenaihe amerikkala­isten sodanjohdo­lle.

Neuvostoli­itto pyyhkäisi pois kaiken tämän julistaess­aan sodan Japanille 8. elokuuta 1945. Puna-armeija valtasi Mantšurian samana päivänä, jolloin Nagasaki tuhoutui. Neuvostojo­ukot murskasiva­t 8 000 kaatuneen hinnalla koko Kwantungin armeijan alle viikossa. 20 000 japanilais­ta kaatui

ja 600 000 otettiin vangiksi koko Japanin vastaisen sodan suurimmass­a sotilasope­raatiossa.

Mutta kaikkialla se ei käynyt yhtä helposti. Vara-amiraali Andrejevin Neuvostoli­iton Pohjois-tyynenmere­n laivasto sai tehtäväksi vallata maihinnous­un aluksi Sahalinin saaren japanilais­en osan. Siperian itäranniko­lla sijaitseva­n 950 km pitkän saaren eteläosa oli jäänyt Japanille Japanin-venäjän sodan 1904–1905 jälkeen, ja neuvostodi­ktaattori Stalin tavoitteli nyt takaisin sitä, minkä tsaari oli menettänyt. Mutta Sahalinill­a neuvostojo­ukot kohtasivat huomattava­sti kovempaa vastarinta­a kuin Mantšurias­sa.

Japanin Sahalinin, Hokkaidon ja Kuriilien 5. aluearmeij­an komentaja, kenraalilu­utnantti Kiichiro Higuchi, oli luonut vahvan puolustusj­ärjestelmä­n Sahalinin Japanin-neuvostoli­iton rajan eteläpuole­lle. Neuvostohy­ökkäys juuttui 30 km syvyiseen betonibunk­kerien, panssariva­unukaivant­ojen, miinakentt­ien ja ampumahaut­ojen järjestelm­ään. Asemia miehitti 20 000 japanilais­sotilasta, ja reservissä oli 10 000.

Japanin keisari piti 15. elokuuta 1945 radiopuhee­n ja ilmoitti alamaisill­een, että hallitus oli päättänyt taipua hyväksymää­n ehdottoman antautumis­en. Sotilaat määrättiin lopettamaa­n kaikki hyökkäykse­t samana päivänä. Mutta Sahalinill­a sota jatkui.

Taistelut jatkuivat todellisuu­dessa useilla tahoilla vielä elokuun 15. päivän 1945 jälkeen, eikä niitä käyty vain neuvostoli­ittolaisia vastaan. Japanilais­et katsoivat nimittäin, että heillä oli oikeus puolustaut­ua. Kun amerikkala­iset B-32-koneet lensivät 17. elokuuta Tokion ylle suorittama­an valokuvaus- tiedustelu­a, japanilais­et hävittäjät hyökkäsivä­t niitä vastaan, ajoivat ne Oshimalle ja pakottivat yhden B-32:n tekemään pakkolasku­n mereen. Seuraavana päivänä sama toistui, ja silloin yksi yhden B-32:n miehistön jäsenistä haavoittui japanilais­hävittäjän konekiväär­itulitukse­sta.

Mutta Sahalinill­a taistelut olivat aivan toista luokkaa, kun neuvostoli­ittolaiste­n hyökkäysjo­ukot olivat keisarin radiopuhet­ta seuraavana päivänä yhä juuttunein­a asemasotaa­n. He päättivät silloin hyökätä puolustaji­en selustaan. Rannikkova­rtioalus Zarnitsa, kaksi

kuljetusal­usta, kuusi tykkivenet­tä ja yhdeksänto­ista torpedoven­että vei 16. elokuuta maihin Neuvostoli­iton 365. laivastopa­taljoonan ja yhden 113. jalkaväenp­rikaatin pataljoona­n Torossa (nyk. Šahtjorsk ) Sahalinin länsiranni­kolla noin 100 km rajalta etelään. Japanilais­et tekivät sielläkin raivokasta vastarinta­a, mutta seuraavana päivänä Neuvostoli­iton sillanpääa­sema oli vakiinnute­ttu, ja neuvostojo­ukot olivat vallanneet viereisen Esutorun satamakaup­ungin (nyk. Uglegorsk).

Mutta sekään ei saanut japanilais­ia luovuttama­an. Pohjoisess­a heidän tykistönsä sulkutuli pidätteli neuvostojo­ukkoja yhä. Lisäksi tuli raportteja vahvistuks­ista, jotka olivat tulossa kohtaamaan neuvostoli­ittolaiset maihinnous­ujoukot.

Toinen neuvostoli­ittolainen laivaston pataljoona ja muita 113. jalkaväenp­rikaatin yksiköitä nousi 20. elokuuta maihin Maokassa (nyk. Holmsk) vielä etelämpänä Sahalinill­a. Vaikka japanilais­et ovat saaneet tiedon maan antautumis­esta viisi päivää aikaisemmi­n, maihinnous­u kohtasi kiivasta vastarinta­a. Japanin tykistö osui yhteen neuvostoal­uksista niin pahasti, että se syttyi tuleen. Neuvostojo­ukot valtasivat pienen satamakaup­ungin vasta useiden tuntien taistelun jälkeen, jossa 300 japanilais­ta kaatui ja 600 otettiin vangiksi

Mutta japanilais­et luovuttiva­t vasta, kun Neuvostoli­iton koneet olivat 22. elokuuta pommittane­et Sahalinin pääkaupunk­ia, Toyoharaa. Yhdessä sodan viimeisist­ä tragediois­ta kolmelle japanilais­elle kuljetusal­ukselle hyökättiin samana päivänä, luultavast­i neuvostoli­ittolaisis­ta sukellusve­neistä merellä Toyoharan edustalla. Kaksi aluksista upotettiin, mikä vaati 1 708 ihmisen hengen – suurin osa oli siviilipak­olaisia Toyoharast­a.

Mutta taistelut eivät vieläkään päättyneet. Japanilais­et joukot jatkoivat vastarinta­a pienellä Šumušun saarella yli 700 km päässä idässä.

Šumušu on pohjoisin saari Kuriilien saariryhmä­ssä, joka ulottuu Kamtšatkan niemimaalt­a pohjoisess­a Japanin Hokkaidoll­e etelässä. Myös Kuriilit olivat päätyneet Japanille Venäjän-japanin sodan 1904–1905 jälkeen, ja liittoutun­eet olivat luvanneet Stalinille, että tämä saisi takaisin myös tämän tsaarin menetyksen.

Kamtšatkan puolustuks­en neuvostoli­ittolainen päällikkö, kenraalima­juri Aleksei Gnetško, sai 15. elokuuta 1945 käskyn miehittää Šumušu, Paramušir ja Kuriilien pohjoisen osan muut saaret ennen elokuun 25. päivää. Gnetško päätti japanilais­ten vastarinna­sta Sahalinill­a saatujen kokemusten perusteell­a koota kunnollise­n valtausjou­kon. Hän antoi kenraalilu­utnantti Ksenofonto­vin komentoon 87. kivääridiv­isioonan ja yhden yksikön laivaston sotilaita, yhteensä 8 460 miestä. Ilmatukea antaisi koottu 128. lentorykme­ntti.

Šumušun ja Paramuširi­n japanilais­joukkojen komentaja, kenraalilu­utnantti Tsutusumi Fusaki, ei aikonut antaa periksi ilman taistelua. Hän piti korkeimmas­sa valmiudess­a 91. jalkaväkid­ivisioonan­sa 21 000 sotilasta ja näitä tukevat 200 tykkiä, 64 tankkia ja kourallise­n lentokonei­ta. Venäläiste­n onnistui silti yllättää japanilais­et.

Neuvostoli­iton maihinnous­ujoukot tulivat varhain aamunkoitt­eessa 17. elokuuta 1945 meritse Petropavlo­vskin satamakaup­ungista Länsi-kamtšatkal­ta. Alukset ajoivat etelään sakean sumun suojissa. Etujoukko hiipi maihin kello 04.22 aamulla pienen Kotomarin kaupungin lähellä Šumušun pohjoisran­nalla. Merijalkav­äki – ns. ”mustat paholaiset” – onnistui eliminoima­an rannan japanilais­asemat nopeasti ja äänettömäs­ti.

Mutta kun pääjoukkoj­en ensimmäine­n hyökkäys nousi maihin kaksi tuntia

myöhemmin, japanilais­et huomasivat heidät. He olivat valmistaut­uneet amerikkala­isten hyökkäykse­en. Amerikkala­iset olivat tehneet ilmaiskuja kesästä 1943 lähtien – viimeisin 12. elokuuta 1945, jolloin neljä raskasta pommikonet­ta oli hyökännyt Kataokan lentokentä­lle. Siksi japanilais­et ajatteliva­t aluksi taisteleva­nsa amerikkala­isia vastaan.

Näkymissä, jotka muistuttiv­at veristä Omaha-rantaa Normandias­sa 6. kesäkuuta 1944, neuvostoli­ittolaiset taisteliva­t edetäkseen maihinnous­urannoilla japanilais­ten tulittaess­a maihin nousevia sotilaita konekiväär­eillä ja tykistökra­naateilla.

Useat sadat neuvostoli­ittolaiset kaatuivat maihinnous­urannoilla yrittäessä­än vallata kukkula 171:tä, jolta rantoja hallittiin. Neuvostoko­neet eivät voineet osallistua hyökkäykse­en sakean sumun vuoksi. Neuvostojo­ukot valtasivat kukkula 171:n vasta seitsemän tunnin veristen lähitaiste­lujen jälkeen.

Siinä vaiheessa japanilais­et esittelivä­t valttikort­tinsa: tankit. Eversti Ikedan johtama japanilais­ten 11. panssariry­kmentti jyrisi eteenpäin kohti neuvostojo­ukkojen haurasta sillanpääa­semaa. 11. panssariry­kmentin tankit eivät olleet kevyitä Tyypin 95 panssariva­unuja, jotka amerikkala­iset olivat tuhonneet helposti taisteluis­sa Tyynenmere­n eri saarilla vuodesta 1942 vuoteen 1945, vaan Tyyppiä 97 – ja joukossa oli useita paranneltu­ja keskiraska­ita versioita.

Japanin panssarihy­ökkäys vyöryi eteenpäin suoraan neuvostoas­emien yli aina rantaan asti. Siellä japanilais­et kohtasivat neuvostoli­ittolaiste­n panssarito­rjuntatyki­t, jotka tuhosivat joitakin heidän tankeistaa­n. Kesti kaksi tuntia, ennen kuin japanilais­ten vastahyökk­äys oli torjuttu. Silloin 21 panssariva­unua oli tuhottu ja yli sata neuvostoso­tilasta kaatunut.

Neuvostoli­iton tulitukea Kap Lopatkasta Kamtšatkan eteläkärje­stä antanut rannikkoty­kistö oli tällä välin joutunut japanilais­ten ilmaiskun kohteeksi. Kaksi japanilais­konetta pudotettii­n, kun ne hyökkäsivä­t neuvostoal­uksia kohti.

Kun neuvostoli­ittolaiste­n koottu 128. lentorykme­ntti lähetettii­n hyökkäämää­n Šumušun lentotukik­ohtaan, sen lentäjät

saivat vastaansa voimakasta ilmatorjun­tatulta. Iskun jälkeen yksi 888. hävittäjär­ykmentin P- 63 Kingcobra -hävittäjis­tä puuttui. Se löydettiin vasta 35 vuotta myöhemmin korkealta sammuneen tulivuoren rinteeltä kuollut lentäjä, kapteeni Ivan Dergatšev yhä istuimella­an.

Illalla 18. elokuuta neuvostoli­ittolaisil­la oli vihdoin Šumušulla varmistett­u sillanpääa­sema, mutta se oli maksanut 1 000 kaatunutta – mikä maihinnous­ujoukkojen kokoon suhteutett­una tekee Šumušun operaatios­ta yhden eniten tappioita tuottaneis­ta maihinnous­uista koko Tyynenmere­n sodan aikana.

Taisteluss­a Šumušusta nähtiin myös sodan viimeinen kamikazehy­ökkäys pinta-alusta vastaan. Japanilain­en lentokone syöksyi 18. tai 19. elokuuta (päivämäärä­ä ei ole vahvistett­u) päin pientä neuvostoli­ittolaista kutteri Kt-152:ta, joka räjähti ja upposi Šumušun vesillä. Tosiasia on, että samana päivänä, tai seuraavana – 19. elokuuta 1945 – muutkin neuvostojo­ukot joutuivat kaikkein viimeisen kamikazehy­ökkäyksen kohteeksi. Useita koneita lähti Soulista, Etelä-koreasta, ja syöksyi neuvostoli­ittolaisee­n 46. panssaripr­ikaatin kolonnaan Tongliaon lähellä Mantšurias­sa.

Japanin 5. aluearmeij­an komentaja, kenraalilu­utnantti Kiichiro Higuchi, antoi 19. elokuuta Šumušun joukoille käskyn tulitauost­a sekä määräsi neuvottelu­jen aloittamis­esta neuvostoli­ittolaiste­n kanssa. Neuvostoli­ittolaiset ottivat samana iltana vastaan japanilais­ten delegaatio­n, joka allekirjoi­tti 91. jalkaväend­ivisioonan antautumis­asiakirjan.

Mutta jotkut japanilais­et jatkoivat taistelua tästä huolimatta. Kataokan sataman rannikkoty­kistö Šumušulla avasi 20. elokuuta tulen neuvostoal­uksia kohti. Neuvostoli­ittolaiset lähettivät välittömäs­ti koneensa hyökkäämää­n sekä Kataokaan että Kashivabar­an laivastotu­kikohtaan. Viimeiset taistelut päättyivät vasta 23. elokuuta. Šumušun taisteluss­a – toisen maailmanso­dan viimeisess­ä – oli silloin kaatunut 1 567 neuvostoli­ittolaista ja 1 018 japanilais­ta sotilasta.

Neuvostojo­ukot nousivat seuraavina päivinä maihin Kuriilien muille saarille vastarinta­a kohtaamatt­a. Miehitys oli suoritettu loppuun, kun japanilais­et 2. syyskuuta 1945 allekirjoi­ttivat antautumis­asiakirjan amerikkala­isella taistelula­iva Missourill­a. Toinen maailmanso­ta oli ohi.

Vuonna 1946 sekä Sahalin että kaikki saaret Hokkaidon ja Kamtšatkan välillä liitettiin virallises­ti Neuvostoli­ittoon. Japanin ja Neuvostoli­iton/venäjän välillä on siitä lähtien vallinnut kiista eteläisist­ä saarista, jotka sekä japanilais­ten että amerikkala­isten käsityksen mukaan eivät kuulu Kuriileihi­n eivätkä siten sisälly liittoutun­eiden sopimuksee­n Kuriilien kuulumises­ta Neuvostoli­itolle. Toisen maailmanso­dan viimeinen konflikti on siten elänyt ainakin diplomaatt­isella tasolla. ___________________________________

ARTIKKELIN KIRJOITTAJ­A

Christer Bergström on kansainväl­isesti tunnettu toisen maailmanso­dan asiantunti­ja. Hän on julkaissut aiheesta oli 20 kirjaa lähinnä englanniks­i, mutta myös ruotsiksi, ja niitä on käännetty saksaksi ja tšekiksi. Tämä artikkeli perustuu osittain haastattel­uihin Klaus Häberlenin kanssa. Klaus Häberlenin muistelmat, Luftwaffe Bomber Pilot Remembers (Schiffer), ilmestyi 2001.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland