Västra Nyland

Totte Björklöf avrundar med samlingssk­iva

– Vid 83 års ålder är sista chansen att ha vett att sluta, säger Totte Björklöf. Tillsamman­s med sin orkester är han aktuell med femte och avslutande delen i skivserien Får jag lov.

- Agneta Sjöblom 050 518 2802 agneta.sjoblom@vastranyla­nd.fi

Tjugo låtar, eller egentligen tjugofyra då också några potpurrier ingår, finns med på samlingssk­ivan Får jag lov 5.

– En samlingssk­iva har funnits i tankarna en längre tid. Med min ålder, och de andras, har vi spelat in vårt och tyckte att vi ville visa upp ett urval, säger Karismusik­anten Totte Björklöf.

På låtlistan finns både välkända och mer sällan spelade örhängen - allt i egen jazzig och dansant tappning.

Skivan inleds med fina men sparsamt inspelade Amore in Portofino och följs upp av välbekanti­ngar som bland annat Fly me to the moon, Drömmen om Elin och Somliga går med trasiga skor.

Principen att minst en inhemsk låt ska finnas med på varje skiva uppfylls genom Syksyn Sävel-vinnaren André och förvisso också egna Tottes schottis.

Skivan avslutas i upptempo stämning med Best things in life are free - Allt gott i livet står oss fritt, i Åke Grandells svenska översättni­ng.

– Jag tyckte det passade bra med ett glatt budskap med tanke på hur åt skogen allt är, säger Totte och ler glatt.

Orkestermä­nniska

Totte och dragspelet har hängt ihop alltsedan tonåren.

– Under kriget förflyttad­es några Snappertun­abor till granngårde­n. En av dem hade ett dragspel som jag harmades på. När kriget var slut och han återvände hem köpte jag det av honom.

I dag låter han med ålderns rätt dragspelet vila, men säger sig vara nöjd med tillvaron ändå.

– Mina anhöriga är bra mot mig, jag har inget att klaga på.

Han kan blicka tillbaka på en lång och innehållsr­ik musikkarri­är. Sitt första egna band bildade han efter armén. I 50 år spelade han också med i Ilkka Rinnes orkester.

– Jag har alltid varit en orkestermä­nniska. Jag tycker det är intressant­are om man är flera som delar på upplevelse­n.

Många minnen

Efter kriget var han med och upp- levde hur musiklivet i Helsingfor­s kom i gång igen. Orkestern deltog framgångsr­ikt i några musiktävli­ngar och olympiasom­maren 1952 anlitades Totte Björklöfs orkester som husband på Knipan.

– Knut Lindqvist som på den tiden drev stället var en suverän krögare. Det låg fina båtar i hamnen och det kom utländska gäster. En gång var där ett franskt sällskap som vi drog alla franska låtar vi bara kunde för. Efteråt kom de och tackade.

Spelningar­na annandag jul på Brankis i Karis var länge en tradition. Totte var också med då den numera nedlagda dansbanan i Strandpark­en i Karis inledde sin glansperio­d.

– Paul Kihlstedt ringde mig och frågade mig vad han skulle göra: ”Vi har Västnyland­s finaste dansplats men får ingen hit”.

Totte kläckte idén att tillsamman­s med några andra ordna en hawaiikväl­l. Att Ronnie Krancks orkester, ett fint band med musiker såsom Pentti Lasanen och Jörgen Petersen i sina led, samma kväll spelade i Hollywood i Billnäs ingav viss oro över hur den egna satsningen skulle lyckas.

– Kvällen kom och till en början var där ingen alls. Först efter nio började folk strömma till och när vi efter en paus senare på kvällen började spela på nytt kunde jag inte tro mina ögon. Då hade vi också Ronnie Krancks orkester på dansgolvet.

Den kvällen har blivit kvar i minnet också av en annan anledning

– Bandet övernattad­e på Socis och dagen efter bjöd jag hem dem på kaffe, vilket ledde att jag fick jamma tillsamman­s med Jaakko Salo som jag räknar till en av de stora.

I 500 exemplar

Får jag lov 5 har tryckts upp i 500 exemplar och kommer att säljas i Bema Center i Karis och i Kungsbokha­ndeln i Ekenäs.

Totalt 14 musiker, Totte Björklöf medräknat, medverkar på skivan som är gjord i Robi de Godzinskys studio i Kyrkslätt.

Låtarna är inspelade under åren 1987 till 2012.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ORKESTER MED ANOR. Totte Björklöfs orkester i en av sina uppsättnin­gar: Börje Werner (vibrafon), Bror Martin Ekström (trummor), Totte Björklöf (dragspel), Sven ”Nagu” Nygård (saxofon) och Pelle Malén (bas).
FOTO: PRIVAT ORKESTER MED ANOR. Totte Björklöfs orkester i en av sina uppsättnin­gar: Börje Werner (vibrafon), Bror Martin Ekström (trummor), Totte Björklöf (dragspel), Sven ”Nagu” Nygård (saxofon) och Pelle Malén (bas).
 ?? FOTO: AGNETA SJÖBLOM ?? SISTA SKIVAN. Vid 83 års ålder är det sista chansen att ha vett att sluta, säger Totte Björklöf.
FOTO: AGNETA SJÖBLOM SISTA SKIVAN. Vid 83 års ålder är det sista chansen att ha vett att sluta, säger Totte Björklöf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland