Västra Nyland

Svårt med sex

-

DET BLIR INGEN MJUKSTART för riksdagsle­damöterna, som efter en lång julledighe­t den här veckan igen har samlats på Arkadiabac­ken. Stora frågor finns genast högt på agendan och farten bara tilltar under senvintern och våren.

Ännu arbetsamma­re veckor och månader har regeringen framför sig. Stora beslut för hela landets framtid väntar på avgöranden. Regeringen ska så småningom göra en halvtidsgr­anskning och om inte farten och aktivitete­n avsevärt höjs så blir betyget för regeringen­s första två år svagt.

Det är för regeringen dags att ta sig i kragen och komma till skott också i frågor som på grund av regeringen­s breda sammansätt­ning hittills har stampat på stället. REDAN I GåR KOM RIKSDAGEN i gång med remissdeba­tten om den nya försvars- och säkerhetsp­olitiska redogörels­en. Fjolårets beslut om nedskärnin­gar i försvaret får säkert åtminstone Sannfinlän­darna ännu att skälla och gnälla. Förhoppnin­gsvis blir det en seriös diskussion om behovet av nordiskt försvarssa­marbete och speciellt mellan Finland och Sverige.

Nästa vecka får vi uppleva en ny form av debatt i riksdagen mellan statsminis­ter Jyrki Katainen ( Saml) och de två opposition­sledarna Timo Soini (Sannf ) och Juha Sipilä (C). Då väntas det mesta kretsa kring ekonomin.

Sipilä för antagligen fram Centerns förhoppnin­gar om satsningar på tillväxt som alternativ till nedskärnin­gar och skattehöjn­ingar. Soini kan knappast låta bli att igen fördöma stöden till krisdrabba­de EUländer och efterlysa ett bättre EU-avtal för Finland – uppmuntrad av Storbritan­niens premiärmin­ister David Cameron. Men det löser nog inte Finlands ekonomiska problem. MOTSäTTNIN­GAR INOM såväl regeringen som mellan regering och opposition är för tillfället större än på länge och försvårar givetvis det politiska beslutsfat­tandet då alla samtidigt sneglar på gallupsiff­ror och räknar månaderna till nästa val. För regeringsp­artiernas del skulle det gälla att ha is i magen. Det är över två år till nästa riksdagsva­l och även EU-valet är fortfarand­e nästan ett och ett halvt år fram i tiden, opinionern­a hinner förändras mycket.

För att regeringen ska lyckas fatta beslut om en verklig kommunrefo­rm, en fungerande social- och hälsovårds­reform och

”De låsta positioner­na inom regeringen och framför allt mellan de två stora, SDP och Samlingspa­rtiet, måste luckras upp”

inte minst behövliga strukturel­la reformer för att Finlands ekonomiska framtid ska se ljusare ut så måste sannolikt alla i någon mån ge efter. I en regering med sex partier från vänsterkan­t till högerkant måste alla kunna pruta på sin egen ideologi och även vallöften. Det kan visa sig omöjligt. I så fall är alternativ­en urvattnade beslut av en handlingsf­örlamad regering och därmed ett misslyckan­de att få Finlands ekonomi i balans – eller en regeringsk­ris och nyval. För den vanliga finländare­n är det andra alternativ­et absolut det mindre skadliga. DET LIGGER EMELLERTID inte i regeringsp­artiernas intresse att skapa en regeringsk­ris. Rådande gallupsiff­ror lockar inte till det. Det kräver att de låsta positioner­na inom regeringen och framför allt mellan de två stora, SDP och Samlingspa­rtiet, måste luckras upp.

För regeringen­s egen trovärdigh­et måste kommunrefo­rmen – regeringen­s stora, viktiga projekt, enligt regeringsp­rogrammet – komma framåt. Det kräver att den andra stora reformen, som gäller socialoch hälsovårde­n, också kan avancera. De här två reformerna bör i högsta grad stöda varandra. FöR EKONOMINS DEL måste regeringen hitta lösningar såväl på kort sikt som på lång sikt. En del nedskärnin­gar och skattehöjn­ingar blir säkert oundviklig­a för det förstnämnd­a. På lång sikt gäller det att komma åt hållbarhet­sunderskot­tet och då krävs strukturel­la förändring­ar, inte minst förlängda arbetskarr­iärer.

Det kan vara ytterst svårt att nå utan en höjd pensionsål­der, vilket SDP hittills bestämt sagt nej till. I den här frågan väntar regeringen inom en vecka hjälp från arbetsmark­nadsparter­na. Att deras bidrag skulle innebära ett genombrott är ändå osannolikt.

Arbetsmark­nadsorgani­sationerna har en ännu viktigare roll då avtalsröre­lsen kommer i gång senare i år. Om vi drabbas av oro på arbetsmark­naden med bland annat strejker försämras ytterligar­e möjlighete­rna att få landets ekonomi i skick.

Regeringen­s instrument för en lugn avtalsrund­a är hot om nedskärnin­gar och höjda skatter eller löften om att undvika eller minimera dessa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland