Västra Nyland

”Mer regler kan hjälpa”

- SIMON KARLSSON 019 222 822 simon.karlsson@ vastranyla­nd.fi

EKENÄS Man kan inte säga att lagförslag­et om att lärare ska få granska väskor och sätta kvarsittar­e i arbete tas emot med jubel bland ungdomarna. Men de skjuter inte ner idén heller. Ifall det nya förslaget går igenom får lärare för det första lov att söka igenom elevernas väskor för att beslagta hotfulla föremål eller för att returnera saker som stulits av andra. I Ekenäs gymnasium tror studerande­na inte att det blir någon större ändring i praktiken.

– Om det finns orsak att göra det tror jag det är en bra sak, säger Ester Lundsten.

Hon, Elin Nylund och William Lindroos är andra årets studerande i Ekenäs gymnasium, och de tror inte att en eventuell ny lag inverkar på vardagen.

– Jag tror inte det skulle störa. Det kanske kan öka säkerheten, säger Nylund.

William Lindroos gissar att lagförslag­et kommer som svar på de senaste årens skoltraged­ier i Finland.

– Det kan hjälpa mot sådana händelser, men det vet man inte.

Nylund, Lundsten och Lindroos har ändå lite svårt att förstå vad som menas med hotande föremål.

– Vapen är säkert en sak. Vad annat, en tändare kanske? undrar Nylund.

– Då skulle alla rökare få det tufft, påpekar Lundsten. Mer kontroll välkommet Lärare och rektorer har till stor del välkomnat förslaget och pekat på erfarenhet­er av knivar eller stöldgods. Nylund, Lindroos och Lundsten har inga egna erfarenhet­er av situatione­r där det skulle ha varit nödvändigt med en ny lag, men vet att förekommer på vissa håll.

De tycker däremot att förslagets andra del, där elever kan tvingas städa efter sig om de skräpat ner och få extrauppgi­fter på kvarsittni­ngar, är en vettig idé.

– Om man förstör sin omgivning måste man fixa det, helt klart, tycker Lundsten.

Planen är att kvarsittni­ngar ska få användas till att reda upp efter sig eller göra extrauppgi­fter. Där måste man vara försiktig, säger Nylund.

– Det får inte heller bli slavarbete, man ska inte behöva

”Om man förstör sin omgivning måste man fixa det, helt klart.”

Ester Lundsten

jobba med någon annans röra.

Tjejerna har inte haft kvarsittni­ng, Lindroos har haft en gång. Då gjorde han ingenting. Måtta med allt Ester Lundsten, Elin Nylund och William Lindroos kan enas om att det är svårt att säga hur mycket disciplin som finns eller kan skrapas bort. I gymnasiet är disciplinä­ra åtgärder sällan aktuella, men i högstadiet och före det behövs ibland lite kontroll.

– Inte har jag varit med om så hemska saker, men om någon stör en lektion så att ingen kan koncentrer­a sig borde läraren kunna avlägsna den från klassen, säger Nylund.

– Det kanske är mer på sin plats i större skolor, tror Lindroos.

Lärarna ska inte få för stora rättighete­r, tycker gymnasiste­rna.

– Om läraren får full rätt att kasta ut bråkiga elever, sätta dem i hårt arbete på kvarsittni­ngar eller beslagta saker utsätts troligen några enskilda personer, säger Lindroos.

– Då uppstår stora klassskill­nader mellan eleverna, de som stör och de som inte gör det. Och klasskilln­ader gör saken värre.

Obetydliga klasskilln­ader finns redan, säger Lindroos. Men de förstärks genom alltför hårda åtgärder.

 ?? FOTO: NINA AHTOLA ?? Ester Lundsten (t.v.) och Elin Nylund tycker att det finns goda sidor med lagförslag­et.
FOTO: NINA AHTOLA Ester Lundsten (t.v.) och Elin Nylund tycker att det finns goda sidor med lagförslag­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland