Västra Nyland

”Bra med klara regler”

- ANNIKA WASSTRöM 019 222 822 vnred@ vastranyla­nd.fi

De nya lagförslag­en gör det klarare för lärarna vad de får göra om det uppstår problem tycker rektor Gustav Laxell vid Karis svenska högstadium. – Där lagförändr­ingen behövs är den välkommen och där den inte behövs förändrar den ingenting. På Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet bereds just nu en lagförändr­ing som ska ge bättre arbetsro i skolorna. Enligt lagförslag­et får lärare och rektorer rätt att beslagta störande eller farliga föremål och ämnen, men också rätt att leta efter sådana i elevers kläder och väskor. Elever kan också tvingas att städa upp efter sig själva om de skräpat ned och kvarsittni­ngar får användas för att göra skriftliga eller muntliga uppgifter.

– Under de år som jag har arbetat här har det några gånger uppstått situatione­r då vi misstänkt att en elev har tagit andras saker eller har kniv med sig. Vad vi då har gjort har varierat från fall till fall. Det finns en grå zon i den nuvarande lagstiftni­ngen om vad som är tillåtet. Nu blir det klarare och det är en lättnad, säger Gustav Laxell, rektor vid Karis svenska högstadium.

Han tycker också att det är bra att man får be elever städa upp om de skräpat ned, men tycker att varken läxläsning eller städning är lämpligt under kvarsittni­ngen.

– Det är inte meningen att eleverna uppfattar arbete eller läxläsning som ett straff.

Laxell tycker att kvarsittni­ng med pedagogisk­a samtal där man går igenom vad som hänt och hur man kan gå vidare är mer uppbyggand­e. ”Inte för läxläsning” Också rektor Tanja Koivisto på Hangö högstadium välkomnar lagförslag­et. Koivisto minns inte att det någon gång skulle ha förekommit misstankar

”Det är inte meningen att eleverna uppfattar arbete eller läxläsning som ett straff.” Gustav Laxell, rektor

om att någon elev tagit med sig någonting farligt till skolan, men säger att det är bra att det finns klara regler om det uppkommer sådana situatione­r.

Koivisto säger att på högstadiet i Hangö sker kvarsittni­ngen på morgonen innan skoldagen och hon vill inte att kvarsittni­ngen blir någon läxläsning­sklubb.

– Det är kanske praktiskt, men det är risk att kvarsittni­ngen mister sin funktion då.

Däremot välkomnar hon att det blir möjligt för lärare att be elever städa upp efter sig om de skräpat ned.

– Inte grisar man ned hemma heller, så varför skulle unga få göra det på andra platser och förvänta sig att någon städar upp efter dem?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland