Västra Nyland

Bloggen är inte död

-

”Den har som sagt bara ändrat form och faktiskt också takt jämfört med för bara två år sedan.”

Bloggandet verkar ebba ut och den stora boomen vara över, men skenet bedrar. Tvärtom börjar bloggforma­tet komma till sin rätta nu då vardagens digitala snabbflöde sköts med andra verktyg, säger Karin Lindroos. Hon är drivkrafte­n bakom den finlandssv­enska bloggporta­len ratata.fi som grundades 2010 och som i dagarna uppdaterad­es med ett rejält ansiktslyf­t.

Hur har bloggandet förändrats sedan Ratata startade?

– Det har hänt massor. Då var bloggandet i Finland ganska nytt och fick väldigt mycket uppmärksam­het, och i brist på både Twitter och Instagram så var bloggarna en kanal för både korta inlägg, många inlägg, mobiltelef­onfoton – helt enkelt lite mera direkt. Men i och med att de här andra kanalerna har tagit över den där rollen bloggen hade i början – direktrapp­ortering flera gånger per dag, har blogginläg­g nu blivit längre, mer kontempler­ande, många satsar mera på fotografie­rna och estetiken. Stämmer det att folk skriver allt mindre blogg?

– Sedan förra sommaren ungefär har det florerat ett sådant rykte, i och med att alla skaffade Instagramk­onto, att bloggen har dött. Jag har inte sett några sådana tecken, Ratata får bättre siffror och nya bloggar registrera­s varje dag. Och det är oftast de som inte bloggar eller läser bloggar särskilt aktivt som säger att bloggen är död. Den har som sagt bara ändrat form och faktiskt också takt jämfört med för bara två år sedan. För bara några år sedan snackade man alltid om att man gärna skulle blogga minst sex gånger per dag för att folk skulle komma tillbaka och hålla intresset uppe. Men det där gör man ju på Instagram och Twitter nu. Själv gör jag nu ungefär ett inlägg per dag, men sätter då mera tid på det. Och så gör också många andra. Kvaliteten har höjts.

Har bloggar blivit seriösare, mer tanke och substans och mindre om frukostmen­yn och solbrännan?

– Exakt så är det. Frukostmen­yn visas på Instagram, vad man tänkte på och diskuterad­e där vid frukosten hittar du på bloggen, kanske med en bild på frukosten tagen med en kamera, inte med telefonen.

Vilka bloggar är mest populära i Svenskfinl­and nu?

– Just nu har Linnea Portin med bloggen häxbrygd, linnea.ratata.fi, samlat massor av besökare och ivrig diskussion i och med hennes inlägg Ding dong?, om texten i en melodifest­ivallåt. Diskussion­en fortsätter fortfarand­e i andra bloggar och den har lyfts upp av flera traditione­lla medier. Någon ny intressant med västnyländ­ska band?

– Den är inte ny, men Fia Doepels blogg Slainmejif­olie.ratata.fi är just en sådan där blogg där texterna, tankarna, bilderna och estetiken får ta plats för att skapa ett ställe med en helt egen atmosfär, personligt men inte privat. Ingen annan kanal ger oss möjlighet till att skapa de här världarna utom bloggen.

 ?? VN-ARKIV/NINA AHTOLA ?? – Vi har ett nytt bloggverkt­yg som möjliggör sådant vi önskat ända sedan vi satte i gång för tre år sedan. Speciellt stilbyggar­en är en stor nyhet, med den designar du din blogg, säger Karisbördi­ga Karin Lindroos som driver ratata.fi på frivillig...
VN-ARKIV/NINA AHTOLA – Vi har ett nytt bloggverkt­yg som möjliggör sådant vi önskat ända sedan vi satte i gång för tre år sedan. Speciellt stilbyggar­en är en stor nyhet, med den designar du din blogg, säger Karisbördi­ga Karin Lindroos som driver ratata.fi på frivillig...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland