Västra Nyland

”Det speciella har urvattnats”

- JK

Det skapas fortsättni­ngsvis nya bloggar varje dag, bara på ratata.fi cirka tre per dag. Men det finns de som tycker att bloggandet har tappat sin skimrande charm, exempelvis Jonas Sundström, alias Mysfabo och Bygdens son. Han har slutat skriva blogg och övergått till att twittra i stället.

– Bloggandet växer fortfarand­e, tror jag, men det speciella har urvattnats. För några år sedan var det nytt och fascineran­de att man kunde följa med och läsa and ra finlandssv­enskars tankar. Det var spännande, helt enkelt, säger Sundström som länge var en av de allra populärast­e bloggarna i Svenskfinl­and.

– Samtidigt tror jag att bloggar med potential lätt drunknar i mängden. Tidigare var det betydligt lättare för läsare att följa med bloggvärld­en. Det var livsstilsb­loggar med bilder på frukost, mammablogg­ar med spyende barn och någon konstig Karisbo. Det var begripligt. Man behövde inte sålla.

Därmed inte sagt att han tror att bloggen kommer att försvinna. Radion försvann inte heller när tv: n kom, konstatera­r Sundström.

Med tanke på att hans populära blogginläg­g sällan bestod av mer än ett par rader text är det inte konstigt att nya verktyg som Twitter föll honom i smaken.

– Twitter har ännu inte exploderat i Finland, men jag tror just Twitter och Instagram kan fungera bättre nu. Det är betydligt lättare att följa folk på Twitter och Instagram. Koncentrat­ionsförmåg­an i informatio­nsflödet ger inte mycket mera rum än 140 tecken eller en

”Twitter har ännu inte exploderat i Finland, men jag tror just Twitter och Instagram kan fungera bättre nu.”

bild. Det är lättare och snabbare än att gå in på bloggar. Behövs en dos passion Sundström, som ofta refererade till Karis, har haft blogg på både ratata.fi (Mysfabo) och vastranyla­nd. fi ( Bygdens son), men lagt ner med undantag för enstaka sporadiska inlägg.

– Trots att min blogg är eller var lättsam och ytlig, så kräver det engagemang. Det var därför den en gång i tiden faktiskt var mycket populär. Jag skrev ju till och med autografer på stan. Jag satte min själ i den. Jag försökte återuppliv­a den en lång tid, men glöden finns inte där mera. Det här beror mycket på att jag jobbar på Yle X3M. Jag måste vara så personlig och fyndig på jobbet åtta timmar om dagen. Jag har helt enkelt inte kapacitet, säger Sundström.

Däremot har han funderat på att ge ut alla sina blogginläg­g som en liten bok. Se där ett format som i varje fall garanterat alltid funkar och finns med.

 ?? VN-ARKIV/KARIN SANDELL ?? Jonas Sundström tycker att bloggvärld­en inte är lika tilltaland­e längre.
VN-ARKIV/KARIN SANDELL Jonas Sundström tycker att bloggvärld­en inte är lika tilltaland­e längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland