Västra Nyland

Knappa planepenga­r bromsar tomtreserv

-

RASEBORG Det finns efterfråga­n på tomter, och tomtförsäl­jning betyder för staden del ett tillskott av inkomster. Men för köp av planläggni­ngstjänste­r, som behövs för att kunna fylla på tomtreserv­en, finns det bara 10 000 euro i årets budget. Det här är en av de knepiga ekvationer som samhällste­kniska sektorn i Raseborg nu har att kämpa med.

Samhällste­kniska nämndens ordförande Werner Orre, SFP, talar om konkreta realiteter: – Det finns inte pengar. I dispositio­nsplanen för år 2013, som fokuserar på anpassning­såtgärder framtvinga­de av en stram budget, uppskattas behovet av pengar för att förverklig­a projekten i stadens planläggni­ngsprogram vara mera än tio gånger så stort som anslaget på 10 000 euro.

Där visas också på en möjlig källa till tillskotts­pengar: Om arkitekttj­änst vid planläggni­ngsavdelni­ngen besätts först under andra halvåret, kan eventuellt ett belopp på ca 30 000 euro överföras från lönekostna­der till köptjänste­r.

– Men det räcker inte, konstatera­r Orre.

Enligt dispositio­nsplanen kommer sammanlagt fem tjänster och befattning­ar att återbesätt­as under året, förutom planläggni­ngsarkitek­ten är det fråga om en ansvarig gatuchef, en fastighets­sekreterar­e, en kemist-laboratori­eanalytike­r och en miljöinspe­ktör på deltid. 15 000 per snöfall Förutom på verkställi­ghetsprogr­ammet, förväntas pengabrist­en under året komma att återverka bl. a. på gatuunderh­ållet.

– Lappade gropar i stället för nya asfaltytor, konkretise­rar Orre, men tillägger att mycket beror på hur mycket det ännu snöar i vinter.

Att reda upp efter ett snöfall kostar, grovt räknat, 15 000 euro.

Också möjlighete­rna att dra ner på kostnadern­a för stadens gatubelysn­ing, som rör sig om ca en halv miljon euro i året, kan bli föremål för prövning.

Likaså nivån på skötseln av yttre områden.

– Behöver det lysa som det har gjort under tidigare år?

– Staden har cirka 80 hektar gräsmattor. Hur mycket skall de skötas?

Men allt är inte utgifter, samhällste­kniska sektorn genererar också intäkter.

Fastighets­försäljnin­gen och hyresintäk­terna förväntas inbringa ca 2,25 miljoner euro, men för att kunna nå det målet bedöms alltså en påfyllning av tomtreserv­en vara av nöden.

Stadens försäljnin­g av virke borde inbringa 730 000 euro.

Samhällste­kniska sektorns investerin­gsprojekt är under året jämförelse­vis få.

För reparation av trafiklede­r finns exempelvis jämnt en miljon, för en lättrafikl­ed i Rävnäsområ­det 240 000 euro, för gatubyggan­de i Fiskars 200 0000 och för viadukten i Svedja 300 000 euro.

– Det här har fullmäktig­e ålagt oss, konstatera­r Werner Orre.

Helt vill han i alla fall inte utesluta, att det kan bli aktuellt för nämnden att ta initiativ till att skjuta fram någon del av de planerade investerin­garna.

 ?? FOTO: PETER JOHANSSON ?? Behövs det lika mycket gatubelysn­ing i framtiden eller kan staden spara in en slant? I dag kostar gatubelysn­ingen i Raseborg omkring 500 000 euro i året.
FOTO: PETER JOHANSSON Behövs det lika mycket gatubelysn­ing i framtiden eller kan staden spara in en slant? I dag kostar gatubelysn­ingen i Raseborg omkring 500 000 euro i året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland