Västra Nyland

Tre konstnärer och tre helheter

- CAMILLA LINDBERG 050 5915 434 camilla.lindberg@ vastranyla­nd.fi

”En stängd mörk dörr där ljuset sipprar igenom springorna.”

När flera konstnärer ställer ut verk som härstammar från olika tidsperiod­er kan helheten lätt bli spretig. Så är inte fallet med utställnin­gen Adieu Tristesse som pågår i Stadshusga­lleriet i Hangö. En dag bestämmer sig tre kvinnor för att komma samman och göra en gemensam utställnin­g. Resultatet blir en utställnin­g som går under namnet Adieu Tristesse. Här samsas hela femtioåtta verk i olika tekniker. Akvarell, kinesisk tusch, akryl och etsningar för att lyfta fram några.

På den här utställnin­gen bidrar varje konstnär med en egen avdelning. Var för sig utgör de tre delarna små välkompone­rade helheter som bidrar till att utställnin­gen, trots avsaknad av egentlig gemensam tematik, ändå blir en sammanhåll­en helhet. Röda prickar Johanna Cedercreut­z bidrag består förutom av grafik också av en akvarellhe­lhet med tolv tavlor. Färgskalan går i grönt, svart och rödorange. Jag fastnar genast för två stilleben, Happy Birthday och Glada äpplen och får konstatera att där finns två karaktäris­tiska röda prickar invid tavlorna. Någon annan har redan hunnit före och reserverat dem.

Gita Malinen är följande i tur. Här är det två verk i kinesisk tusch genast fångar min uppmärksam­het, speciellt en dopklännin­g vi namn Kaste. Också dessa två tavlor är redan försedda med röda prickar.

Konstnären ställer på en annan plats i salen ut två grönskimra­nde sagospunna motiv ( monotyp) som till exempel kunde vara lämpliga som illustrati­oner i en barnbok. Paris torg Till samma sagovärld placerar jag flera detaljrika etsningar av Mimmi Eirtovaara.

Eirtovaara ställer ut drygt tjugo tavlor och jag antecknar genast ordet ”välgjorda” i mitt häfte. Senare får jag höra att en stor del av tavlorna färdigstäl­lts inom en ytterst kort tidsperiod.

Hon är den konstnär som åtminstone i det här sammanhang­et visar på den största bredden, samtidigt som hon ännu verkar söka sin linje.

Bland tavlorna finns ett antal stora målningar i akryl som genast för tankarna till motiv och framställn­ingssätt som man brukar hittar på torg och konstnärsk­varter som Paris och Rom. Cabaret, Moulin rouge, ymnig färgrikedo­m och en försiktig burleskhet är annat man kopplar ihop med tavlorna.

Kvinnan och kvinnokrop­pen är det centrala motivet. Man kan även associera lite till Edgar Degas balettdans­öser, även om de här målningarn­a inte är lika detaljerad­e. Tavlan Aamiainen Tiffanylla, känns i den här sekvensen som den mest välarbetad­e.

Bland Eirtovaara­s tavlor finner jag ett annat bekant motiv. En stängd mörk dörr där ljuset sipprar igenom springorna. Om jag inte missminner mig hittar man samma motiv även i Helene Schjerfbec­ks produktion.

 ?? FOTO: CAMILLA LINDBERG ?? Tavlan Aamiainen Tiffanylla av Mimmi Eirtovaara.
FOTO: CAMILLA LINDBERG Tavlan Aamiainen Tiffanylla av Mimmi Eirtovaara.
 ??  ?? Kvinnor är ett av Mimmi Eirtovaara­s centrala motiv på utställnin­gen.
Kvinnor är ett av Mimmi Eirtovaara­s centrala motiv på utställnin­gen.
 ??  ?? Sagospunna etsningar av Mimmi Eirtovaara.
Sagospunna etsningar av Mimmi Eirtovaara.
 ??  ?? Gita Malinen är en av tre konstnärer som ställer ut sina tavlor.
Gita Malinen är en av tre konstnärer som ställer ut sina tavlor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland