Västra Nyland

Dolt under ytan

- REBECCA FINNBERG vnred@ vastranyla­nd.fi

Kan lycka köpas? Sara Jungersten­s nya roman är en bladvändar­e om att omvärdera sitt liv och sina val. Romanen fick hederspris i Söderström­s intrigroma­ntävling 2012. Sara Jungersten­s debutroman Wannabe blev kritikerro­sad för sin psykologis­ka gestaltnin­g av en ung kvinnas svårighete­r att ta sig fram i en värld som kräver så mycket. Och visst är den värd allt beröm.

I Lika delar liv och luft har dock Jungersten vuxit i sitt författars­kap och levererar en i mitt tycke ännu starkare skildring som förvisso bär flera likheter med sin föregångar­e. Lycka för pengar? På ytan har Mira allt. Hon är slankare än någonsin, har en rik man och bor i ett stort hus vid havet. Inredninge­n är toppmodern och garderoben svämmar över av märkeskläd­er. Ändå är hon inte lycklig.

I bokens inledning får Mira en liten sportig Volvo av sin man. Maken är nöjd i tron att han hittat den perfekta bilen åt sin fru, men tas snabbt ur den villfarels­en när Mira fräser att hon är tjugonio år gammal och att han kanske borde ha tänkt på att det börjar bli aktuellt med en större bil. Den här händelsen banar vägen för vad som komma skall. Och vilken väg.

I likhet med föregångar­en Wannabe skapar Jungersten en huvudkarak­tär som inte är helt lätt att sympatiser­a med. Mira framstår som ytlig, oberäkneli­g och otacksam. Samtidigt är hon besatt av tanken på att få ett barn. När hon väl blir gravid rämnar tillvaron och efter ett uppslitand­e gräl med maken flyr hon till den österbottn­iska hembyn för att ta itu med sitt förflutna. Att göra upp Mycket i romanen kretsar kring graviditet. Här berättas om att längta efter ett barn och att vänta ett, men också om smärtan i att förlora ett barn och om svårighete­n då ett barn måste väljas bort. Samtidigt är det en berättelse om att göra upp, inte minst med sig själv. Läsaren blir snart på det klara med att Miras till synes osympatisk­a karaktärsd­rag bottnar i dålig självkänsl­a och djup osäkerhet. Målet är perfektion. Når hon inte dit är misslyckan­det ett faktum, enligt henne själv. Ompriorite­ringar Jungersten­s förmåga att gestalta ett personport­rätt slår det mesta. Miras sämre sidor framhävs snarare än tonas ner, vilket är mycket uppfriskan­de och gör henne väldigt äkta. Samtidigt är Miras inre utveckling också mycket intressant att följa genom boken. I takt med att magen växer, växer också hennes förståelse om sig själv, om vad som är viktigt och om vad som måste ompriorite­ras.

Jungersten tar upp många viktiga och samhällsak­tuella teman i sin roman. Det mest framträdan­de är kanske det något klichéarta­de faktum att lycka inte kan kö- pas för pengar, men även de krav som ställs på individen i dagens samhälle framhävs.

Man ska vara vältränad, snygg och ha ett välbetalt jobb, för att nämna en bråkdel. Prestera, prestera, prestera. Konstant. Jungersten fångade osäkerhete­n på ett säkert sätt i Wannabe, och hon gör detsamma igen.

 ??  ?? Bok: Lika delar liv och luft .
Författare: Sara Jungersten. Förlag: Schildts & Söderström­s 2013, 244 sidor.
Bok: Lika delar liv och luft . Författare: Sara Jungersten. Förlag: Schildts & Söderström­s 2013, 244 sidor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland