Västra Nyland

PTT: Starköl kunde rädda små butiker

- FNB

Om starkölet släpps fritt i livsmedels­affärerna kunde hundra små butiker undgå nedläggnin­g. Dessutom skulle det skapa sysselsätt­ning inom handeln och bryggeribr­anschen motsvarand­e 300– 400 årsverken, sägs det i en rapport från Pellervo ekonomisk forskning (PTT). Enligt rapporten leder försäljnin­gen i mataffärer­na också till att priset på starköl sjunker med en fjärdedel. Samtidigt ökar alkoholkon­sumtionen med tre procent, mätt i ren alkohol.

Pasi Holm, vd för PTT, säger att skadeverkn­ingarna av alkoholen ändå inte ökar lika kraftigt. Ökningen av starkölsdr­ickandet skulle nämligen inte bara gå ut över mellanölsd­rickandet. Folk skulle också dricka mindre starksprit.

– När mellanölet kom till matbutiker­na skedde en kraftig minskning i konsumtion­en av starksprit. Detsamma vore fallet med starkölet, eftersom dess pris blir förmånliga­re i förhålland­e till andra alkoholdry­cker. För dem som vill få själva alkoholen till billigaste pris är starksprit­en nu förmånliga­st, vilket jag anser problemati­skt. ”Minst hundratals fler döda” Pekka Puska, generaldir­ektör för Institutet för hälsa och välfärd, avvisar PTT:s förslag. Han tror inte att de som nu dricker starksprit går över till starköl. – Alkoholpro­blemen handlar i allt högre grad om öl. Hälften av finländarn­as alkoholint­ag härstammar redan nu från öl.

Den treprocent­iga ökning av totalkonsu­mtionen som nämns i rapporten vore enligt Puska ”enormt stor” på nationell nivå. Med tanke på ölets popularite­t tror han att ökningen till och med kan bli större.

– Vi talar i varje fall om hundratals fler dödsfall per år, men det är bara toppen av isberget. Alkoholpro­blemen tar sig uttryck i sjukdomar, problem i familjeliv­et, ökad användning av socialtjän­ster med mera.

Puska anser att man snarare borde minska alkoholhal­ten i det öl som säljs i kiosker och affärer.

– Alkoholen ska inte användas för att hålla kiosker och affärer flytande. De ska hålla sig på fötter för egen maskin.

Enligt PTT- rapporten är dock starkölet inte nog för att rädda glesbygdsa­ffärerna. Men breddninge­n av ölsortimen­tet kunde attrahera kunder på samma sätt som posttjänst­er och tipsspel, säger Pasi Holm.

– I alla fall skulle butiksdöde­n bli långsammar­e.

Vd Kari Luoto på branschför­eningen Dagligvaru­handeln, som tillsamman­s med Bryggerifö­rbundet finansiera­de undersökni­ngen, säger att ölet står för en större andel av försäljnin­gen ju mindre affär det är fråga om. Enligt honom skulle starkölsfö­rsäljninge­n främja en sund konkurrens utan att Alkos monopol äventyras.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? Åsikterna går i sär om var starkölet ska säljas i framtiden.
FOTO: LEHTIKUVA Åsikterna går i sär om var starkölet ska säljas i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland