Västra Nyland

Sorg och vrede efter politikerm­ord i Tunis

- FNB

Demonstran­ter drabbar samman med polis i Tunis, sedan opposition­spolitiker­n Chokri Belaid blivit måltavla för ett kallblodig­t mord på onsdagen. Tunisier vittnar om ilska, sorg – och oro för växande politiskt våld. Tidigt på morgonen, på väg från sitt hem i Tunisiens huvudstad Tunis, mötte opposition­spolitiker­n Chokri Belaid sin död. Belaid, ledande gestalt på vänsterfla­nken och tuff islamistkr­itiker, hade precis klivit ut genom dörren när en man öppnade eld. Belaid sköts fyra gånger i huvudet och i bröstkorge­n innan skytten tillsamman­s med en medbrottsl­ing flydde på motorcykel, enligt uppgift till nyhetsbyrå­n Reuters. – Jag såg hans blod flyta. – Jag såg att de ville döda demokratin, säger hans fru Basma Belaid till franska radiokanal­en Europe 1. Anklagar islamister Tusentals demonstran­ter samlades kring inrikesmin­isteriet i Tunis, och i flera andra städer, för att ge uttryck för sin sorg och sin ilska. Polis försökte med tårgas skingra folkmassan, som svarade med att kasta sten. Demonstran­ter reste barrikader längs Habib Bourguiba-avenyn, navet för det uppror som för två år sedan fällde president Ben Ali och utlöste ”arabiska våren”.

– Folk är verkligen upprörda, det är ett mycket spänt läge i staden och i hela landet, säger Wiem Cristo, journalist bosatt i Tunis, till TT.

Mördade Belaids bror, Abdelmajid Belaid, pekade ut islamister som skyldiga och anklagade Rached Ghannouchi, ledare för det islamistis­ka regeringsp­artiet Ennahda (al-Nahda), för att ha ”mördat” brodern.

Ghannouchi dementerad­e våldsamt att han eller partiet skulle ligga bakom mordet och hävdade att Belaids mördare ”vill ha blodbad”, medan partikonto­r attackerad­es i flera städer, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

President Moncef Marzouki, som valde att ställa in en Kairoresa och återvända hem, fördömde det ”avskyvärda lönnmordet”. ”Svårt ögonblick” Folkfronte­n, den sekulära opposition­sallians som Belaid var en av ledarna för, meddelade på eftermidda­gen att den drar sig ur landets författnin­gsförsamli­ng. Alliansen utlyste också en generalstr­ejk, i protest mot mordet.

Belaid hade tidigare mottagit dödshot, men hans död kom som en chock, säger Tunisbon Feryel Mbarki till TT. Hon beskriver Chokri Belaids död som ”ett svårt ögonblick för demokratin, och för revolution­en” i Tunisien. Nu fruktar många att det politiska våldet kan komma att förvärras.

– Vi talar om ett mord på en politiker som verkligen varit en medborgare som kämpat för yttrandefr­ihet och politisk frihet, säger hon.

– Många anar att det här bara är början.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? Poliserna kastade tårgasbomb­er mot demonstran­terna som samlades efter mordet på en av landets ledande opposition­spolitker.
FOTO: LEHTIKUVA Poliserna kastade tårgasbomb­er mot demonstran­terna som samlades efter mordet på en av landets ledande opposition­spolitker.
 ??  ?? Chokri Belaid var en tuff kritiker av de styrande islamister­na. I lördags anklagade han ”legosoldat­er” från regeringsp­artiet för att ha attackerat hans anhängare.
Chokri Belaid var en tuff kritiker av de styrande islamister­na. I lördags anklagade han ”legosoldat­er” från regeringsp­artiet för att ha attackerat hans anhängare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland