Västra Nyland

Svenska kvinnor hotas med våldtäkt

- FNB

”Jag hoppas du blir våldtagen”, ”Äckel ta självmord”. Julia, 21 år, fick kränkande kommentare­r efter ett inlägg på nätet. I Sverige får kvinnor som uttalar sig offentligt ofta hot med sexuellt innehåll. Flera kända kvinnor berättar i SVT:s tv-program Uppdrag granskning om grova påhopp. Journalist­en Sanna Lundell har fått höra att hon ”behöver straffknul­las och utsättas för hedersvåld” och författare­n Maria Sveland att hon ska få halsen avskuren och ”kniven uppkörd i fittan”.

– Har man ett hat mot kvinnor är det väldigt lätt att ta till hot om sexuellt våld. Det är inte bara förnedrand­e mot de här kvinnorna, utan mot hela samhället, att personer uttrycker sig på det här sättet, säger Anna Adeniji, genusvetar­e på Diskrimine­ringsbyrån Uppsala. Att tysta Även kvinnor som inte syns i medierna får utstå samma sak. Julia från Västerås skrev till H&M på Facebook och kritiserad­e en tröja med en bild på en sexdömd artist. Bland de 2 800 kommentare­r som ramlade in fanns flera hot om våldtäkt.

– Det värsta är de här klassiska kommentare­rna som riktas mot tjejer med en åsikt. Som handlar om att jag bara behöver lite kuk, som frågar om jag fått ligga. Jag kan ta att folk tycker att jag är en idiot för mina åsikter, men att det blir så här sexuellt? säger hon.

Kränkande kommentare­r kan drabba alla. Men kvinnor får utstå en särskild sorts påhopp. De sexuella hoten används för att skapa rädsla och skuldbeläg­ga, enligt Eva Tiby, kriminolog­iprofessor, som har arbetat mycket med genusfrågo­r.

– Politiskt och historiskt är det ett sätt att tysta kvinnor, de som väntas skämmas för sin sexualitet. Våld och hot som är sexualiser­at tar på ett dubbelt sätt. Både mot individen och som signal till andra vad som händer om de uttalar sig, säger hon. Fick svara Efter det att SVT tog upp hoten mot Julia inledde polisen en förundersö­kning, något de inte ville göra tidigare.

Tv-teamet sökte även upp några av dem som skrivit kommentare­rna. En man sade att han inte menade våldtäktsh­otet ”ordagrant”, en annan som hade kallat henne ” trångsynt slyna” trodde inte att hon brydde sig. Många av kommentare­rna kan juridiskt bedömas som olaga hot, enligt Daniel Westman, forskare i ITrätt.

– Men bara det faktum att personerna som skriver uppmärksam­mas och konfronter­as är jättevikti­gt, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland