Västra Nyland

SJÄTTE PLATS I VM

-

– Jag tycker att det är ett stort pris för konkurrens­en är väldigt hård. Det finns många som kunde ha vunnit, säger Jonna Berghem som i lördags fick ta emot priset som årets ungdomsidr­ottare vid den finlandssv­enska idrottsgal­an i Helsingfor­s. Skåldöbon Jonna Berghem har under flera år tillhört Finlands mest lovande häcklöpare. I fjol nådde Berghem, som tävlar för HIK i Hangö, sin hittills kanske största framgång när hon vid junior-VM i Barcelona kom in på en sjätte plats på 100 m häck i klassen under 20 år.

– När jag kom till VM var målsättnin­gen att ta mig till semifinal, och jag visste att om allting gick rätt så hade jag en liten chans att ta mig till final också, säger 19-åriga Berghem nu ett halvt år senare.

Berghem tog sig också enkelt till semifinale­rna som avgjordes i tre heat. I det andra heatet kom hon in på en fjärde plats och med tanke på att det var de två bästa per heat, samt de två bästa tiderna, som gick till final såg det inte speciellt ljust ut.

– Jag trodde att loppet var kört eftersom det ännu var ett heat kvar och jag just då hade den sämsta tiden som räckte för final. Jag var verkligt besviken. Knapp marginal Men en kort stund senare var besvikelse­n borta för det visade sig att löparna i det tredje semifinalh­eatet inte var snabbare. Därmed var Berghem finalklar om än med minsta möjliga marginal.

– Det skilde en hundrade del av en sekund.

Dagen därpå var det finaldags och Berghem fick en riktig fullträff. I en motvind på 2,4 meter löpte hon nytt personligt rekord 13,56 och tog en sjätte plats.

– Jag kom till finalen som åttonde och sista löpare och hade inget att förlora. Jag kunde löpa avslappnat och loppet gick helt perfekt. Det var en liten miss vid en sista häcken, men i praktiken var loppet så bra det kunde vara. Bäst när det gäller Det att Berghem skulle lyckas i finalen var i sig kanske inte en så stor överraskni­ng. Genom åren har hon ofta varit som bäst när det stått som mest på spel.

– Av någon orsak tänder jag alltid till litet extra då och till exempel i FM har jag ofta lyckats bra. Nackdelen är förstås sedan att jag inte

”Jag hade nog inte en aning om hur det skulle gå när jag kom dit.” Jonna Berghem.

alltid är så vass på träningarn­a, säger hon. VM- sexan Berghem blev bland annat också nordisk juniormäst­are. Med de meriterna var hon tillsamman­s med skidåkaren Andrea Julin och simmaren Eetu Piiroinen kandidater för ungdomspri­set vid den finlandsve­nska idrottsgal­an i lördags.

– Det var nog spännande och det är svårt att jämföra sig med idrottare i andra grenar. Både Andrea och Eetu hade haft fina säsonger, så jag hade nog inte en aning om hur det skulle gå när jag kom dit, berättar Jonna Berghem. Fint pris Ur Berghems synvinkel visade det sig gå på bästa möj- liga sätt. Alla tre kandidater fick ett pris, men huvudprise­t – som gick till årets finlandssv­enska ungdomsidr­ottare – tog hon hand om. Med priset följde också en check på 3000 euro.

– Det är en stor summa som garanterat behövs. Närmast går pengarna till läger och olika fysiobehan­dlingar.

Av behandling­arna har det blivit en hel del och orsaken är en envis baklårsska­da som gör sig påmind med

ojämna mellanrum. Också nu stör den så mycket att Berghem avstår själva häcklöpnin­gen under den pågående hallsäsong­en.

– Så jag har i stället koncentrer­at mig på styrka och snabbhet, säger Berghem som under helgen klockades för fina 7,65 på 60 meter vid stjärntävl­ingar i Tammerfors. Hemma-EM målet De viktigaste tävlingarn­a löps dock först i sommar då hemma- EM i Tammerfors avgörs. Nytt för i år är att Berghem nu tävlar i klassen under 23 år.

– Jag borde ha goda chanser att komma till EM, och i så fall har jag säkert samma mål som jag hade i somras i VM, det vill säga att ta mig först till semifinal. Men det blir tufft för jag får ju tävla mot de som är två år äldre.

Samtidigt är Berghem också ute efter en ordentlig rekordputs­ning. Nu löpte hon alltså 13,56 i VM- finalen, men tanken är att hon i år skall komma ner mot tider på 13,30.

– Redan i fjol hade jag hoppas på en tid under 13,50, men det nådde jag inte. VM var det stora målet och efter det hade jag litet svårt att motivera mig på samma sätt, säger årets ungdomsidr­ottare Jonna Berghem.

 ??  ?? Jonna Berghem fick i lördags priset som årets ungdomsidr­ottare vid den finlandssv­enska idrottsgal­an i
Jonna Berghem fick i lördags priset som årets ungdomsidr­ottare vid den finlandssv­enska idrottsgal­an i
 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? Helsingfor­s.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland