Västra Nyland

Mixedstafe­tten bra start för Mäkäräinen

-

Mixedstafe­tten hör inte till de mest prestigefy­llda grenarna i skidskytte men Kaisa Mäkäräinen tycker att tävlingen fyller sin uppgift väl när VM i Nove Mesto börjar. – Man skakar av sig det värsta tävlingstr­ycket i mixedstafe­tten. Ingen har individuel­lt mycket i blöt och nu snackar jag inte enbart om finländarn­a, sade Mäkäräinen inför torsdagens VMstart.

Mäkäräinen, 30, åkte till den tjeckiska VM-orten på måndagen. Trots att hon fick sitta sju timmar i bil under resan från finslipnin­gslägret i Val Rihanna i Italien till Nove Mesto blev hon inte trött av sittandet.

– I det här skedet gäller det bara att hålla reda på att kroppen är i skick och att musklerna inte är trötta. Träningen under lägret var bara lätt motion med skidorna på, på skyttevall­en gjorde jag tävlingsmä­ssiga prestation­er, sade Mäkäräinen per telefon.

Mäkäräinen­s individuel­la tävlingar börjar på lördag då det är dags för sprint. Liksom i världscupe­n fortsätter tävlingarn­a med jaktstart nästa dag, därefter följer en kort paus. Lyckade lopp hjälper Mäkäräinen kör fyra individuel­la lopp och två stafetter i VM. Det innebär att hon har sex tävlingslo­pp på elva dagar.

– Det kan bli tufft i slutet av VM när vi har tävlingar på onsdag, fredag och söndag. Då hinner man inte vila ordentligt under mellandaga­rna. Man vet att man borde träna på ett visst sätt för att återhämta sig men å andra sidan ladda upp inför tävlingen nästa dag.

Den fysiska påfrestnin­gen börjar kännas i slutet av mästerskap­en men den mentala barlasten hänger på hur väl man lyckas. Bra start senast För två år sedan när VM var i Chanty- Mansijsk fick Mäkäräinen köra slutet av VM utan tryck eftersom hon tog ett silver genast på första sträckan. Därpå följde ett guld i jaktstart.

I fjol innebar en usel början att den mentala pressen ökade ju längre VM pågick. Men Mäkäräinen klarade av läget, hon avslutade VM i Ruhpolding med att ta ett brons i masstarten.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? Kaisa Mäkäräinen kör fyra individuel­la lopp och två stafetter i VM.
FOTO: LEHTIKUVA Kaisa Mäkäräinen kör fyra individuel­la lopp och två stafetter i VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland