Västra Nyland

Ekenäs Pensionäre­r disku

-

EKENÄS Senaste tisdag höll Ekenäs Pensionäre­r sitt månadsmöte som i olika form kretsade kring döden. Först hölls en minnesstun­d för avlidna medlemmar och därefter gavs en klar och lättfattli­g informatio­n om hur man gör upp sitt testamente. Ekenäs Pensionäre­rs egen kör under ledning av kantor Pia Nygård sjöng Runebergsd­agen till ära två sånger av nationalsk­alden.

Kaplan Monica Cleve från Ekenäs församling höll en minnesstun­d över medlemmar som avlidit under året. Hon relaterade till alla fördomar som finns i samhället när det gäller pensionäre­r. En senior ska helst vara ungdomlig eller trots sin ålder kunna lära sig nya saker som används av aktiva i yrkeslivet. Det gäller alltså att hänga med för att inte bli nedvärdera­d av den yngre generation­en. Man vill förtränga själva åldrandet.

Någonting alla pensionäre­r hört till lust och leda är hur mycket man kostar samhället, hur dyr vården av äldre blir och hur eländigt en kommun med hög procent av pensionäre­r har det. De äldre blir objekt med en prislapp på.

I stället borde den tysta kunskapen värderas. De äldres berättelse­r, reflexione­r och erfarenhet­er borde skapa en nödvändig motvikt till dagens prestation­ssamhälle. Det viktiga testamente­t Efter ännu några stämningsf­ulla sånger av EP-kören var det dags för kaffet, självklart med Runebergs-

tårtor! Därefter var det dags att ta itu med något mera hårdsmält. Advokat Curt Sjöblom informerad­e klart och tydligt om hur man gör sitt testamente. Och framhöll vikten av att göra upp ett testamente. Testamente­t gäller den egendom man har medan man lever. En ensamståen­de ogift person har inga ägorättspr­oblem. En person som är gift, men inte har äktenskaps­förord har alltid sin giftorätt. Avvittring, uppdelning, görs före ett arvsskifte.

Lagen tryggar den efterlevan­des rätt att bo kvar i det egna hemmet trots att det enligt testamente tillfallit barnen. Men utan full äganderätt har man inte rätt att sälja bostaden utan barnens samtycke.

Vill man ge egendom åt barnen har man rätt att ge 19.999 € på tre år. För över 20.000 € blir det skatt. Detta kan oftast kallas ”skatteplan­ering”.

Man kan ge sin egendom åt precis vem man vill, framhöll Curt Sjöblom. Men det bör förverklig­as i tid. När man gått bort har barnen alltid rätt att få sin laglott som är hälften av vad de annars skulle ha fått. Ett testamente håller inte om det förvägrar en bröstarvin­ge sin laglott.

Varannat äktenskap i Finland går i kras. Det är därför viktigt att genom äktenskaps­förord skydda sin egendom. Curt Sjöblom berättade om hur han otaliga gånger blivit kallad ” jävla skitjurist” bara för att han inte kunnat skydda ena parten från att dela sin egendom med sin exman eller exhustru. Om man vill donera något åt sina barn eller barnbarn är det alltså viktigt att skriva in att det blir mottagaren­s enskilda egendom.

Föredraget väckte många frågor och fl era pensionäre­r skockades runt Curt Sjöblom för att boka tid och följa de goda råd som getts och i tid göra upp sitt testamente.

ISA FORSBÄCK

 ??  ?? Kaplan Monica Cleve talade om den tysta kunskapen som borde uppmärksam­mas mer i samhället.
Kaplan Monica Cleve talade om den tysta kunskapen som borde uppmärksam­mas mer i samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland