Västra Nyland

Gudstjänst i Degerby i minnenas tecken

-

INGÅ Kan man fira en 80-årsdag ett år senare? Den frågan ställde sig Ingå församling­s nybildade gudstjänst­grupp i Degerby. Och svaret blev givetvis ja. Det är därför söndagen den 10 februari exakt 81 år sedan Degerby kyrka invigdes går i minnenas tecken, både i gudstjänst­en och vid kyrkkaffet efter.

Samtidigt blir gudstjänst­en prosten Pirjo Lucanders avsked till Degerby, hon flyttar i dagarna till Grankulla och har lovat hålla predikan.

För välkomstor­den i kyrkan står Synnöve Malmström, medförfatt­aren till boken Kyrkorna i Degerby och med sång medverkar Guldkanten och elever från Degerby skola. Liturg är Eeva Makweri och organist Marianne Gustafsson-Burgmann. Textläsare är Karin Österman.

Byarådet står för kaffeserve­ringen på Rosenberg efteråt och där har Hans Sjöberg från Snappertun­a lovat berätta minnen från renovering­en av kyrkan efter parentesen. Han var 16 år då arbetena började 1957 och som yngst i arbetsgäng­et var det han som fick klättra upp och fästa korset på kyrktornet.

En liten utställnin­g blir det också med nya uppgifter om danska kaptenen Emil Lassen och hans fru Helen Lee Eames som donerade sammanlagt 17 000 dollar eller 5,5 miljoner mark för återuppbyg­gnaden av kyrkorna i Degerby och Kyrkslätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland