Västra Nyland

Vanligt att äldre saknar kindtänder

-

Du behöver inte göra något åt saken om dina kindtänder dragits ut. Enligt en ny rekommenda­tion lönar det sig inte att ersätta de saknade tänderna om bristen av dem inte utgör ett klart problem. – Det räcker att ha tio tänder i övre käken och tio i nedre. Men de ska finnas symmetrisk­t, säger specialtan­dläkaren Ritva Näpänkanga­s.

Normalt har en människa 28 tänder.

På onsdagen gavs en ny vårdrekomm­endation för patienter som förlorat sina kindtänder. Näpänkanga­s är ordförande för arbetsgrup­pen som utarbetat rekommenda­tionen. Drabbar äldre Det är ett växande problem hos den åldrande befolkning­en att en del tänder fattas. Över hälften av de 65 år fyllda finländarn­a har fått cirka tio tänder utdragna. Ofta handlar det om kindtänder eftersom de är de äldsta permanenta tänderna och de mest kariesdrab­bade.

– Man kan inte laga tänder i all evighet. I något skede är tången det enda alternativ­et, säger specialtan­dläkaren Marika Doepel.

Det är bäst att ersätta de saknade tänderna om tandbågen är osymmetris­k eller om det ger upphov till ett bettfel.

Enligt rekommenda­tionen är implantat det bästa alternativ­et för att ersätta en tand. En protes, exempelvis löständer, är ändå vanligare eftersom den är billigare för patienten.

Folkpensio­nsanstalte­n ersätter varken implantat eller proteser. I båda fallen är kostnadern­a över tusen euro. Av finländarn­a har till och med en fjärdedel en tandprotes eller löständer. Preventiv vård Tänder far inte illa med åldern utan på grund av att de missköts.

Särskilt äldre lider ofta av torr mun exempelvis som följd av blodtrycks- eller sömnmedici­ner. Dålig salivutsön­dring leder till attslemhin­norna irriteras och kariesrisk­en ökar.

– Det bästa för tänderna vore om man blev av med bruket av många olika mediciner. Men tyvärr ökar det bara hela tiden, säger professor Timo Närhi.

 ??  ?? Över hälften av de finländare som fyllt 65 år har fått cirka tio tänder utdragna.
Över hälften av de finländare som fyllt 65 år har fått cirka tio tänder utdragna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland