Västra Nyland

Sjundeå granskar kvaliteten på dagis

- JENNY PAAJES 044 783 5866 jenny.paajes@ vastranyla­nd.fi

SJUNDEå Sjundeå sätter kvaliteten på daghemmen och förskolan i kommunen under lupp. Genom en förfrågan riktad till föräldrar och personal vill ledningen hitta sätt att förbättra verksamhet­en på. I dessa dagar får alla föräldrar till daghems- och förskoleba­rn i Sjundeå ett frågeformu­lär per mejl om kvaliteten på verksamhet­en i den enhet där deras barn vistas om dagarna. Frågorna handlar bland annat om tryggheten på vårdenhete­n, hur informatio­nen mellan personal och föräldrar går, hurdan sinnesstäm­ning barnet har då det går till och kommer från sin vårdplats och hur barnet har möjlighete­r att utvecklas inom olika intresseom­råden.

Tanken är att varje förälder ger individuel­la svar, så att den som har tre barn fyller i tre blanketter. På samma sätt får också vårdarna svara på enkäten för vart och ett av vårdbarnen.

– På det här sättet får vi den bästa möjliga helhetsbil­den av vilka områden som hör till våra styrkor samt vilka som kräver utveckling, säger chefen för småbarnsfo­stran i Sjundeå Anu Vesiluoma. Ta chansen Sjundeå är en av fem kommuner i Finland som för tillfället deltar i projektet. Det organisera­s av den pedagogisk­a enheten vid Tammerfors universite­t.

– Frågorna har tidigare besvarats av andra föräldrar i andra kommuner. Det betyder att det redan finns ett brett internatio­nellt underlag för oss att jämföra med, säger Vesiluoma.

Hon hoppas att så många föräldrar som möjligt ska svara på formuläret före den 17 februari, och hälsar att de som inte ännu fått frågorna ska vända sig till personalen på barnets vårdplats.

– Det här är en enastående chans för föräldrarn­a att ge respons på vår verksamhet och det är bara genom feedback som vi kan veta hur vi ska bli bättre. En fortsättni­ng Egentligen är detta kvalitetsp­rojekt enligt Vesiluoma en fortsättni­ng på ett arbete som pågått redan en lång tid i Sjundeå. Redan år 2012 blev en ny strategi klar för hurdan småbarnsfo­stran i Sjundeå ska vara.

– Men för att strategin inte bara skulle vara en bunt papper gav jag i uppgift åt varje enhet att fundera på vad strategin konkret betyder för dem och hur den syns i deras verksamhet.

Familjedag­vårdarna var en grupp som tog sin uppgift på allvar och började dokumenter­a vardagen i gruppen. Utfärder, pyssel och lekar fotografer­ades och sattes ihop till ett digert kollage som sedan presentera­des för Vesiluoma förra veckan.

– Jag blev alldeles rörd av deras fina bilder och texter om deras verksamhet. Familjedag­vårdarna kan vara stolta över sitt arbete, säger hon. Blev en utställnin­g De bilder som de 18 familjedag­vårdarna i Sjundeå hade samlat ihop finns nu utställda i Sjundeås bibliotek. Enligt Anu Vesiluoma är utställnin­gen ett bra sätt att lyfta fram det positiva i Sjundeåbar­nens vardag.

– Här syns det som jag anser vara kvalitet. Vi ser att barnen är ute och leker, de åker på utflykter och pysslar.

Vesiluoma poängterar vikten av att barnet är delaktigt i vardagen på daghemmen och förskolorn­a, vilket i praktiken betyder att barnen ska få vara med om att bestämma hur saker ska vara på de ställen där de vistas om dagarna.

– Därför är det också meningen att svaren i enkäten utgår från barnets perspektiv i de frågor som gäller barnen själva. Det kan till exempel handla om var spelen och leksakerna finns på ett daghem, är de undangömda högt uppe i skåpen eller finns de nära golven så att barnen kommer åt dem. Det är sådant vi vill ha svar på, säger Vesiluoma.

 ?? FOTO: JENNY PAAJES ?? Barnen i familjedag­vården verkar ha det roligt i sin vardag – men är det kvalitet? Fotografie­rna som beskriver familjedag­vården ställs just nu ut i Sjundeå bibliotek.
FOTO: JENNY PAAJES Barnen i familjedag­vården verkar ha det roligt i sin vardag – men är det kvalitet? Fotografie­rna som beskriver familjedag­vården ställs just nu ut i Sjundeå bibliotek.
 ??  ?? Utflykter är en viktig del av vardagen, men vem ska få bestämma vart barnen åker på sin utfärdsdag? Är det barnen själva eller personalen?
Utflykter är en viktig del av vardagen, men vem ska få bestämma vart barnen åker på sin utfärdsdag? Är det barnen själva eller personalen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland