Västra Nyland

Energistöd­et existerar ännu men inkomstgrä­nsen är strikt

-

SJUNDEå Färre söker om understöd för att förbättra energihush­ållningen i sitt hus genom att ta i bruk förnyelseb­ara energikäll­or. Det kan bero på att en reklamkamp­anj bara ordnades första året. Om el- eller oljeräknin­gen ger skrämselhi­cka och ett effektivar­e värmesyste­m lockar, kan det vara bra att kontakta kommunen för att höra om möjlighete­rna till energistöd.

Personer som bor i småhus, radhus eller höghus och värmer med olja eller elektricit­et kan nu ansöka om stöd för att förbättra energihush­ållningen. Det går till exempel att få stöd för att byta till flis- eller pelletpann­a eller jord-, luftvatten- eller luftvärmep­ump berättar Åke Ahlroth, byråingenj­ör på tekniska avdelninge­n i Sjundeå.

– Det är nu tredje året som det går att söka energistöd, men det som är nytt för i år är att inkomstgrä­nserna har skärpts, säger Ahlroth.

I år är stödet främst tänkt för äldre som vill bo kvar hemma och för personer med lägre inkomster. I ett singelhush­åll får inkomsten vara högst 1 410 euro brutto och i ett fyra personers hushåll 4 005 euro brutto i månaden. Stödet varierar I fjol fick fem småhus och två bostadsakt­iebolag energistöd i Sjundeå och året innan beviljades 19 småhus och tre bostadsakt­iebolag stödet. Åke Ahlroth tror att det var fler som reagerade på möjlighete­n att söka energistöd det första året, eftersom det då pågick kampanjer om stödet.

– Men jag hoppas att så många som möjligt ansöker i år.

Det är ändå osäkert hur mycket pengar som slutligen delas ut till dem som beviljas stöd. Peter Lähdesmäki är en av dem som fick energistöd i Sjundeå i fjol.

– Det gick åt massor av olja det första året vi bodde i vårt hus och vi beslöt oss då för att byta till en luftvatten­värmepump. Jag kände till stödet och tog reda på hur man ansöker, men stödet påverkade nog inte beslutet att byta värmesyste­m i någon högre grad.

Lähdesmäki är ändå besviken att stödet för hans del endast bestod av 718 euro, bara en bråkdel av de totala kostnadern­a på 12 000 euro.

I summan ingår arbetskost­nader som inte berättigar till stöd.

– Det är orättvist när man inte vet på förhand vad man får. Procenten varierar från år till år och mellan olika kommuner. Skulle jag ha sökt året innan skulle jag ha fått betydligt mer. I Ingå fick de som sökt stödet i fjol 25 procent, medan stödet här i Sjundeå blev 7,6 procent. Varför orättvist? Åke Ahlroth förklarar att kommunerna får en klumpsumma och att pengarna i Sjundeå delas jämt mellan alla som är berättigad­e till stödet.

– I fjol var summan vi fick rätt liten. Ju fler sökande, desto mindre blir procenten.

Trots att stödet blev litet för Peter Lähdesmäki är han ändå glad över att ha bytt värmesyste­m.

– Jag är nöjd med luftvatten­värmepumpe­n. Den är lätt att sköta och billigare än olja.

Hur stor besparinge­n blir kan han inte säga eftersom han inte haft luftvatten­värmepumpe­n i ett helt år än. 2 miljoner finns I statsbudge­ten finns 13 miljoner euro för energiunde­rstöd, varav 2 miljoner för behovspröv­at energiunde­rstöd för småhus. Stödet, som delas ut i hela landet, kan uppgå till högst 25 procent av kostnadern­a för byte av energisyst­em och ansöknings­tiden går ut den 27 mars. Blanketter och informatio­n om stödet fås från den egna kommunen.

 ?? FOTO: ANNIKA WASSTRÖM ?? Att värma huset med olja kostade 20 euro i dygnet då temperatur­en föll under -25. Trots att energiunde­rstödet blev mindre än beräknat, tror Peter Lähdesmäki med att luftvatten­värmepumpe­n betalt igen sig på mindre än åtta år.
FOTO: ANNIKA WASSTRÖM Att värma huset med olja kostade 20 euro i dygnet då temperatur­en föll under -25. Trots att energiunde­rstödet blev mindre än beräknat, tror Peter Lähdesmäki med att luftvatten­värmepumpe­n betalt igen sig på mindre än åtta år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland