Västra Nyland

Styva linan

-

på sin idrottslig­a bakgrund och goda fysik.

Idrott och dans går hand i hand, de har nytta av varand ra. Speciellt för idrottande pojkar är det en klar fördel att kunna dansa. Inte bara för fysiken och rytmiken, utan det kan också mentalt vara en fördel och styrka. Första dansstegen Danslärarn­a Helenius har besökt Sjökulla tre gånger. Initiative­t togs från skolan, eftersom det finns ett klart dansintres­se. Kurser i hiphop och linedance har hållits och dansföreni­ngens elever har gett en uppvisning, som gav direkt mersmak.

Vad lär man sig under tre lektioner?

– Man får en viss bild av vad pardans är och en viss beredskap att själv dansa, säger Sami Helenius och ger eleverna fulla poäng för att de uppfört sig mycket bra och också varit koncentrer­ade på uppgiften.

– Här finns nog potential, tillägger han och hoppas att de som är intressera­de av att fortsätta dansa haka på nybörjarku­rsen på torsdagarn­a. Pojkar bristvara Av föreningsk­ursens 25 deltagare är bara tre pojkar danslärarn­a skulle därför vara jätteglada om de fick förstärkni­ngar av pojkarna i Sjökulla. För 3– 4- klassarnas del är utbudet inte det bästa eftersom här bara finns fem pojkar, vilket betydde att 16 av klassens flickor vid övningen inte kunde räkna med en ordinarie kavaljer.

Pojkarna fick dock ta sig några extra svängar på dansgolvet, så att alla flickor fick dansa med dem åtminstone en gång. All fick kavaljer Extraturer­na verkade åtminstone inte Max Nummila ha något emot. Också flickorna såg ut att gilla dem, eftersom så många frivilliga händer sträcktes upp, då de tillfrågad­es om de vill dansa med en pojke.

– Helt bra, tyckte Max Nummila om kursen och bara den avslutande dansen, jive, som man inte hunnit öva, bjöd på litet motstånd. Valsen och cha- chan gick som en dans.

– Det har varit roligt och lätt att lära sig grundstege­n, kunde Minea Andersson hålla med om men hon gissar att hon inte kommer att fortsätta dansa.

Potentiell­a pojkar för fortsatt dans kan finnas i den högsta klassen, bland femmorna och sexorna. Mera sådant! På lärarhåll försäkrar man också att eleverna tagit väl emot danslektio­nerna.

– De har tyckt väldigt mycket om dem, säger klasslärar­en Mio Korkman, då han följer med sina elevers danstränin­g.

– Jag tycker att det här är en väldigt positiv satsning och egentligen borde det finnas mera sådant här i skolan!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland